Ascultă Radio Antena Satelor Live

Somn gustos pregătit (rețete românești pe gustul tău)

Nu vă așteptați să găsiți un asemenea preparat într-o carte de retete romanesti!... Exista un timp, însă, al rafinamentelor culinare, în casele înaltei societăți a marilor orașe. Astăzi, vă propun să rămânem la începutul veacului 20.

25 Martie 2018, 21:00

Atunci când Ecaterina Comșa așeza Craiova pe harta cărților de bucate esențiale din România. Și, dacă tot rămânem, chit că-i dimineață, să tragem... un pui de somn.

Nu, nu zic să dormiți, ci chiar să fiți foarte atenți la această rețetă domnească, pe care matroanele din Bănie o găteau pe la 1902, folosind, pentru a da gust bucatelor, vestita „ceapă de Ascalonia” sau șalotă, sau ceapă eșalotă, cu gust de... ceapă-mperecheată cu usturoi.

De la Ecaterina Comșa citire, rețeta zilei de azi este: Somn gustos pregătit. Hai că are și un nume îmbietor!

Fierbem somnul și în zeama lui e lăsat să se răcească; după aceea îl scoatem să se scurgă și să se zvânte bine, apoi îl punem pe o farfurie lungă și preparăm 150 g icre negre cu untdelemn și cu zeamă de la 3 lămâi, puțină ceapă de Ascalonia mărunt tocată, toate bine amestecate și puse peste peștele din farfurie. După aceea, îl garnisim cu cozi de raci, salată măruntă creață, felii de lămâie, măsline, pătrunjel verde, unt de sardele dat prin injector, capere etc. Se servește rece.

Alte rețete recomandate:

{module 740}

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion