Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă cu dovleac (rețeta tușii Eugenia din Sișeștii Mehedințiului)

În Oltenia sudică, cea care urmăreşte, sinuos şi fierbinte, „drumul fără pulbere” al Dunării, odinioară nu exista gospodărie fără ţestul ei. Azi au rămas ceva mai puţini cei fideli vechilor unelte ţărăneşti.

07 Ianuarie 2018, 22:40

Olteanul ştie însă că gustul bucatelor pregătite la ţest nu se compară cu nimic altceva. Dar trebuie să cunoşti trucurile, dacă vrei „să nu greşeşti” mâncarea… O rețetă pe care gospodinele din lunca Dunării o pregătesc, la ceas de iarnă, în… cuptorul cu microunde al Olteniei este PLĂCINTA CU DOVLEAC. Însă pentru că știu că nu se găsește țest la toată casa de român – azi, nici la toată casa de oltean –, vă ofer varianta pentru cuptor, așa cum am aflat-o de la tușa Eugenia Dineț din Sisești, Mehedinți.

Ai trebuință de: 1 kg făină, 3 ouă + 1 ou de uns, 400 g zahăr, 1 nucă de drojdie, 1 ceaşcă mare cu lapte, 3 linguri de smântână, 1 castron cu dovleac ras, 1 pachet şi jumătate de unt + 50 g uns tava, miroase bune: zahăr vanilat, coaja rasă de lămâie, mirodenii după gust.

Cum se procedează: Se desface drojdia în lapte cald şi smântână. Se freacă untul cu zahăr până spumă se face, apoi se adaugă ouăle, drojdia cu lapte şi smântână. După ce s-au amestecat, se adaugă făina, ceva miroase şi se frământă cât de bine; se lasă să respire. Se unge o tavă cu unt. Se întinde aluatul foaie cât tava, cu pereţi cu tot, cât să învelească plăcinta. Se umple foaia cu dovleac, se închide ca un plic, se unge cu unt şi ou, se dă la cuptor, cu foc mic, cam o jumătate oră, poate mai mult.

Rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Șișești, județul Mehedinți.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion