Ascultă Radio Antena Satelor Live

Scordolea - rețeta lui Radu Anton Roman (rețete românești pe gustul tău)

„Un sos balcanic” - îl numește Radu Anton Roman - neîncercând să-i afle rădăcinile adânci (deși o oarece indicație dă, după cum se va vedea mai departe), precizând de ce-l include în seria bucatelor românești: „foarte folosit cândva în România, azi rar făcut, și doar la Galați și la Brăila, unde racii și grecii încă se mai întâlnesc în număr corespunzător”.

12 Aprilie 2016, 01:52

În cartea lui „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia), Radu Anton Roman dă astfel rețeta:

Ai trebuință de: miezul de la 30 de nuci, miezul de la o franzelă mică, un pahar de ulei, 1-3 linguri de oțet (după gust), sare, piper (tot după gust), 6 căței de usturoi (vreți mai tare? puneți o căpățână întreagă).

Se înmoaie pâine-n apă rece, se stoarce. Se pisează usturoi. Se macină nucile. Se freacă toate împreună cu ulei, oțet, sare și piper până se fac pastă.

În primul rând, dacă racii se potrivesc cu sosul ăsta și cu Aligote-ul alb, parfumat, sec, de Sudiți, nici crapul mare de Strachina (care n-are niciodată gust de nămol, ci de iarbă uscată) sucit în mălai și prăjit până se-nroșește, nu se ferește de scordolea.

Ei, și cu vorba asta, vă-mbii și eu la masă.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști