Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf ca la Sfântul Munte

Viata la manastire presupune impunerea unor restrictii, inclusiv in alimentatie, pe care oamenii de rand le pot aplica atunci cand credinta lor ii ridica la un asemenea nivel de intelegere.

12 Martie 2017, 08:43

Sunt diferente la fel de vizibile si intre ceea ce mananca un monah care traieste in sanul unei comunitati monastice si hrana ascetilor. Alimentatia acestora cuprinde ierburi, radacini, fructe salbatice sau uscate, miere salbatica si, in afara postului, lapte de capra. Carnea este exclusa din hrana calugarilor – exceptie facand acei monahi pentru care starea de sanatate impune consumul moderat de carne (in astfel de situatii, Biserica este discreta si toleranta, dand dezlegarile necesare). Cu exceptia zilelor de post, se mananca insa peste.
Multe retete au doua variante: pentru zile de post si pentru zilele obisnuite (cand intre ingrediente se regasesc si laptele, branza, ouale, vinul, uleiul). Retinerea de la consumul de ulei (miercurea, vinerea si in zilele Postului Mare, mai putin sambetele, duminicile si sarbatorile imparatesti din acest post) se numeste in greceste „xerophagia“. Vechile carti de ritualuri bisericesti mentioneaza exact care sunt zilele cu restrictie.
Rețeta care urmeaza și care respecta intru totul vechile randuieli am primit-o in dar de la Parintele Epifanios, bucatarul șef al Muntelui Athos, egumenul schitului Mylopotamos.

Pilaf ca la Sfantul Munte

Ai trebuita de 500 g mazare, 200 g orez, 3 cepe, ulei de masline, un galbenus, sare, piper.

Cum procedezi? Soteaza usor mazarea, apoi pune-o intr-o strecuratoare, sa se scurga. Curata ceapa, spal-o si taie-o marunt, apoi caleste-o intr-o tigaie cu ulei. Adauga mazarea si orezul, soteaza-le putin impreuna, apoi toarna 1,200 l apa. Lasa sa fiarba. intr-un castron freaca intai galbenusul cu sare si piper, apoi toarna deasupra putin din apa care fierbe, omogenizeaza si toarna apoi totul in vasul de pe foc, amestecand sa nu se coaguleze. Lasa sa fiarba totul la foc mic pana scade bine zeama.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion