Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă de pește dreasă cu ou și lămâie, ca la Muntele Athos

Chiar dacă femeile nu au voie să intre la Muntele Athos, rețetele Sfântului Munte ajung uneori până la ele. Mai ales când un preacuvios părinte, cum a fost Părintele Epiphanios, de la Mylopotamos, se-ncumetă să scrie o carte de bucate, împărtășind astfel și lumii de dincoace felul de a găti mănăstiresc.

Supă de pește dreasă cu ou și lămâie, ca la Muntele Athos
Supă de pește dreasă cu ou și lămâie Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 25 Martie 2023, 09:00

Supa de pește dreasă cu ou și lămâie, de la Mănăstirea Iviron a ajuns, prin intermediul unei astfel de cărți de bucate, și la noi. E o idee minunată pentru masa de Buna Vestire, când avem dezlegare la pește. Cum se face?

Ai trebuință de: 2 kg de pește, 2 cepe, 2 morcovi, 2 dovlecei, 6 ouă, 3 lămâi, 3 cești mici de orez, o lingură de unt, puțin undelemn, puțină brânză feta.

Se curăță peștele (cei mai indicați sunt tonul și codul) și se spală, apoi se porționează în bucăți egale de mărime potrivită. Se curăță legumele, se spală, se taie morcovii în sferturi, dovleceii în felii, iar ceapa se crestează. Se pune apa la fiert, iar când clocotește se adaugă legumele și se fierbe la foc potrivit. Când sunt pe jumătate fierte, se așază peștele și se fierbe la foc mic, cu vasul acoperit, încă 15-20 de minute (se spumează de câte ori este nevoie). După ce a fiert și peștele (atenție, nu trebuie să se zdrobească!), se scoate cu grijă, se pune într-un vas, se acoperă și se păstrează la loc cald. Se strecoară supa, se pune în ea untul și untdelemnul și se aduce din nou la fierbere. Se adaugă atunci orezul (spălat și scurs).

Când orezul este aproape fiert, se toarnă în oală sosul avgolemono (sos de ou și lămâie, tipic grecesc), pregătit în prealabil astfel: se bat albușurile spumă, se adaugă zeama lămâilor și gălbenușurile și se amestecă până se omogenizează. Când se toarnă în oală, se amestecă întruna, ca să nu se coaguleze; cu grijă ca să fie focul mic. Când orezul a fiert bine, se adaugă brânza, sfărâmată cu furculița, și se trage vasul deoparte. Se serveșe fierbinte, adăugând în farfurie peștele, zdrobit cu furculița.

- rețetă de la Mănăstirea Iviron din Muntele Atos, aflată de la părintele Epiphanios, bucătarul șef al Muntelui Sfânt, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion