Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă de praz (rețete românești pe gustul tău)

Dacă vrei să cauți retete romanesti, neaose, atunci în Oltenia de sub munte trebuie să te duci! Acolo e, zic unii, chiar fieful retetelor romanesti...

16 Noiembrie 2015, 23:34

Iar Oltenia fără praz e ca mâțul fără coadă, zice o vorbă veche și eu nu îndrăznesc să spun împotrivă. Cu praz sau fără praz, mie Oltenia mi-i dragă, întâi de toate din pricina oamenilor ei.

Și pentru că am intrat în post și mulți dintre domniile voastre poate vreți să țineți rânduiala, vă propun de astă-dată o rețetă oltenească de Supă de praz (cu smântână - pentru cei care vă „dedulciți”, încă, și fără ea, pentru aceia care țin totul cu strictețe).

Ai nevoie de: 500 g praz, doi morcovi, o ceapă, 3 cartofi, o legătură de pătrunjel verde, sare; facultativ: 100 ml untdelemn, 4 linguri de smântână (facultativ), crutoane.

Cum se procedează: Prazul se curăță de foile exterioare și de partea verde mai fibroasă, după care se spală și se tăie în bucăți late de 1-2 cm. Ceapa se toacă mărunt, iar morcovii se dau pe răzătoare. Cartofii se taie cubulețe. Se înăbușă cu puțină apă prazul, ceapa și morcovii. Dacă se pregătește cu untdelemn, atunci se călesc puțin legumele, după care se sting cu câteva linguri de apă și se înăbușă. Când s-au înmuiat, se adaugă doi litri și jumătate de apă, sare, cartofii tăiați cubulețe.

Se lasă să fiarbă până sunt gata toate legumele, după care se pune pătrunjelul tocat, se așează capacul și se mai lasă pe foc un minut. Dacă se dorește, se poate drege cu puțină smântână și se poate mânca cu crutoane.

- rețetă din Ostroveni, județul Dolj, publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume