Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf călugăresc, ca la Mănăstirea Căldărușani (rețete românești pe gustul tău)

În ciuda numelui său cu rădăcini otomane - pilaf, pilavi - mâncarea asta, mai ales cea călugărească, e demnă de orice caiet cu retete romanesti!

07 Decembrie 2015, 08:01

Știu că v-ați fi dorit să fie și azi dezlegare la pește, dar uite că nu-i! Ba, chiar, unii spun că-n lunea care urmează unor astfel de zile, ar trebui să postim mai abitir! De-aceea vă recomand azi un preparat tradițional de post, pe care îl întâlniți atât în casele românilor (de la sat și de la oraș), cât și în mănăstiri. De altfel, eu de la o mănăstire am aflat rețete, de la Căldărușani, unde la vremea aceea (hăt, demult de tot!) șef al cuhniilor era părintele Dionisie.

Pentru un pilaf călugăresc, gătit cu toată priceperea unui monah, trebuie să ai la îndemână următoarele ingrediente: 10 linguri cu orez, 60 ml ulei (dacă e dezlegare la ulei!), două cepe, un morcov, un ardei gras, 3 dovlecei, sare, piper, verdeață, 3 roșii.

Înainte de orice, te speli pe mâini și pe față, apoi te rogi - ca să îți iasă bucatele gustoase. Apoi, ții seama de sfaturile părintelui Dionisie:

Legumele se taie și se călesc în ulei încins. Se sting cu puțină apă, se adaugă roșiile și se mai lasă pe foc încă 10 minute. Dacă nu e dezlegare la ulei, doar se vor înăbuși, în câteva linguri de apă.

Orezul se spală, se scurge, se zvântă. Se pune acesta în cratiță și se lasă pe foc 3 minute, amestecându-se continuu. Se toarnă apă (trei căni și jumătate de apă la fiecare cană de orez, unii pun chiar patru, ca să iasă orezul bine fiert și onctuos) și se fierbe la foc mic. Când e gata, se sărează, se piperează și se adaugă verdeața tocată mărunțel.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă