Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tartă cu rodii (rețetă pentru descântec de dragoste)

Cei mai multi dintre dumneavoastra asociaza toamna cu bogatia roadelor. Pentru mine, toamna e sinonima cu un rod anume: rodia. I se mai spune mar de Punia. Sau granata.

14 Octombrie 2015, 05:00

Apare toamna prin piete, caci e dintre fructele ce se coc tarziu, pana catre iarna. Coaja ei rosie-violacee ascunde un pumn de rubine. Se spune ca samburii dulci, imbracati in pulpa subtire, sangerie, prevestesc fecunditatea. Poate de aceea Orientul pune la mare pret fructul acesta considerat a avea puteri miraculoase: peste crestetul tinerilor casatoriti se aruncau seminte de rodie, ca urare de fertilitate.

Simbol al iubirii si al procrearii, simbol al vietii si al...ispitei. Caci se mai spune ca marul de Punia crestea si in gradinile Raiului si ca fructul acestuia, anume, ar fi fost sa fie marul intins de Eva lui Adam.

Descoperisem rodia mai intai intr-o poveste. "Cele trei rodii aurite". Si cum am si acum bucuria povestilor, n-am incetat sa ii caut semnificatiile ascunse. Va aduceti aminte povestea fiului de imparat care pleaca in cautarea rodiilor? Le culege pe toate trei si, insetat, desface una, si-n rodie era o fata care ii cere apa si el nu are sa-i dea... Abia a treia rodie fat-frumosul o desface langa un izvor si fata traieste...

Povestii i-a urmat un poem biblic extraordinar. "Cantarea cantarilor". "Ce frumoasa esti iubito, ce frumoasa esti!... obrazul tau este ca o jumatate de rodie" - ii spune mirele alesei lui.

Si dincolo de aceasta superba incarcatura de sensibilitate si erotism, am descoperit pentru a treia oara rodia strivindu-i samburii de cerul gurii... Si, cautand sa stiu mai multe, un "dulce" deosebit mi-a starnit interesul. Taind o rodie in doua, cu o lingura (de argint, spune reteta, ca sa fie magia intreaga), se scot samburii si se asaza pe o farfurie, alegand dintre ei resturile de fibra ale casutelor. Atunci cand raman numai samburii, se picura deasupra lor miere si se strivesc usor, amestecand pana se omogenizeaza. Se face un aluat simplu, din unt (sau margarina), faina alba, un praf de sare, o lingurita de miere (sau zahar), un ou. Se lasa la rece, cata vreme se incalzeste cuptorul. Aluatul se pune in forme mici de tarta, iar in centru se asaza samburii de rodie cu miere. Se dau la cuptor pentru 15 minute. Se scot tavile si se presara deasupra samburii unei alte rodii, de asta-data intregi, si se baga din nou tavile la cuptor pentru cateva minute. Despre prajitura aceasta se spune ca are puteri afrodiziace.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion