Ascultă Radio Antena Satelor Live

Știucă în sos de vin (rețetă pentru Schimbarea la față)

Casa lui Moș Lucaci se sprijină pe tălpile ei de lemn, de piatră de râu și de lut. În mijlocul curții, cu mustățile muiate în câteva picături de țuică, bărbatul ne spune cum e cu ziua aceasta de 6 august.

06 August 2015, 05:02

"Apoi, din ziua de Probejenie - ori Schimbarea la față, nimic nu mai rămâne cum o fost. Începe a se face toamnă". O pală de vânt îi zvârle în față o frunză îngălbenită, iar omul o prinde și-o răsucește între degete. "Pădurea își schimbă culorile, florile prind să miroasă a umed, iar iarba... iarba de-acu' nu mai crește...".

Hotarul dintre vară și toamnă e-al berzelor ce se pregătesc "de ducă". Da'n Postul Sântei Mării 6 august e și zi de "dezlegare" la pește.

Cu ani în urmă, cât trăia Tușa Maria, ea era stăpână între oale și cratițe. Dar peștele, la ceas de sărbatoare, tot Moș Lucaci îl gătea. Azi ne dezvăluie rețeta de știucă în sos de vin.

Cu mână sigură, curăță solzii. Știuca rânjește - cu dinții-capcană, gata să prindă un deget. Dar bătrânul n-o ia în seamă. Cu o lovitură de cuțit îndepărtează capul de trup. Îl curăță de cele rele dinăuntru. Scoate apoi cu grijă șira spinării, dar fara sa despice cu totul stiuca in doua. In tava, dintai pune bete de brad, deasupra peste si iarasi doua scandurele de rasinoase. Adauga, taiate marunt, doua cepe, trei ciuperci albe, ulei, dafin, ienibahar, piper si sare. Pe din doua: vin alb si apa - cat sa se acopere totul. Fierbe stiuca la foc mic, sub capac, pana carnea ei se patrunde, apoi e scoasa pe o farfurie, sa se raceasca. Mos Lucaci scoate si scandurelele de brad, dar sosul inca-l mai lasa pe flacara, sa scada. Un ultim dichis: o lingurita de mustar. Sub soarele fierbinte, mancam fara vorba, "muti ca pestele" de-atare minune.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă