Ascultă Radio Antena Satelor Live

Raci cu maioneză - rețeta Ecaterinei Steriady (colonelu), din 1871

Raci cu maioneză - o rețetă clasică. Vă aduceți aminte vorba aia: că racii sunt buni în lunile care nu conțin în numele lor și litera „r”? Apăi, dacă-i pe-așa, înseamnă că suntem în timpul potrivit să-i pregătim. Și pentru că rețeta bunicii mi-o aduc vag aminte, m-am dus acolo unde merg de obicei când caut o rețetă mai acătării. La raftul cu cărți vechi de bucate.

22 Noiembrie 2022, 08:38

Săptămâna asta, după cum cred c-ați observat deja, nu mai pot de dragul colonelesei Ecaterina Steriady... Și-așa cum mă așteptam, în formidabilu-i tom de de bucate, „Buna menajeră”, publicat mai întâi la Galați la anul 1871, aveam să aflu pregăteala Racilor cu maioneză.

Fă, deci, și tu așa cum și eu am făcut!

Raci cu maioneză - rețeta

Fierbe 50 de raci cu sarea necesară și cu foi de dafin, curăță-le gâturile de vinișoarele cele negre și apoi așază-le pe o farfurie în formă piramidală. Pregătește maioneza ca mai sus, dar cu 300 g de untdelemn de cel bun, o jumătate de lingură de muștar, adăugând zeama de la 2 lămâi, strecurată de sâmburi. Pune și sarea necesară, și gălbenușuri de ouă foarte proaspete. Amestecă bine maioneza, toarn-o peste raci și, când vrei s-o dai la masă, mai pune untdelemn deasupra.
Tot astfel de maioneză se presară și peste morun, cegă sau orice fel de pește, punând cantitatea după numărul de persoane.
Pentru reușita maionezei, mai zice Ecaterina Steriady, această preparațiune se face la loc răcoros sau pe un vas cu gheață.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume