Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcinta cu mere a Sfântului Ilie (rețetă din mijlocul verii)

Zice românul că până la Sfinții Apostoli Petru și Pavel nici o ființă de parte femeiască n-are voie să mănânce mere. Cică nici țărcile și nici femeiuștile graurilor nu se-nfruptă din fructele acestea dulci-zemoase. Numai bărbătușii ce mai ciupesc din ele.

20 Iulie 2016, 07:13

La Sfinții Apostoli, învoire primesc să mănânce fetele nemăritate. Și numai ele.

Muierile trecute prin ciurul și dârmonul vieții, tot oprite sunt de la... fructul oprit. Abia la Sfâtul Ilie le vine și lor rândul să mânce mere. Dintr-acelea numite în popor „sântiliești”. N-au voie să mănânce, până-n ziua aceea, și nici să le culeagă. Dar dacă le aduce vreo nepoată un șorț de mere, până-n Sfântul Ilie, avea-vor voie să facă plăcinte. Plăcinte cu mere, cum sunt și acelea a căror rețetă v-o dau mai departe (așa cum și eu am aflat-o de la mătușa Marița, sora mai mare a tatii).

(N-o să vorbim acum despre cum se face aluatul de plăcintă, dar să-l aveți pregătit, pe-aproape).

Ai trebuință - pe lângă un aluat bun de foi de plăcite (sau foi de plăcinte cumpărate) -, pentru umplutură, de: 2 kg de mere, 200 g zahăr pudră, o linguriță de scorțișoară măcinată, o lingură de pesmet, unt topit sau ulei.

Merele se vor curăța bine de coajă și se vor da pe răzătoarea mare, până ce veți ajunge la cotoare. Merele rase se vor căli în puțin unt topit, așteptând să scade bine zeama pe care o lasă, după care se adaugă zahărul, amestecând mereu, ușor, și se lasă pe foc potrivit încă vreo 10-12 minute. Se trage vasul pe colțul plitei, iar când s-a răcorit se adaugă scorțișoara (care parfumează) și pesmetul (care va absoarbe surplusul de lichid).

Foile de plăcintă se pregătesc pe dimensiunile tăvii. Se unge tava cu unt topit (sau cu ulei) și se pun câteva foi (depinde și de cât de subțiri sunt), stropite cu unt topit (sau ulei) între ele. Se pune tava în cuptorpentru 2-3 minute (altfel, aluatul de plăcintă s-ar putea încruzi), se scoate și se toarnă umplutura, netezind-o cu latul cuțitului. Se pun deasupra alte foi de plăcintă, stropite între ele și deasupra cu unt topit.

Se lasă în cuptor, la foc potrivit, 30-40 de minute (și după performanțele cuptorului, care cum le știți), după care se scoate tava, se acoperă câteva minute cu un șervet curat (așa, se vor putea tăia mai ușor), se taie în pătrate, triunghiuri sau romburi și presară zahăr pudră (după ce plăcinta s-a răcit).

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion