Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană grădinărească (rețeta bunicilor)

Dupa peregrinarile din ultima vreme, dupa ce am intrat in cateva gospodarii si am gustat din bucatele cele alese, preparate din rosii, ardei, ceapa, morcovi, vinete, bame, castraveti, dovlecei, usturoi si cate alte roade ale pamantului, mi s-a facut dor de tocana gradinareasca din satul dintre dealuri, unde am invatat sa gatesc.

16 Septembrie 2016, 08:46

Asa ca, fiind intr-o sfanta zi de vineri, n-am pregetat sa o prepar, asa cum o stiu de-acasa.

Mai intai, am copt pe tabla cativa ardei - si verzi, si rosii - , iar la urma am copt si unul iute, chit ca fumul usturator mi-a adus lacrimi in ochi. I-am pus intr-un vas cu capac, sa se inmoaie in aburul lor, si m-am ocupat de celelalte ingrediente. Am copt o vanata pe foc iute, sa-i ramana carnea alba. Am curatat-o de coaja, i-am pus un praf de sare si am lasat-o la scurs, pe un tocator de lemn, inclinat.

Vreo patru cepe le-am tocat marunt si le-am calit in ulei incins. Mi-am permis o derogare de la reteta veche, folosind de asta data ulei de masline. Intr-un alt vas am prajit patru rosii mari, descojite si taiate felii mai groase, langa care am pus si 5-6 catei de usturoi, in coaja.

Rosiile le-am intors usurel, sa nu se farame. 4-5 cartofi mai maricei au fost curatati de coaja si taiati cubulete, dupa care i-am calit putin in ulei, cat sa prinda un luciu usor. Am turnat peste ei ceapa, ardeii curatati si rupti in fasii, ardeiul iute, curatat si el de pielita si tocat, vanata coapta si taiata felii, iar la urma de tot usturoiul si rosiile, cu mare grija. O cana cu apa, o lingurita cu sare, o lingura cu zahar, un praf de piper si un paharel cu vin au completat mancarea de gustul careia mi-era dor.

Pe foc domol, cratita bolborosea, dar mie-mi parea ca imi spune povesti despre copilarie. Si cum sa nu ma fi gandit la asta, cand aroma tocanitei inundase bucataria! Din cand in cand, mai turnam putina apa fierbinte, pana ce cartofii s-au inmuiat. Abia atunci am dat focul iute, sa scada zeama.

Cand am tras cratita de pe foc, un ultim retus mai trebuia facut: o legatura zdravana de patrunjel, tocat marunt si aruncat in ploaie deasupra.

Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 29 Aprilie 2024, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește