Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă de măcriș cu afumătură, ca în Ardeal

Au intrat în istoria gastronomiei mondiale sub numele de „frații Troisgros”, deși este impropriu spus așa, fiind vorba despre patru bucătari celebri din trei generații diferite ale aceleiași familii de foști podgoreni din Roanne, Franța, și despre... un pumn de stele Michelin.

15 Iulie 2016, 06:37

Îi amintesc în rubrica de față, una despre bucătăria românească, datorită pasiunii lor de a găti cu măcriș. Oseille... Plăntuță acrișoară, cu frunze în formă de inimă.

Bunicul Troisgros transforma primul vechile rețete de familie, făcând din măcriș o vedetă culinară în toată regula. Fiii i-au dus opera mai departe, iar nepotul i-a desăvârșit-o. Mă întreb adeseori, când dau în gastronomia noastră peste câte un ingredient dintr-acesta select, azi, în bucătăria internațională, dar care trebuie să fi avut, de asemenea, origini modeste, ce s-ar fi întâmplat dacă am fi avut noi clipa de geniu...?

Într-o gospodărie din Florești, lângă Cluj, am mâncat într-o vară o supă de măcriș cu carne afumată. Ce bucătar român s-ar încumeta să o ridice pe culmile gloriei? Amestecul straniu de gusturi, ingredientul rarisim (azi), mai ales în asemenea cantitate, toate ar putea să-i marcheze unicitatea.

Ai trebuință, deci, de o jumătate de kilogram de ciolan de porc afumat (nu prea gras), o jumătate de kilogram de măcriș, 3-4 linguri de orez (spălat și scurs bine), 2-3 linguri de smântână dulce, sare (după gust).

Ciolanul se spală (se răzuie părul, dacă e cazul, dar gospodinele din Ardeal nu l-ar fi pus la afumat „nebărbierit”), se taie în bucăți (cât mai aproape de os) și se pune la fiert în doi litri de apă rece. Când carnea este aproape fiartă, se desprinde de pe os (care se va scoate din oală, cu tot cu zgârciurile lui de la capăt) și se adaugă măcrișul, spălat și tăiat (nu prea mărunt) și orezul. Se mai lasă să fiarbă un sfert de ceas. Dacă e nevoie, se potrivește de sare. Smântâna se încălzește separat, apoi se toarnă peste supă. (Și mai plăcutăă la gust este dacă se adaugă direct în castroanele de supă, când se aduce la masă).

- rețetă culeasă de Simona Lazăr

Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne
Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Reteta zilei 24 Noiembrie 2023, 20:49

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă

Fructe confiate, fructe exotice, fructe din compot... Toate sunt numai bune pentru o saltă „de iarnă”, în stil „macedoine”.

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Reteta zilei 22 Noiembrie 2023, 20:55

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată

Credeai că din salată verde nu poți să faci altceva decât... salată? Ei bine, frunzele mari, verzi și cu gust ușor sălciu,...

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Crap la cuptor
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 20:46

Crap la cuptor

Pentru dezlegările la pește din acest post al Crăciunului, iată o rețetă care să vă fie de folos!

Crap la cuptor
Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 12:21

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche

Plăcinta cu varză murată este o variantă grozavă pentru iarnă şi are un gust excelent. Reţeta este ca a bunicii şi are...

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Biscuiți din fulgi de ovăz
Reteta zilei 18 Noiembrie 2023, 21:08

Biscuiți din fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz nu se mănâncă doar cu lapte! Ei pot fi ingredientul de bază pentru un preparat mai complex, cum ar fi...

Biscuiți din fulgi de ovăz
Rețeta zilei - Friptură dietetică
Reteta zilei 16 Noiembrie 2023, 21:04

Rețeta zilei - Friptură dietetică

Ești la dietă, dar vrei să mănânci o bucată savuroasă de friptură? Iată aici o rețetă care sigur o să îți placă.

Rețeta zilei - Friptură dietetică
Rețeta zilei - Supă de praz
Reteta zilei 06 Noiembrie 2023, 20:25

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a...

Rețeta zilei - Supă de praz