Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tartă cu mere dulci, de Sânpetru

Credința populară spune că Sfântul Petru e mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Sfântul Petru stă cu Sfântul Pavel în lună. Sfântul Petru de-a dreapta și Sfântul Pavel de-a stânga. și cum lumea din cer este văzută ca o copie a celei pământești,

29 Iunie 2018, 09:14

Sfântul Petru are în grijă atât cheile raiului, cât și pe cele ale curților dumnezeiești. În același timp, el are grijă să mărunțească piatra ca să nu vateme gospodăriile. De aceea, atunci când se aud tunetele, oamenii știu că Sfântul Petru fierbe piatra. Când el lovește din bici, acolo în înaltul cerului, sar scântei care se prefac în licurici. Dumnezeu îi lasă pe pământ ca să lumineze drumul celor care se rătăcesc prin păduri.

La Moșii de Sân-Petru, se obișnuiește să se dea de pomană colaci, lumânări aprinse, mere și colivă. Dacă până în această zi nici unei femei nu-i era îngăduit a mânca mere, pentru a nu face un mare păcat, de la Sânpetru ele au dezlegare. După această zi, femeile tinere pot mânca mere, cele bătrâne trebuind să aștepte până la Sfântul Ilie. Așa că în livezi merg gospodarii să bată merii. După ce sunt strânse în coșuri, sunt depozitate la răcoare. Tot acum se taie un pui de găină, iar după ce se aruncă se rostește așa: "Să fie pentru pagubă!".

Deoarece grâul trebuie să fie copt până la Sfântul Petru, 29 iunie este socotită a fi ziua în care se poate începe secerișul.

De gătit, azi gătim Tartă cu mere. Și-avem trebuință: 300 g făină, 150 g zahăr tos, 200 g unt, un kilogram mere, 100 g stafide, două ouă, o lămâie, o lingură de pudră de scorțișoară, un vârf de linguriță de sare, două pliculețe zahăr vanilinat, zahăr pudră.

Untul moale se amestecă bine cu jumătate din zahărul tos, sarea și ouăle. Se adaugă coaja rasă de lămâie, un sfert de pudră de scorțișoară și făina. Se frământă totul până rezultă un aluat omogen, se acoperă cu folie alimentară și se introduce la rece pentru 30 de minute. Merele se spală, se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se pun într-o cratiță împreună cu restul de zahăr tos, sucul de lămâie, stafidele și restul de pudră de scorțișoară. Se amestecă și se călesc la foc potrivit până scade sosul format. Se întinde aluatul într-o tavă unsă cu unt, se coace cinci minute și se pun deasupra merele călite reci. Se nivelează cu o lingură, se introduc în cuptorul încins și se coace la foc potrivit 35-45 de minute. Când s-a mai răcit, se scoate din tavă, se așază pe un platou și se presară de zahăr pudră.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Reteta zilei 25 Octombrie 2023, 07:24

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe

Ingrediente: 1 găină (dacă se poate, crescută la curte, tăiată, curățată și porționată), 3-4 litri de apă, morcov, țelină,...

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Reteta zilei 24 Octombrie 2023, 07:23

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean

Ingrediente: 1 kg piept de pui dezosat, sare, piper, cimbru, 1 lămâie, 200 g unt (65%), 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură...

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 23 Octombrie 2023, 07:23

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți

Ingrediente: 2 castraveți, 400 g iaurt bulgăresc, câțiva miezi de nucă (zdrobiți sau tăiați fin, după gust), 1 catel de...

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 22 Octombrie 2023, 07:22

Ćevapčići/ Mici sârbești

Ingrediente: 1 ½ kg carne de porc (tocată), 1 kg carne de vită macră (tocată), ½ kg carne de miel (tocată), 1 albuș de ou, 4...

Ćevapčići/ Mici sârbești
Reteta zilei 21 Octombrie 2023, 07:21

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi

Ingrediente: 300 g. aluat pentru strudel (foi subțiri de plăcintă) subțire; 300 g. zahăr, 150 g. nuci decojite, 150 g....

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi
Reteta zilei 20 Octombrie 2023, 07:20

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui

Ingrediente: 2 pui (tăiați în 8 bucăți, fiecare), 2 lingurițe de sare, 1 linguriță de piper, 2 linguri ulei, 2 cepe...

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui
Reteta zilei 19 Octombrie 2023, 07:19

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie

Ingrediente: 250 g brânză de oaie, 1 ceapă, 50 g untură, 4 cartofi (de mărime potrivită), 1 linguriță de ardei roșu (măcinat;...

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie
Reteta zilei 17 Octombrie 2023, 07:17

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere

Ingrediente: 3 căni de făină albă (cernută), 1 ⅛ căni de lapte călduț, ¼ cană de zahăr alb, 1 pachet de drojdie uscată...

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere