Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă de pește dreasă cu ou și lămâie, ca la Muntele Athos

Chiar dacă femeile nu au voie să intre la Muntele Athos, rețetele Sfântului Munte ajung uneori până la ele. Mai ales când un preacuvios părinte, cum a fost Părintele Epiphanios, de la Mylopotamos, se-ncumetă să scrie o carte de bucate, împărtășind astfel și lumii de dincoace felul de a găti mănăstiresc.

Supă de pește dreasă cu ou și lămâie, ca la Muntele Athos
Supă de pește dreasă cu ou și lămâie Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 25 Martie 2023, 09:00

Supa de pește dreasă cu ou și lămâie, de la Mănăstirea Iviron a ajuns, prin intermediul unei astfel de cărți de bucate, și la noi. E o idee minunată pentru masa de Buna Vestire, când avem dezlegare la pește. Cum se face?

Ai trebuință de: 2 kg de pește, 2 cepe, 2 morcovi, 2 dovlecei, 6 ouă, 3 lămâi, 3 cești mici de orez, o lingură de unt, puțin undelemn, puțină brânză feta.

Se curăță peștele (cei mai indicați sunt tonul și codul) și se spală, apoi se porționează în bucăți egale de mărime potrivită. Se curăță legumele, se spală, se taie morcovii în sferturi, dovleceii în felii, iar ceapa se crestează. Se pune apa la fiert, iar când clocotește se adaugă legumele și se fierbe la foc potrivit. Când sunt pe jumătate fierte, se așază peștele și se fierbe la foc mic, cu vasul acoperit, încă 15-20 de minute (se spumează de câte ori este nevoie). După ce a fiert și peștele (atenție, nu trebuie să se zdrobească!), se scoate cu grijă, se pune într-un vas, se acoperă și se păstrează la loc cald. Se strecoară supa, se pune în ea untul și untdelemnul și se aduce din nou la fierbere. Se adaugă atunci orezul (spălat și scurs).

Când orezul este aproape fiert, se toarnă în oală sosul avgolemono (sos de ou și lămâie, tipic grecesc), pregătit în prealabil astfel: se bat albușurile spumă, se adaugă zeama lămâilor și gălbenușurile și se amestecă până se omogenizează. Când se toarnă în oală, se amestecă întruna, ca să nu se coaguleze; cu grijă ca să fie focul mic. Când orezul a fiert bine, se adaugă brânza, sfărâmată cu furculița, și se trage vasul deoparte. Se serveșe fierbinte, adăugând în farfurie peștele, zdrobit cu furculița.

- rețetă de la Mănăstirea Iviron din Muntele Atos, aflată de la părintele Epiphanios, bucătarul șef al Muntelui Sfânt, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat