Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf călugăresc, ca la Mănăstirea Căldărușani (rețete românești pe gustul tău)

În ciuda numelui său cu rădăcini otomane - pilaf, pilavi - mâncarea asta, mai ales cea călugărească, e demnă de orice caiet cu retete romanesti!

07 Decembrie 2015, 08:01

Știu că v-ați fi dorit să fie și azi dezlegare la pește, dar uite că nu-i! Ba, chiar, unii spun că-n lunea care urmează unor astfel de zile, ar trebui să postim mai abitir! De-aceea vă recomand azi un preparat tradițional de post, pe care îl întâlniți atât în casele românilor (de la sat și de la oraș), cât și în mănăstiri. De altfel, eu de la o mănăstire am aflat rețete, de la Căldărușani, unde la vremea aceea (hăt, demult de tot!) șef al cuhniilor era părintele Dionisie.

Pentru un pilaf călugăresc, gătit cu toată priceperea unui monah, trebuie să ai la îndemână următoarele ingrediente: 10 linguri cu orez, 60 ml ulei (dacă e dezlegare la ulei!), două cepe, un morcov, un ardei gras, 3 dovlecei, sare, piper, verdeață, 3 roșii.

Înainte de orice, te speli pe mâini și pe față, apoi te rogi - ca să îți iasă bucatele gustoase. Apoi, ții seama de sfaturile părintelui Dionisie:

Legumele se taie și se călesc în ulei încins. Se sting cu puțină apă, se adaugă roșiile și se mai lasă pe foc încă 10 minute. Dacă nu e dezlegare la ulei, doar se vor înăbuși, în câteva linguri de apă.

Orezul se spală, se scurge, se zvântă. Se pune acesta în cratiță și se lasă pe foc 3 minute, amestecându-se continuu. Se toarnă apă (trei căni și jumătate de apă la fiecare cană de orez, unii pun chiar patru, ca să iasă orezul bine fiert și onctuos) și se fierbe la foc mic. Când e gata, se sărează, se piperează și se adaugă verdeața tocată mărunțel.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion