Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf ca la Sfântul Munte

Viata la manastire presupune impunerea unor restrictii, inclusiv in alimentatie, pe care oamenii de rand le pot aplica atunci cand credinta lor ii ridica la un asemenea nivel de intelegere.

12 Martie 2017, 08:43

Sunt diferente la fel de vizibile si intre ceea ce mananca un monah care traieste in sanul unei comunitati monastice si hrana ascetilor. Alimentatia acestora cuprinde ierburi, radacini, fructe salbatice sau uscate, miere salbatica si, in afara postului, lapte de capra. Carnea este exclusa din hrana calugarilor – exceptie facand acei monahi pentru care starea de sanatate impune consumul moderat de carne (in astfel de situatii, Biserica este discreta si toleranta, dand dezlegarile necesare). Cu exceptia zilelor de post, se mananca insa peste.
Multe retete au doua variante: pentru zile de post si pentru zilele obisnuite (cand intre ingrediente se regasesc si laptele, branza, ouale, vinul, uleiul). Retinerea de la consumul de ulei (miercurea, vinerea si in zilele Postului Mare, mai putin sambetele, duminicile si sarbatorile imparatesti din acest post) se numeste in greceste „xerophagia“. Vechile carti de ritualuri bisericesti mentioneaza exact care sunt zilele cu restrictie.
Rețeta care urmeaza și care respecta intru totul vechile randuieli am primit-o in dar de la Parintele Epifanios, bucatarul șef al Muntelui Athos, egumenul schitului Mylopotamos.

Pilaf ca la Sfantul Munte

Ai trebuita de 500 g mazare, 200 g orez, 3 cepe, ulei de masline, un galbenus, sare, piper.

Cum procedezi? Soteaza usor mazarea, apoi pune-o intr-o strecuratoare, sa se scurga. Curata ceapa, spal-o si taie-o marunt, apoi caleste-o intr-o tigaie cu ulei. Adauga mazarea si orezul, soteaza-le putin impreuna, apoi toarna 1,200 l apa. Lasa sa fiarba. intr-un castron freaca intai galbenusul cu sare si piper, apoi toarna deasupra putin din apa care fierbe, omogenizeaza si toarna apoi totul in vasul de pe foc, amestecand sa nu se coaguleze. Lasa sa fiarba totul la foc mic pana scade bine zeama.

Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne
Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Reteta zilei 24 Noiembrie 2023, 20:49

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă

Fructe confiate, fructe exotice, fructe din compot... Toate sunt numai bune pentru o saltă „de iarnă”, în stil „macedoine”.

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Reteta zilei 22 Noiembrie 2023, 20:55

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată

Credeai că din salată verde nu poți să faci altceva decât... salată? Ei bine, frunzele mari, verzi și cu gust ușor sălciu,...

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Crap la cuptor
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 20:46

Crap la cuptor

Pentru dezlegările la pește din acest post al Crăciunului, iată o rețetă care să vă fie de folos!

Crap la cuptor
Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 12:21

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche

Plăcinta cu varză murată este o variantă grozavă pentru iarnă şi are un gust excelent. Reţeta este ca a bunicii şi are...

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Biscuiți din fulgi de ovăz
Reteta zilei 18 Noiembrie 2023, 21:08

Biscuiți din fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz nu se mănâncă doar cu lapte! Ei pot fi ingredientul de bază pentru un preparat mai complex, cum ar fi...

Biscuiți din fulgi de ovăz
Rețeta zilei - Friptură dietetică
Reteta zilei 16 Noiembrie 2023, 21:04

Rețeta zilei - Friptură dietetică

Ești la dietă, dar vrei să mănânci o bucată savuroasă de friptură? Iată aici o rețetă care sigur o să îți placă.

Rețeta zilei - Friptură dietetică
Rețeta zilei - Supă de praz
Reteta zilei 06 Noiembrie 2023, 20:25

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a...

Rețeta zilei - Supă de praz