Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitura cu bulion a Sorinei (rețetă ardelenească)

De gustibus non discutabant! Dar... "Bogat amestec mai e si Transilvania!", tine sa sublinieze direct din prefata cartii ei de bucate ("Prajiturile ardelenesti" - Editura Compania) doamna Sorina Tibacov.

14 Mai 2015, 04:51

Aproape o Europa in miniatura, caci din Banat si pana-n Maramures s-au tot pus laolalta romani, maghiari, sasi, svabi, sarbi, evrei, ucraineni si mai cati altii or fi fost si-or mai fi inca. Luptand pentru identitate, ei au pastrat-o cu mandrie. In schimb, in ceea ce priveste prajiturile...

Umbland dupa retete prin case de romani, germani sau maghiari, pictorita Sorina Tibacov a constatat ca nimeni nu mai stie ce origine are un desert sau altul si de la cine a aflat secretele scrise in "carnetel".

Si-atunci iti dai bine seama ca toate "prajiturile ardelenesti" iti fac, invariabil, ochi dulci. Fa-le si tu lor! Sau... macar gusta aceasta delicata Prajitura cu bulion!

Ai trebuință de: pentru foi: 800 g faina, 300 ml ulei, 300 ml suc de rosii, 300 g zahar praf, un plic praf de copt.

Pentru crema: o jumatate litru lapte, 60 g faina, 200 g zahar pudra, doua linguri zeama de lamaie, 250 g unt. Apoi o jumatate de borcan cu dulceata acrisoara.

Cum se prepară: Se face un aluat care se framanta bine, se lasa o ora la rece si se imparte in patru parti. Se coc patru foi pe dosul tavii, la foc potrivit. Se lasa sa se raceasca. Pentru crema, faina se desface in lapte rece, apoi se fierbe la foc mic pana se ingroasa. Inainte de a o lua de pe foc se adauga zaharul, amestecand continuu. Se lasa la racit si apoi se adauga zeama de lamaie si untul frecat spuma. Cu crema se umple prima si ultima foaie, iar la mijloc se unge cu dulceata acrisoara. Se glazureaza cu ciocolata.

- rețetă aflată de Simona Lazăr de la ceramista Sorina Țibacov din Alba Iulia

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat