Ascultă Radio Antena Satelor Live

Saramură de crap, rețetă de pe balta Răzvani (rețete românești pe gustul tău)

Îmi propusesem să aleg - din amintire sau din vechiul caiet al bunicii - o altă rețetă pentru ziua de azi. Însă întâlnirea - absolut întâmplătoare - cu nea Nicu Vasile, de felul său din Răzvani.

23 Februarie 2016, 22:06

Sat nu prea-ndepărtat de Lehliu Gară (și nici prea departe de Autostrada Soarelui și, mai ales, de balta Răzvani, cea plină de pește), avea să mă deturneze în intențiile mele. Și asta pentru că bădia, aflându-mă cu ditamai crapul de Dunăre cumpărat din piața cea mare a orașului, m-a-demnat să fac o saramură, așa cum numai dânsul mai știe a face.

I-am ascultat, dară, rețeta. Și apoi i-am dat ascultare...

Crapul - să aibă măcar vreo două kile și-un pic - se curăță pe dinăuntru, dar nu și de solzi. Se pune la fript pe grătar, după ce l-ai frecat puțin cu sare. Abia după ce s-a fript îi vei răzui solzii (care nu se vor lăsa prea mult „rugați”).

Separat, pui într-o cratiță mai încăpătoare vreo 5-6 roșii mari, bine coapte, abia aduse din câmp sau de la grădină ori solar (după cum se potrivește anotimpul) să se „pârpălească” în puțintel ulei. Prăjești tot acolo 2-3 dovlecei, tăiați felii groase, pe lung, și câțiva ardei roșii, dulci și lungăreți. Ardeii și dovleceii îi scoți și-i pui sub capac, să rămână calzi. Peste roșii, adaugi alte... roșii, un borcan, din cele descojite, și-o lingură plină ochi de pastă de tomate. Lași să fiarbă înăbușit, la foc mic, cu sare după cum ți-i gustul. Mai pui și-o căpățână de usturoi, mărunțit cu cuțitul. Asta va fi... saramura ta, în care mai adaugi, tot după plăcere, un ardei iute. Ori poate doi. Fără să-i ciupești, doar cât să se înmoaie și ei în fiertură. La sfârșit, să dea în clocot câteva clipite, pui o legătură zdravănă de pătrunjel verde, tocat mărunt.

Când zici că zeama e gata, așezi pe un platou mare peștele-ntreg, deasupra lui potrivești frumos feliile de dovlecei și ardeii, iar peste toate torni zeama scăzută, din belșug.

C-un pui (mai mare) de mămăligă alături și cu vinul rece, potrivit cu bucatele, te-așezi să-nfuleci... de se bat turcii la gura ta.

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-saramura-de-crap-reteta-de-pe-balta-razvani{/soundcloud}

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion