Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmale cu grâu, ca-n Bărăgan (rețete românești pe gustul tău)

O carte-ntreagă de rețete românești, scrisă pe un bob de grâu! În inima Bărăganului, grâul ține loc de orice altă cereală. Nu-i de mirare, deci, că-n vremurile de demult umplutura de sarmale se făcea cu grâu și nu cu orez, ca-n ziua de azi.

18 Martie 2018, 22:26

Cum tot cu grâu erau umplute și legumele, după cum se va vedea în această rețetă culeasă cu vreo două decenii în urmă din Stelnica ialomițeană. Trecând din bucătărie în cult și din ritual din nou pe masa fieștecăruia, grâul poartă dăltuit, după credința țăranului român, chipul lui Hristos, pe fiecare bob. Dar să trecem la rețeta zilei: legume umplute cu grâu, ca în Bărăgan.

Ai trebuință de: 4 vinete, 4 dovlecei, 4 roșii, 400 g grâu fiert, o ceapă, doi ardei roșii, un ardei galben, o legătură de mărar, sare, piper, untdelemn; facultativ: smântână.

Vinetele se spală, se taie în două părți egale și se scobesc de miez. La fel se procedează și cu dovleceii. Roșiilor, mai tari, li se taie căpăcelul și li se scoate miezul. Se lasă la scurs un sfert de oră.
Între timp se prepară umplutura. Grâul fiert se dă prin mașina de tocat. Într-o tigaie se călește ceapa, împreună cu ardeii mărunțiți. Apoi totul se amestecă și cu grâul fiert și se adaugă mărar tocat. Se condimentează după gust.
Legumele se umplu cu această compoziție. Se ia un vas termorezistent și se unge cu puțin untdelemn. Se așazp dovleceii și vinetele umplute și se dau la cuptor, la foc moderat, pentru aproximativ un sfert de oră. După aceea se pun și roșiile (mai târziu, dat fiind faptul că acestea se pătrunde mai repede.
Se servesc calde, eventual cu sos de smântână și verdeață presărată deasupra.

- rețetă culeasă din satul Stelnica, județul Ialomița, și pblicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul 2010

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-sarmale-de-grau-ca-n-baragan-reteta-veche{/soundcloud}

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion