Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă dobrogeană (două rețete cu dichis)

"Placinta dobrogeana cu branza e numai una, n-are zahar, si se mananca numai cu iaurt." Da, dar retetele sunt mai multe. Iar intre placinta dobrogeana si placintele din Dobrogea e mare diferenta.

17 Ianuarie 2015, 19:44

Uite, domniile voastre veti fi auzit poate de suberekul turcesc. Dar din cherdelele bulgaresti cu urda sau cu ceapa ati gustat vreodata? Ori din "minunile" tataresti, dulci, pufoase si moi, de care sunt tare mandre gospodinele de la Mangalia? Ori din kobetele cu forma triunghiulara, umplute cu carne de miel? Ca sa nu mai vorbim de baclavale si sarailii, ca de astea trebuie sa fi auzit (si sa fi mancat din ele, pe saturate) pana acum.

Va voi da mai jos retetele a doua dintre produsele care au participat, la mijloc de august, la un apetisant concurs de... frumusete a placintelor.

Placinta dobrogeana, reteta numarul 1. Pentru aluat, ai nevoie de: apa, sare, otet, faina; iar pentru umplutura: branza dulce, telemea de vaca, oua, coaja de lamaie, smantana, iaurt, esenta de rom. Se amesteca branza dulce cu telemeaua de vaca, ouale, coaja de lamaie, iaurtul, esenta de rom si smantana. Aluatul se imparte in patru foi egale. Cu aceasta compozitie se umplu foile de placinta. Deasupra foilor se toarna oua amestecate cu iaurt si smantana. Se baga in cuptor pentru 40 de minute. Dupa racire, se presara zahar pudra vanilinat.

Reteta numarul 2. Ingrediente: pentru aluat: 500 g faina, doua oua, sare, 400 g untura si pentru umplutura: 800 g branza telemea, 125 g gris, 3 oua, 100 ml smantana, doua pachete cu zahar vanilinat. Din faina, sare si oua se face un aluat ca de taitei, care se imparte in opt bucati, se rotunjesc in palma si se lasa sa se odihneasca 30 de minute. Se ia prima bucata, se intinde pe planseta cu sucitorul, se unge cu untura cu un cutit cu lama lata, apoi se da deoparte. Se intinde a doua bucata de aluat, se pune peste prima si amandoua se intind cu sucitorul cat se poate de bine. Foaia rezultata din cele doua bucati de aluat se ridica de pe planseta, se roteste usor in aer ca sa se subtieze si se pune din nou pe planseta. Se impatureste ca un aluat frantuzesc si se lasa la rece 20 de minute. Se procedeaza la fel cu a treia si a patra bucata, formandu-se a doua foaie, care se impatureste si se lasa la rece. Se unge o tava rotunda cu untura. Primele doua foi se intind ceva mai mari decat tava, astfel incat sa atarne peste marginile ei. Umplutura se pune la mijloc. Din celelalte patru bucati se lucreaza alte doua foi, care se asaza peste umplutura. Foile de placinta se ung - intre ele si deasupra - cu untura. Se coace la foc potrivit.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion