Ascultă Radio Antena Satelor Live

Șalăul meu (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Pe 23 aprilie, credinciosii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Gheorghe, simbolul statorniciei in credinta. General roman in armata imparatului Diocletian, pentru ca a indraznit sa se ridice impotriva hotararilor Consiliului de la Nicomedia (desfasurat in anul 303), ce erau indreptate impotriva crestinilor, Sfantul Gheorghe a fost otravit si in cele din urma decapitat.

23 Aprilie 2015, 05:20

Totusi, in popor este identificat cu viteazul care a ucis balaurul, salvand-o astfel pe fata de imparat ce urma sa-i fie data lighioanei drept hrana. Anturata de doua zile cu dezlegare la peste, sarbatoarea de astazi se cinsteste tot cu o masa de peste.Va recomandam, deci, din cartea lui Constantin Bacalbasa, ”Dictatura gatsronomica”, reteta numita: Salaul meu.

Curata salaul, cresteaza-l in mai multe locuri, tavaleste-l in faina, apoi asaza-l intr-o tava sau intr-o cratita si toarna peste el zeama de lamaie, sare piper si patrunjel tocat.

Curăță șalăul, crestează-l în mai multe locuri, tăvălește-l în făină, apoi așaza-l într-o tavă sau într-o cratiță și toarnă peste el zeamă de lămâie, sare piper si pătrunjel tocat.

Într-o cratiță pui una sau două cepe tocate - după mărimea șalaului -, doi căței de usturoi striviți, unt proaspăt, sare, piper. Umpli cu un pahar de vin alb și câteva linguri de sos de pătlăgele roșii. Acest sos îl torni peste șalău. Apoi presari pesmet și torni unt topit pe deasupra. Să se coacă la cuptor cam 15-20 de minute. Mai pune și ciuperci, pe care le-ai fiert deodată cu racii.

- rețetă din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări” de Constantinn Bacalbașa, ediție revăzută, adăugită și adnotată de Simona Lazăr, pentru Editura Cartex, 2009.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști