Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcinta dobrogeană a Chiraței (rețetă aromână)

Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel dintai. "Cu o salata de fructe de mare", zice si-al doilea, gata sa-mi faca o demonstratie de arta culinara.

08 Iunie 2015, 04:18

"Cu hamsii prajite", ii tin isonul toate neamurile turistului cu slapii plini de nisip. Ravasesc amintirile in cautarea unui raspuns mai... personal. Si-mi aduc aminte de prima mea vara la mare, de casa gazdei mele din Mangalia, cu dusul improvizat in gradina cu ajutorul unui butoi plin cu apa incalzita de soare. E mult-mult de-atunci. Dar nu atat de mult incat sa nu-mi aduc aminte de placinta dobrogeana facuta de tanti Chirata. Stiu ca mai am reteta notata pe undeva...

Se face un aluat din 300 g de faina, sare, 30 g de unt si apa calduta. Se lasa la rece timp de 30 de minute, dupa care se intinde, se unge cu unt, se impatureste si se da din nou la frigider. Se procedeaza ca pentru un aluat de foitaj, impaturindu-l in mai multe randuri si lasandu-l de fiecare data la rece cate 20-30 de minute.

Dupa trei-patru ore, se imparte aluatul in doua si se fac doua foi. Prima foaie se asaza pe fundul unei forme pentru tarta, unsa cu unt. Se pune apoi umplutura si se asaza deasupra cealalta foaie. Se unge cu galbenus de ou si se lasa la cuptor trei sferturi de ora. Umplutura clasica este cea de branza sarata, obtinuta din 200 g telemea de oi (pusa la desarat), trei oua si coaja de la o jumatate de lamaie.

Se poate face si cu branza dulce. Atunci, la 200 g de branza de oi nesarata se adauga 100 g de orez fiert in lapte cu un baton de vanilie, coaja de la o lamaie, un praf de sare, trei oua, adaugandu-se, facultativ, stafide. De asemenea, se poate face cu branza sarata, oua si marar, sau branza sarata, oua si stevie tocata, sau branza sarata, oua si praz.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din Dobrogea

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion