Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Gulyas ardelenesc de oaie

Această rețetă a păstorilor de altădată se gătea cu precădere toamna, la întoarcerea turmelor de la locurile de pășunat de peste vară. În diferite variante, ea se regăsește în toată Transilvania, dar și mai departe, în pusta maghiară.

Rețeta zilei: Gulyas ardelenesc de oaie

02 Octombrie 2022, 08:02

Numele de Gulyas are, după cum se observă, origini maghiare, așa cum și rețeta ar putea avea aceleași origini. Urmărind rețeta, dar schimbând un singur ingredient, se poate pregăti și Gulyas de vacă sau de porc.

Ingrediente: 1,25 kg carne de oaie (piept și pulpă), 250 g legume amestecate (ardei, roșii, morcov, rădăcină de pătrunjel, țelină), o ceapă de mărime medie, 3 căței de usturoi, 10 până la 15 boabe de piper, o varză nu prea mare (cântărind 600 până la 700 g), 600 g cartofi, ienibahar, măghiran, semințe de chimen, 1-2 foi de dafin, o lingură pătrunjel tocat mărunt, 20 g sare, un pahar de oțet.
Preparare: Îndepărtați toată pielea subțire de pe carnea de oaie, spălați-o bine și turnați peste ea apă clocotită cu oțet. Înmuiați carnea în această apă clocotită timp de 6 până la 8 minute, spălați-o și tăiați-o în cuburi mici. Puneți carnea în 2 litri de apă rece și începeți să gătiți. Imediat ce începe să fioarbă, se adaugă condimentele ceapa întreagă și usturoiul (adunate toate într-o legătură de tifon). Adăugați puțină sare și lăsați să fiarbă ușor. Între timp, curățați legumele, tăiați-le în bețișoare lungi și adăugați-le în supă. Când carnea și legumele sunt pe jumatate fierte, adăugați cartofii curățați de coajă și tăiați în sfertiuri pe lung și varza tăiată în 8 bucăți. Nu amestecați supa. Când totul a fiert bine, scoateți legătura de condimente, puneți supa cu grijă într-o supieră, presărați pătrunjel verde și serviți când este fierbinte.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion