Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tărhană de urzici pentru Marțea Trăsnetelor (rețete românești pe gustul tău)

Iată-ne și în cea de a două zi din Săptămâna Curată, cea în care Postul Paștilor intră abrupt în existența noastră, cu restricții importante și nu doar în plan culinar. Astăzi este, dacă nu știați deja, Marțea Trăsnetelor, o zi deosebit de periculoasă.

15 Martie 2016, 10:51

Mai este numită și Marțea Sântoaderului, pentru că începând de atunci, timp de 9 zile, se țin Caii lui Sântoder, divinități malefice despre caare se spune că sunt pe jumătate oameni și pe jumătate cai și care îi pedepsesc pe cei care nu țin sărbătoarea.

Rolul lor este de a purifica timpul și spațiul. Se spune că acela care va purta haine țesute ori cusute în Marțea Sântoaderului, va fi trăznit. La fel, acela care va lucra la câmp. Pentru a contracara pericolele acesei zile, se prepară fiertură de urzici, despre care se spune că întărește organismul. Din urzici se pregătește și rețeta de azi.

Ai trebuință de: tărhană din 500 g de făină, două mâini de urzici uscate, o lingură de pastă de tomate, un morcov, o ceapă, sare, piper, mujdei de usturoi.

Cum se procedează: Toamna, înainte de căderea primei brume, urzica, mai ales dacă a fost o dată secerată în iulie, face sfârcuri noi. Adică lujeri. Atunci se culeg cele patru frunze din vârf și, după ce le-ai spălat în trei ape, se pun la usct pe cuptor. Se va obține un fân ușor și închis la culoare. Aceste urzici, păstrate în sac de pânză rară, sunt tămăduitoare și de folos pe gerul iernii.

Se pun două mâini bune de urzici într-o oală adâncă, se toarnă apă clocotită peste ele cât să le cuprindă și se lasă acoperite cam un ceas. Apoi se pun la fiert, se mai adaugă pastă de tomte, o ceapă rasă, puțin morcov ras, sare, piper.

Se toarnă fiertura peste tărhană (un fel de paste despre care se crede că se pregăteau și-n vremea dacilor) și se drege u mujdei proaspăt. Se mănâncă cu mămăligă.

- rețetă din Glimboca, județul Caraș-Severin, aflată de la Uica Mihai și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion