Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă de praz (rețete românești pe gustul tău)

Dacă vrei să cauți retete romanesti, neaose, atunci în Oltenia de sub munte trebuie să te duci! Acolo e, zic unii, chiar fieful retetelor romanesti...

16 Noiembrie 2015, 23:34

Iar Oltenia fără praz e ca mâțul fără coadă, zice o vorbă veche și eu nu îndrăznesc să spun împotrivă. Cu praz sau fără praz, mie Oltenia mi-i dragă, întâi de toate din pricina oamenilor ei.

Și pentru că am intrat în post și mulți dintre domniile voastre poate vreți să țineți rânduiala, vă propun de astă-dată o rețetă oltenească de Supă de praz (cu smântână - pentru cei care vă „dedulciți”, încă, și fără ea, pentru aceia care țin totul cu strictețe).

Ai nevoie de: 500 g praz, doi morcovi, o ceapă, 3 cartofi, o legătură de pătrunjel verde, sare; facultativ: 100 ml untdelemn, 4 linguri de smântână (facultativ), crutoane.

Cum se procedează: Prazul se curăță de foile exterioare și de partea verde mai fibroasă, după care se spală și se tăie în bucăți late de 1-2 cm. Ceapa se toacă mărunt, iar morcovii se dau pe răzătoare. Cartofii se taie cubulețe. Se înăbușă cu puțină apă prazul, ceapa și morcovii. Dacă se pregătește cu untdelemn, atunci se călesc puțin legumele, după care se sting cu câteva linguri de apă și se înăbușă. Când s-au înmuiat, se adaugă doi litri și jumătate de apă, sare, cartofii tăiați cubulețe.

Se lasă să fiarbă până sunt gata toate legumele, după care se pune pătrunjelul tocat, se așează capacul și se mai lasă pe foc un minut. Dacă se dorește, se poate drege cu puțină smântână și se poate mânca cu crutoane.

- rețetă din Ostroveni, județul Dolj, publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă