Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă gospodărească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

La inceputul secolului XX si in special in perioada interbelica, bucataria romaneasca era in pas cu tendinţele europene, preparatele tradiţionale autohtone coexistand cu cele franţuzesti, spaniole, italiene, germane sau slave. Iar toata aceasta combinaţie naucitoare de ingrediente si gusturi micsora vazand cu ochii distanţa dintre o Romanie aflata in spaţiul balcanic si o alta gata sa accepte rafinamentul si luxul unei gastronomii occidentale, despre care s-a vorbit si care s-a gustat copios.

22 Noiembrie 2022, 15:59

Constantin Bacalbasa, un fin cunoscator al vremurilor sale, face o radiografie a universului culinar romanesc, surprinzand pentru curiosul cititor modern, reţete si tehnici de preparare mai vechi sau mai noi, neaose sau imprumutate. Capitolul despre supe (la aceasta categorie sunt incluse nu doar supele, ci si ciorbele, borsurile sau consomeurile) face clar distincţia intre "zestrea culinara" romaneasca si cea straina. Multe dintre reţetele tradiţionale romanesti prezente in volumul "Dictatura gastronomica" au disparut insa de ceva timp din reţetarul gospodinelor, astfel incat chiar si numai simpla lecturare a acestora reprezinta o reintregire a peisajului gastronomic interbelic.
Iata și rețeta pe care v-o propun azi, adunata in cartea sa de jurnalistul mancau:

Supă gospodărească - rețeta

Taie marunt: 125 g de morcovi, 120 g de napi, 50 g de praz, 25 g de ceapa, 50 g de varza. Sa se topeasca 100 g de unt. in alta parte vei fi fiert 200 g de fasole alba, muiata din ajun; umple legumele cu doi litri si jumatate din apa in care a fiert fasolea. Sa fiarba o ora si jumatate, pe colţul masinii. Leaga cu 200 g de smantana dubla si 80 g de unt. in momentul servirii, adaugi fasolea si patrunjel sau asmaţui tocat.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion