Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmale cu nuci, în cuiburi

O rețetă de sarmale cum puține ai să mai afli în întinsul României: e cu nuci, e „în cuib” și e de post.

Sarmale cu nuci, în cuiburi
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 10 Decembrie 2024, 00:55

V-am promis deunazi cateva retete de sarmale de post. Si cum nu-mi sta in fire sa va las mult sa asteptati, va pun chiar acum dinainte bucatele promise. Ma rog, nu chiar bucatele, ci amintirea lor...

Una dintre retete am cules-o din sudul tarii, de la Fartatesti, nu departe de dealurile cele cu vie roditoare ale Dragasanilor. Sarmale cu nuci, asa cum numai mama Maria mai stie sa faca. Sarmale cu nuci in cuiburi, fierte in sos de rosii cu vin. Va spun dinainte ca reteta nu are cantitati exacte, fiindca mama Maria are o vorba: "Pui dupa cum te lasa inima...". Ceva-ceva repere tot va dau. Mai intai iei doua cepe potrivite si le toci marunt, le calesti in ulei (cam jumatate de pahar), adaugand si o cana cu orez. Dupa vreun sfert de ceas, in care ai tot adaugat cate o lingura cu suc de rosii indoit cu apa - din cel pregatit pe la inceputul toamnei si pastrat in camara - , dai cratita cateva clipe la o parte. Doi morcovi mai maricei ii dai pe razatoarea mica, ii amesteci cu o cana si jumatate cu nuca macinata, condimentezi cu sare si piper si le rastorni in cratita, pe care o asezi din nou pe foc. Torni deasupra un pahar mare cu vin si lasi sa clocoteasca la foc molcom pana ce scade zeama si umplutura se face cat de consistenta o doresti. Lasi sa se racoreasca si-n vremea asta desfaci o varza murata, o lasi sa se limpezeasca si tai foile potrivit de mari. Adica... potrivit de mici. Asta pentru ca tot rostul e sa faci sarmalute subtiri cum e degetul. Dupa ce le-ai gatat pe toate de rotit, iei cate patru din sarmalele astea mici si le infasori intr-o frunza mai mare de varza. E ceea ce se cheama: sarmale in cuiburi. Toci cotoarele verzei si toate resturile foilor si le presari pe fundul oalei. Asezi cuiburile de sarmale unul cate unul, pui si-o crenguta de cimbru, acoperi cu frunze de varza, dupa care intr-un castron amesteci trei-patru linguri cu suc de rosii, o jumatate de pahar cu vin, cateva boabe de piper, un praf de sare si versi lichidul peste sarmale. Completezi cu apa, cat e nevoie, si lasi pe foc vreo jumatate de ceas, dupa care treci cratita la cuptor, unde-o lasi la foc molcom doua-trei ore... Am intrebat-o pe mama Maria daca reteta e de-acolo, de la Fartatesti. "D-apoi, nu e chiar de pe-aici", mi-a raspuns. "Am luat-o si eu de la o cumnata, care o stie de la cineva de la Tismana. Dar de 30 de ani de cand o tot fac eu la Fartatesti, poti sa spui si ca e de aici..."

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion