Ascultă Radio Antena Satelor Live

Șalău marinat (o rețetă călărășeană)

Simbolurile heraldice ale călărășenilor erau cândva peștele și snopul de grâu. Așezate împreună pe același scut. La Muzeul Dunării de Jos, privind mulajul unui astfel de scut, aveam să-mi amintesc că, nu demult – să fie doar vreo câțiva ani de-atunci – tot într-un sat din Călărași ne-a fost adus la masă un vas în care se pregătise un fel de tocană cu legume și pește.

24 Aprilie 2016, 07:01

Ce-avea special felul acela de mâncare? Vasului de lut i se pusese un capac de pîine, pe care gospodina așezase apoi un pește modelat din aluat. Piesa aceea de muzeu părea mai degrabă mulajul vasului cu tocană de legume și pește și acoperământ din aluat de pâine. Cine de la cine își luase modelul?

Rețeta pe care v-o ofer azi a fost culeasă tot dintr-un sat din Călărași, din Grădiștea.

Șalăul marinat se pregătește astfel:

Ai trebuință de: un șalau de până la 1 kg, 100 ml ulei, 50 g făină, 500 ml suc de roșii, foi de dafin, 5 cepe, 5 căței de usturoi, sare, piper.

Cum se procedează: Peștele se filetează, se porționează, se dă prin făină și se prăjește în ulei. Se așază în borcan și se adaugă frunze de dafin, ceapă tăiată în solzișori și usturoi tăiat fin. Se mai pune puțin ulei încratișa de pe foc, se toarnă sucul de roșii și condimentele și se lasă să fiarbă. Se toarnă sosul în borcane peste pește, se leagă fiecare borcan la gură cu celofan, apoi se fierb borcanele la bain-marie 40 de minute.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Grădiștea, județul Călărași

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion