Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sâlvoița din Câmpia Târnavelor - rețetă culeasă de la Anamaria Grigoruț

În spatiul acela binecuvantat de Dumnezeu, unde Podisul Tarnavelor intalneste coastele domoale ale Apusenilor, esti imbiat de gospodari cu tot felul de bauturi cu nume ciudate. si nu ma refer la vinuri si alcooluri, ci la bauturi cu efect racoritor, folosite adeseori, intr-o maniera nemaiintalnita altundeva, pentru a pregati diferite mancaruri.

19 Aprilie 2021, 04:08

De altfel, Anamaria Grigorut, mentorul meu in bucataria localnicilor din Bucerdea Vinoasa, mi le-a prezentat mereu asa: „bautura racoritoare/delicioasa si mancare”, nu cumva sa ma indoiesc. Dar sa vedem despre ce este vorba. „Ciudirul se prepara din mere sau pere si apa; se culeg fructele care cad la pamant, se zdrobesc cu un ciocan de lemn, intr-un vas de lemn. Compozitia obtinuta se depoziteaza intr-un vas mai mare – cada cu cep, peste care se toarna apa lasandu-se la macerat timp de 3-4 zile. Se desface cepul, lasand sa curga sucul rezultat. Se serveste in loc de vin sau suc in zonele de munte. Tisalita se prepara din fructe (mere, pere, prune, cirese, visinet), apa, zahar si paine dupa preferinta. Se pune apa la fiert, se adauga unul dintre fructele desfacute de samburi, sau taiate felii si se fierb cu o cantitate de zahar in functie de gust. Se serveste calda peste cuburi de paine taiate in farfurie. Pentru salvoita ai nevoie de prune bistrite fierte si apa.

Prunele se desfac de samburi, se pun la fiert intr-un cazan de cupru, pana devin o pasta foarte groasa, fara sa se adauge zahar. Se pune la pastrat in oale de pamant sau borcane. Iarna se ia din borcane si se pune in apa clocotita. Se fierbe inca cateva minute si se adauga zahar. Se toarna calda peste cuburi de paine sau mamaliga”. Se mai face prin partile acelea si o „cafea” neobisnuita. „Se prepara din coaja de paine coapta la cuptor, mai arsa, apa, zahar si dupa preferinte lapte. Se pune apa la fiert, dupa care se pune in apa coaja de paine in functie de cantitate, se adauga zaharul si se lasa sa fiarba pana la completa dizolvare a cojii. in zilele de dulce coaja de paine se inmoaie in lapte. Se serveste calda in farfurie, cu paine cu gem sau unt.”

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume