Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocăniță de vițel ca-n Bistra Mureșului (rețete românești pe gustul tău)

La Bistra Mureșului, în casa familiei Vlasa, din meniul dimineții nu lipsește niciodată tocănița de vițel cu mămăligă. E una dintre acele delicioase retete romanesti care se potrivește la orice oră din zi (acolo!).

16 Ianuarie 2016, 08:27

O explicație are bătrânul casei, tata Moșu, care zice că niciodată nu se știe ce treburi se ivesc peste zi, așa că e bine de dimineață să mănânci sănătos! Și nu puține erau zilele astea – mai ales mai demult, pe când acesta conducea și ansamblul ”Ghiocelul” al Școlii Generale din sat – ansamblu pe care îl duce mai departe azi azi fiu-su, Nelu Vlasa.

Ei, dar nu despre dansuri și cântece voiam să vă vorbesc, ci despre bucatele Rodicăi Vlasa din Bistra Mureșului și mai ales să vă dau rețeta acestei tocănițe… de mâncat la micul dejun.

Trebuință ai de trei cepe albe, un gogoșar, 800 g carne de vițel, sare, piper, doi-trei căței de usturoi, pătrunjel verde, ulei.

Cepele și gogoșarul se toacă mărunt, după care se călesc în puțin ulei. Carnea de vițel se toacă în cubulețe și se pune peste ceapa călită. Se adaugă sarea și piperul.

Când carnea este fiartă se pune usturoiul tocat mărunt. În cazul în care se renunță la usturoi, se poate adăuga, pentru gust, pătrunjel verde tocat mărunt.

Se servește cu mămăliguță și brânză.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă