Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitura cu miere, de Sânziene (rețete ritualice)

Ziua de 24 iunie, aflata in preajma solstitiului de vara (atunci cand ziua este cea mai lunga, iar noaptea cea mai scurta), "gazduieste" doua evenimente importante.

24 Iunie 2017, 09:17

Din punct de vedere crestin se serbeaza nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Aceasta sarbatoare s-a suprapus insa peste una mult mai veche, antecrestina. Este vorba despre Sanziene sau Dragaica, sarbatoarea prin excelenta a fertilitatii, a luminii si a puterii benefice a descantecelor.

Sanzienele, divinitati magice asemanatoare zanelor sau Rusaliilor, au puterea de a face campurile sa rodeasca, vindeca bolile si suferintele oamenilor, iar plantele "atinse" de ele capata puteri miraculoase. Atunci cand li se nesocoteste ziua, ele abat asupra satelor furtuni cu grindina si fulgere. In cinstea Sanzienelor, dar si a puterii Soarelui, fetele danseaza hora Dragaicelor. Una dintre fete, imbracata in alb, ca o mireasa, impodobita cu o cununa de sanziene si avand in mana steagul Dragaicei (un bat foarte lung ce are in varf flori, frunze de pelin si spice de grau), danseaza impreuna cu suratele ei, trecand pe la fiecare casa. Dansul ritualic are rolul de a vindeca boli si in acest scop mamele isi lasa copiii sa fie tinuti in brate de Dragaica.

Pentru... Drăgăici și copii.... pregătim împreună cu voi o prăjitură cu miere, dulce cum sunt zilele de vară.

Ai trebuință de 225 g stafide, 75 g miere lichidă, 300 ml ceai tare proaspăt preparat, două ouă mari uşor bătute, 275 g făină de grâu integrală, 1⁄2 de linguriţă de amestec de mirodenii fin mărunţite (vanilie, scorţişoară, cuişoare), o lingură de praf de copt.

prajitura cu mierePuneţi stafidele într-un vas. Dizolvaţi mierea în ceai şi puneţi amestecul peste stafide. Lăsaţi la macerat două ore. Adăugaţi ouăle în amestecul cu stafide. Cuptorul se preîncălzeşte la 180˚C. Se amestecă făina cu mirodeniile şi praful de copt şi se adaugă amestecul de stafide cu ceai şi miere. Transferaţi într-o formă bine unsă cu capacitatea de 900 g. Coaceţi timp de o oră şi zece minute pe un grătar şi serviţi tăiat felii alături de unt.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion