Ascultă Radio Antena Satelor Live

Saramură de crap, rețetă de pe balta Răzvani (rețete românești pe gustul tău)

Îmi propusesem să aleg - din amintire sau din vechiul caiet al bunicii - o altă rețetă pentru ziua de azi. Însă întâlnirea - absolut întâmplătoare - cu nea Nicu Vasile, de felul său din Răzvani.

23 Februarie 2016, 22:06

Sat nu prea-ndepărtat de Lehliu Gară (și nici prea departe de Autostrada Soarelui și, mai ales, de balta Răzvani, cea plină de pește), avea să mă deturneze în intențiile mele. Și asta pentru că bădia, aflându-mă cu ditamai crapul de Dunăre cumpărat din piața cea mare a orașului, m-a-demnat să fac o saramură, așa cum numai dânsul mai știe a face.

I-am ascultat, dară, rețeta. Și apoi i-am dat ascultare...

Crapul - să aibă măcar vreo două kile și-un pic - se curăță pe dinăuntru, dar nu și de solzi. Se pune la fript pe grătar, după ce l-ai frecat puțin cu sare. Abia după ce s-a fript îi vei răzui solzii (care nu se vor lăsa prea mult „rugați”).

Separat, pui într-o cratiță mai încăpătoare vreo 5-6 roșii mari, bine coapte, abia aduse din câmp sau de la grădină ori solar (după cum se potrivește anotimpul) să se „pârpălească” în puțintel ulei. Prăjești tot acolo 2-3 dovlecei, tăiați felii groase, pe lung, și câțiva ardei roșii, dulci și lungăreți. Ardeii și dovleceii îi scoți și-i pui sub capac, să rămână calzi. Peste roșii, adaugi alte... roșii, un borcan, din cele descojite, și-o lingură plină ochi de pastă de tomate. Lași să fiarbă înăbușit, la foc mic, cu sare după cum ți-i gustul. Mai pui și-o căpățână de usturoi, mărunțit cu cuțitul. Asta va fi... saramura ta, în care mai adaugi, tot după plăcere, un ardei iute. Ori poate doi. Fără să-i ciupești, doar cât să se înmoaie și ei în fiertură. La sfârșit, să dea în clocot câteva clipite, pui o legătură zdravănă de pătrunjel verde, tocat mărunt.

Când zici că zeama e gata, așezi pe un platou mare peștele-ntreg, deasupra lui potrivești frumos feliile de dovlecei și ardeii, iar peste toate torni zeama scăzută, din belșug.

C-un pui (mai mare) de mămăligă alături și cu vinul rece, potrivit cu bucatele, te-așezi să-nfuleci... de se bat turcii la gura ta.

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-saramura-de-crap-reteta-de-pe-balta-razvani{/soundcloud}

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă