Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă dobrogeană (două rețete cu dichis)

"Placinta dobrogeana cu branza e numai una, n-are zahar, si se mananca numai cu iaurt." Da, dar retetele sunt mai multe. Iar intre placinta dobrogeana si placintele din Dobrogea e mare diferenta.

17 Ianuarie 2015, 19:44

Uite, domniile voastre veti fi auzit poate de suberekul turcesc. Dar din cherdelele bulgaresti cu urda sau cu ceapa ati gustat vreodata? Ori din "minunile" tataresti, dulci, pufoase si moi, de care sunt tare mandre gospodinele de la Mangalia? Ori din kobetele cu forma triunghiulara, umplute cu carne de miel? Ca sa nu mai vorbim de baclavale si sarailii, ca de astea trebuie sa fi auzit (si sa fi mancat din ele, pe saturate) pana acum.

Va voi da mai jos retetele a doua dintre produsele care au participat, la mijloc de august, la un apetisant concurs de... frumusete a placintelor.

Placinta dobrogeana, reteta numarul 1. Pentru aluat, ai nevoie de: apa, sare, otet, faina; iar pentru umplutura: branza dulce, telemea de vaca, oua, coaja de lamaie, smantana, iaurt, esenta de rom. Se amesteca branza dulce cu telemeaua de vaca, ouale, coaja de lamaie, iaurtul, esenta de rom si smantana. Aluatul se imparte in patru foi egale. Cu aceasta compozitie se umplu foile de placinta. Deasupra foilor se toarna oua amestecate cu iaurt si smantana. Se baga in cuptor pentru 40 de minute. Dupa racire, se presara zahar pudra vanilinat.

Reteta numarul 2. Ingrediente: pentru aluat: 500 g faina, doua oua, sare, 400 g untura si pentru umplutura: 800 g branza telemea, 125 g gris, 3 oua, 100 ml smantana, doua pachete cu zahar vanilinat. Din faina, sare si oua se face un aluat ca de taitei, care se imparte in opt bucati, se rotunjesc in palma si se lasa sa se odihneasca 30 de minute. Se ia prima bucata, se intinde pe planseta cu sucitorul, se unge cu untura cu un cutit cu lama lata, apoi se da deoparte. Se intinde a doua bucata de aluat, se pune peste prima si amandoua se intind cu sucitorul cat se poate de bine. Foaia rezultata din cele doua bucati de aluat se ridica de pe planseta, se roteste usor in aer ca sa se subtieze si se pune din nou pe planseta. Se impatureste ca un aluat frantuzesc si se lasa la rece 20 de minute. Se procedeaza la fel cu a treia si a patra bucata, formandu-se a doua foaie, care se impatureste si se lasa la rece. Se unge o tava rotunda cu untura. Primele doua foi se intind ceva mai mari decat tava, astfel incat sa atarne peste marginile ei. Umplutura se pune la mijloc. Din celelalte patru bucati se lucreaza alte doua foi, care se asaza peste umplutura. Foile de placinta se ung - intre ele si deasupra - cu untura. Se coace la foc potrivit.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat