Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcinta cu mere a Sfântului Ilie (rețetă din mijlocul verii)

Zice românul că până la Sfinții Apostoli Petru și Pavel nici o ființă de parte femeiască n-are voie să mănânce mere. Cică nici țărcile și nici femeiuștile graurilor nu se-nfruptă din fructele acestea dulci-zemoase. Numai bărbătușii ce mai ciupesc din ele.

20 Iulie 2016, 07:13

La Sfinții Apostoli, învoire primesc să mănânce fetele nemăritate. Și numai ele.

Muierile trecute prin ciurul și dârmonul vieții, tot oprite sunt de la... fructul oprit. Abia la Sfâtul Ilie le vine și lor rândul să mânce mere. Dintr-acelea numite în popor „sântiliești”. N-au voie să mănânce, până-n ziua aceea, și nici să le culeagă. Dar dacă le aduce vreo nepoată un șorț de mere, până-n Sfântul Ilie, avea-vor voie să facă plăcinte. Plăcinte cu mere, cum sunt și acelea a căror rețetă v-o dau mai departe (așa cum și eu am aflat-o de la mătușa Marița, sora mai mare a tatii).

(N-o să vorbim acum despre cum se face aluatul de plăcintă, dar să-l aveți pregătit, pe-aproape).

Ai trebuință - pe lângă un aluat bun de foi de plăcite (sau foi de plăcinte cumpărate) -, pentru umplutură, de: 2 kg de mere, 200 g zahăr pudră, o linguriță de scorțișoară măcinată, o lingură de pesmet, unt topit sau ulei.

Merele se vor curăța bine de coajă și se vor da pe răzătoarea mare, până ce veți ajunge la cotoare. Merele rase se vor căli în puțin unt topit, așteptând să scade bine zeama pe care o lasă, după care se adaugă zahărul, amestecând mereu, ușor, și se lasă pe foc potrivit încă vreo 10-12 minute. Se trage vasul pe colțul plitei, iar când s-a răcorit se adaugă scorțișoara (care parfumează) și pesmetul (care va absoarbe surplusul de lichid).

Foile de plăcintă se pregătesc pe dimensiunile tăvii. Se unge tava cu unt topit (sau cu ulei) și se pun câteva foi (depinde și de cât de subțiri sunt), stropite cu unt topit (sau ulei) între ele. Se pune tava în cuptorpentru 2-3 minute (altfel, aluatul de plăcintă s-ar putea încruzi), se scoate și se toarnă umplutura, netezind-o cu latul cuțitului. Se pun deasupra alte foi de plăcintă, stropite între ele și deasupra cu unt topit.

Se lasă în cuptor, la foc potrivit, 30-40 de minute (și după performanțele cuptorului, care cum le știți), după care se scoate tava, se acoperă câteva minute cu un șervet curat (așa, se vor putea tăia mai ușor), se taie în pătrate, triunghiuri sau romburi și presară zahăr pudră (după ce plăcinta s-a răcit).

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă