Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tărhană de urzici pentru Marțea Trăsnetelor (rețete românești pe gustul tău)

Iată-ne și în cea de a două zi din Săptămâna Curată, cea în care Postul Paștilor intră abrupt în existența noastră, cu restricții importante și nu doar în plan culinar. Astăzi este, dacă nu știați deja, Marțea Trăsnetelor, o zi deosebit de periculoasă.

15 Martie 2016, 10:51

Mai este numită și Marțea Sântoaderului, pentru că începând de atunci, timp de 9 zile, se țin Caii lui Sântoder, divinități malefice despre caare se spune că sunt pe jumătate oameni și pe jumătate cai și care îi pedepsesc pe cei care nu țin sărbătoarea.

Rolul lor este de a purifica timpul și spațiul. Se spune că acela care va purta haine țesute ori cusute în Marțea Sântoaderului, va fi trăznit. La fel, acela care va lucra la câmp. Pentru a contracara pericolele acesei zile, se prepară fiertură de urzici, despre care se spune că întărește organismul. Din urzici se pregătește și rețeta de azi.

Ai trebuință de: tărhană din 500 g de făină, două mâini de urzici uscate, o lingură de pastă de tomate, un morcov, o ceapă, sare, piper, mujdei de usturoi.

Cum se procedează: Toamna, înainte de căderea primei brume, urzica, mai ales dacă a fost o dată secerată în iulie, face sfârcuri noi. Adică lujeri. Atunci se culeg cele patru frunze din vârf și, după ce le-ai spălat în trei ape, se pun la usct pe cuptor. Se va obține un fân ușor și închis la culoare. Aceste urzici, păstrate în sac de pânză rară, sunt tămăduitoare și de folos pe gerul iernii.

Se pun două mâini bune de urzici într-o oală adâncă, se toarnă apă clocotită peste ele cât să le cuprindă și se lasă acoperite cam un ceas. Apoi se pun la fiert, se mai adaugă pastă de tomte, o ceapă rasă, puțin morcov ras, sare, piper.

Se toarnă fiertura peste tărhană (un fel de paste despre care se crede că se pregăteau și-n vremea dacilor) și se drege u mujdei proaspăt. Se mănâncă cu mămăligă.

- rețetă din Glimboca, județul Caraș-Severin, aflată de la Uica Mihai și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă