Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană grădinărească (rețeta bunicilor)

Dupa peregrinarile din ultima vreme, dupa ce am intrat in cateva gospodarii si am gustat din bucatele cele alese, preparate din rosii, ardei, ceapa, morcovi, vinete, bame, castraveti, dovlecei, usturoi si cate alte roade ale pamantului, mi s-a facut dor de tocana gradinareasca din satul dintre dealuri, unde am invatat sa gatesc.

16 Septembrie 2016, 08:46

Asa ca, fiind intr-o sfanta zi de vineri, n-am pregetat sa o prepar, asa cum o stiu de-acasa.

Mai intai, am copt pe tabla cativa ardei - si verzi, si rosii - , iar la urma am copt si unul iute, chit ca fumul usturator mi-a adus lacrimi in ochi. I-am pus intr-un vas cu capac, sa se inmoaie in aburul lor, si m-am ocupat de celelalte ingrediente. Am copt o vanata pe foc iute, sa-i ramana carnea alba. Am curatat-o de coaja, i-am pus un praf de sare si am lasat-o la scurs, pe un tocator de lemn, inclinat.

Vreo patru cepe le-am tocat marunt si le-am calit in ulei incins. Mi-am permis o derogare de la reteta veche, folosind de asta data ulei de masline. Intr-un alt vas am prajit patru rosii mari, descojite si taiate felii mai groase, langa care am pus si 5-6 catei de usturoi, in coaja.

Rosiile le-am intors usurel, sa nu se farame. 4-5 cartofi mai maricei au fost curatati de coaja si taiati cubulete, dupa care i-am calit putin in ulei, cat sa prinda un luciu usor. Am turnat peste ei ceapa, ardeii curatati si rupti in fasii, ardeiul iute, curatat si el de pielita si tocat, vanata coapta si taiata felii, iar la urma de tot usturoiul si rosiile, cu mare grija. O cana cu apa, o lingurita cu sare, o lingura cu zahar, un praf de piper si un paharel cu vin au completat mancarea de gustul careia mi-era dor.

Pe foc domol, cratita bolborosea, dar mie-mi parea ca imi spune povesti despre copilarie. Si cum sa nu ma fi gandit la asta, cand aroma tocanitei inundase bucataria! Din cand in cand, mai turnam putina apa fierbinte, pana ce cartofii s-au inmuiat. Abia atunci am dat focul iute, sa scada zeama.

Cand am tras cratita de pe foc, un ultim retus mai trebuia facut: o legatura zdravana de patrunjel, tocat marunt si aruncat in ploaie deasupra.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști