Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcinta cu mere a Sfântului Ilie (rețetă din mijlocul verii)

Zice românul că până la Sfinții Apostoli Petru și Pavel nici o ființă de parte femeiască n-are voie să mănânce mere. Cică nici țărcile și nici femeiuștile graurilor nu se-nfruptă din fructele acestea dulci-zemoase. Numai bărbătușii ce mai ciupesc din ele.

20 Iulie 2016, 07:13

La Sfinții Apostoli, învoire primesc să mănânce fetele nemăritate. Și numai ele.

Muierile trecute prin ciurul și dârmonul vieții, tot oprite sunt de la... fructul oprit. Abia la Sfâtul Ilie le vine și lor rândul să mânce mere. Dintr-acelea numite în popor „sântiliești”. N-au voie să mănânce, până-n ziua aceea, și nici să le culeagă. Dar dacă le aduce vreo nepoată un șorț de mere, până-n Sfântul Ilie, avea-vor voie să facă plăcinte. Plăcinte cu mere, cum sunt și acelea a căror rețetă v-o dau mai departe (așa cum și eu am aflat-o de la mătușa Marița, sora mai mare a tatii).

(N-o să vorbim acum despre cum se face aluatul de plăcintă, dar să-l aveți pregătit, pe-aproape).

Ai trebuință - pe lângă un aluat bun de foi de plăcite (sau foi de plăcinte cumpărate) -, pentru umplutură, de: 2 kg de mere, 200 g zahăr pudră, o linguriță de scorțișoară măcinată, o lingură de pesmet, unt topit sau ulei.

Merele se vor curăța bine de coajă și se vor da pe răzătoarea mare, până ce veți ajunge la cotoare. Merele rase se vor căli în puțin unt topit, așteptând să scade bine zeama pe care o lasă, după care se adaugă zahărul, amestecând mereu, ușor, și se lasă pe foc potrivit încă vreo 10-12 minute. Se trage vasul pe colțul plitei, iar când s-a răcorit se adaugă scorțișoara (care parfumează) și pesmetul (care va absoarbe surplusul de lichid).

Foile de plăcintă se pregătesc pe dimensiunile tăvii. Se unge tava cu unt topit (sau cu ulei) și se pun câteva foi (depinde și de cât de subțiri sunt), stropite cu unt topit (sau ulei) între ele. Se pune tava în cuptorpentru 2-3 minute (altfel, aluatul de plăcintă s-ar putea încruzi), se scoate și se toarnă umplutura, netezind-o cu latul cuțitului. Se pun deasupra alte foi de plăcintă, stropite între ele și deasupra cu unt topit.

Se lasă în cuptor, la foc potrivit, 30-40 de minute (și după performanțele cuptorului, care cum le știți), după care se scoate tava, se acoperă câteva minute cu un șervet curat (așa, se vor putea tăia mai ușor), se taie în pătrate, triunghiuri sau romburi și presară zahăr pudră (după ce plăcinta s-a răcit).

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști