Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tochitura moldovenească a Niculinei Măric

Tochitura moldoveneasca! Reteta aceasta este atat de populara pe plaiurile moldovenesti, incat nu exista gospodina care sa nu stie sa o pregateasca. Secretul este sa se foloseasca si ceva afumatura pentru un gust mai dichisit.

22 Noiembrie 2022, 20:58

Intre ingrediente se afla 500 g carne de porc, 250 g carnati afumati, 250 g ficat de porc si doi rinichi de porc potriviti ca marime.

Inainte de a va zice cum se pregatește, sa o amintim aici pe gospodina de la care am aflat reteta. Și asta pentru ca mi-e tare draga dumneaei și nu obosesc sa o tot pomenesc, ori de cate ori mi se ofera prilejul. Acesta doamna minunata este Niculina Maric, soata pictorului naiv Ioan Maric, cel despre care nu obosesc sa spun ca este un Chagall al artei naive romanesti. De aproape o jumatate de secol ii este alaturi și, daca pictorul adora bucatele domniei sale și nimic nu are a-i reprosa, atunci inseamna ca tare gustoase trebuie sa fie. De-aceea, zic, se cuvine sa avem incredere și sa urmam intocmai indicatiile pentru aceasta...

Tochitura moldoveneasca a Niculinei Maric

Mai intai se curata si se spala toata carnea, iar rinichii se lasa in apa rece cu sare, ca sa se elimine sangele. Este o operațiune pe care e musai sa nu o sari!Se incinge untura intr-o cratita (se poate folosi si un ceaun, pentru ca este mai spornic) si se calesc toate bucatile de carne taiata bucatele.

Cand carnea este aproape gata se pun vreo 10 catei de usturoi, ca sa-i dea gust, apoi se presara sare si piper. Se mai lasa acolo, sa forfoteasca nitel. Se scoate carnea pe farfurii, iar deasupra fiecareia se pune cate un ou ochi si branza rasa din abundenta. Musai se asaza alaturi o mamaliga vartoasa. Dintr-aceea numai buna de tăiat cu ata, si o cana cu vin rosu rece.

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România