Ascultă Radio Antena Satelor Live

Salată de castraveți (ca la Madona Dudu)

O invoc aici pe Madona Dudu fiindcă... e zi de post. Și dacă sunteți în trecere prin Craiova, puteți trece pe la biserica purtând acest nume, să vă-nchinați pentru prosperitatea celor dragi.

07 August 2015, 15:03

Ca o paranteză - acum, în postul Sfintei Marii, a Madonei, cu alte cuvinte - să zicem în câteva cuvinte și povestea Madonei-din-dud, icoana care, descoperită în acest copac bătrân din Craiova, nu se lăsa așezată într-o sfântă biserică, fugind peste noapte să-și afle adăpost între ramurile... dudului. Până la urmă, craiovenii i-au făcut icoanei biserică chiar acolo, lângă agud.

Ei, dar asta e partea poveștii care ne interesează mai puțin la ceasul acesta. Mai important e că pe lângă biserică, acum un veac, în tipografia lui Macavei, se publica o carte de bucate. Cea a Ecaterinei Comșa. Și-n această carte aflai eu rețeta (de post) de salată de castraveți văratici. Cum se pregătește? Iată ce zice autoarea:

Curățăm de coajă 5-6 castraveți și-i lăsăm să stea în apă rece, cam o juma' de ceas: după aceasta, scoși din apă, îi tăiem cât se poate de subțiri sau mai bine cu mașina de tăiat, și-i sărăm, acoperindu-i cu o farfurie să mai stea o juma' de ceas, apoi, storși cu mâinile bine îi punem într-un castron de salată.

Pisăm în piuliță o căpățână mică de usturoi curățat bine, îi adăugăm miez de pâine muiat în apă rece și bine stors, precum și 2-3 linguri de untdelemn bun și din nou le pisăm, apoi subțiem cu oțet de vin, le punem peste castraveți, amestecându-i bine. După aceea îi punem pe o farfurioară de castraveți, mai turnând peste ei puțin untdelemn îi presărăm cu piper pisat - după plac - precum și cu arpagic mărunt tăiat sau ardei verde mărunt tăiat.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion