Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă de pește dreasă cu ou și lămâie, ca la Muntele Athos

Chiar dacă femeile nu au voie să intre la Muntele Athos, rețetele Sfântului Munte ajung uneori până la ele. Mai ales când un preacuvios părinte, cum a fost Părintele Epiphanios, de la Mylopotamos, se-ncumetă să scrie o carte de bucate, împărtășind astfel și lumii de dincoace felul de a găti mănăstiresc.

Supă de pește dreasă cu ou și lămâie, ca la Muntele Athos
Supă de pește dreasă cu ou și lămâie Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 25 Martie 2023, 09:00

Supa de pește dreasă cu ou și lămâie, de la Mănăstirea Iviron a ajuns, prin intermediul unei astfel de cărți de bucate, și la noi. E o idee minunată pentru masa de Buna Vestire, când avem dezlegare la pește. Cum se face?

Ai trebuință de: 2 kg de pește, 2 cepe, 2 morcovi, 2 dovlecei, 6 ouă, 3 lămâi, 3 cești mici de orez, o lingură de unt, puțin undelemn, puțină brânză feta.

Se curăță peștele (cei mai indicați sunt tonul și codul) și se spală, apoi se porționează în bucăți egale de mărime potrivită. Se curăță legumele, se spală, se taie morcovii în sferturi, dovleceii în felii, iar ceapa se crestează. Se pune apa la fiert, iar când clocotește se adaugă legumele și se fierbe la foc potrivit. Când sunt pe jumătate fierte, se așază peștele și se fierbe la foc mic, cu vasul acoperit, încă 15-20 de minute (se spumează de câte ori este nevoie). După ce a fiert și peștele (atenție, nu trebuie să se zdrobească!), se scoate cu grijă, se pune într-un vas, se acoperă și se păstrează la loc cald. Se strecoară supa, se pune în ea untul și untdelemnul și se aduce din nou la fierbere. Se adaugă atunci orezul (spălat și scurs).

Când orezul este aproape fiert, se toarnă în oală sosul avgolemono (sos de ou și lămâie, tipic grecesc), pregătit în prealabil astfel: se bat albușurile spumă, se adaugă zeama lămâilor și gălbenușurile și se amestecă până se omogenizează. Când se toarnă în oală, se amestecă întruna, ca să nu se coaguleze; cu grijă ca să fie focul mic. Când orezul a fiert bine, se adaugă brânza, sfărâmată cu furculița, și se trage vasul deoparte. Se serveșe fierbinte, adăugând în farfurie peștele, zdrobit cu furculița.

- rețetă de la Mănăstirea Iviron din Muntele Atos, aflată de la părintele Epiphanios, bucătarul șef al Muntelui Sfânt, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010

Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei