Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă dobrogeană (două rețete cu dichis)

"Placinta dobrogeana cu branza e numai una, n-are zahar, si se mananca numai cu iaurt." Da, dar retetele sunt mai multe. Iar intre placinta dobrogeana si placintele din Dobrogea e mare diferenta.

17 Ianuarie 2015, 19:44

Uite, domniile voastre veti fi auzit poate de suberekul turcesc. Dar din cherdelele bulgaresti cu urda sau cu ceapa ati gustat vreodata? Ori din "minunile" tataresti, dulci, pufoase si moi, de care sunt tare mandre gospodinele de la Mangalia? Ori din kobetele cu forma triunghiulara, umplute cu carne de miel? Ca sa nu mai vorbim de baclavale si sarailii, ca de astea trebuie sa fi auzit (si sa fi mancat din ele, pe saturate) pana acum.

Va voi da mai jos retetele a doua dintre produsele care au participat, la mijloc de august, la un apetisant concurs de... frumusete a placintelor.

Placinta dobrogeana, reteta numarul 1. Pentru aluat, ai nevoie de: apa, sare, otet, faina; iar pentru umplutura: branza dulce, telemea de vaca, oua, coaja de lamaie, smantana, iaurt, esenta de rom. Se amesteca branza dulce cu telemeaua de vaca, ouale, coaja de lamaie, iaurtul, esenta de rom si smantana. Aluatul se imparte in patru foi egale. Cu aceasta compozitie se umplu foile de placinta. Deasupra foilor se toarna oua amestecate cu iaurt si smantana. Se baga in cuptor pentru 40 de minute. Dupa racire, se presara zahar pudra vanilinat.

Reteta numarul 2. Ingrediente: pentru aluat: 500 g faina, doua oua, sare, 400 g untura si pentru umplutura: 800 g branza telemea, 125 g gris, 3 oua, 100 ml smantana, doua pachete cu zahar vanilinat. Din faina, sare si oua se face un aluat ca de taitei, care se imparte in opt bucati, se rotunjesc in palma si se lasa sa se odihneasca 30 de minute. Se ia prima bucata, se intinde pe planseta cu sucitorul, se unge cu untura cu un cutit cu lama lata, apoi se da deoparte. Se intinde a doua bucata de aluat, se pune peste prima si amandoua se intind cu sucitorul cat se poate de bine. Foaia rezultata din cele doua bucati de aluat se ridica de pe planseta, se roteste usor in aer ca sa se subtieze si se pune din nou pe planseta. Se impatureste ca un aluat frantuzesc si se lasa la rece 20 de minute. Se procedeaza la fel cu a treia si a patra bucata, formandu-se a doua foaie, care se impatureste si se lasa la rece. Se unge o tava rotunda cu untura. Primele doua foi se intind ceva mai mari decat tava, astfel incat sa atarne peste marginile ei. Umplutura se pune la mijloc. Din celelalte patru bucati se lucreaza alte doua foi, care se asaza peste umplutura. Foile de placinta se ung - intre ele si deasupra - cu untura. Se coace la foc potrivit.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști