Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tochitura moldovenească a Niculinei Măric

Tochitura moldoveneasca! Reteta aceasta este atat de populara pe plaiurile moldovenesti, incat nu exista gospodina care sa nu stie sa o pregateasca. Secretul este sa se foloseasca si ceva afumatura pentru un gust mai dichisit.

22 Noiembrie 2022, 20:58

Intre ingrediente se afla 500 g carne de porc, 250 g carnati afumati, 250 g ficat de porc si doi rinichi de porc potriviti ca marime.

Inainte de a va zice cum se pregatește, sa o amintim aici pe gospodina de la care am aflat reteta. Și asta pentru ca mi-e tare draga dumneaei și nu obosesc sa o tot pomenesc, ori de cate ori mi se ofera prilejul. Acesta doamna minunata este Niculina Maric, soata pictorului naiv Ioan Maric, cel despre care nu obosesc sa spun ca este un Chagall al artei naive romanesti. De aproape o jumatate de secol ii este alaturi și, daca pictorul adora bucatele domniei sale și nimic nu are a-i reprosa, atunci inseamna ca tare gustoase trebuie sa fie. De-aceea, zic, se cuvine sa avem incredere și sa urmam intocmai indicatiile pentru aceasta...

Tochitura moldoveneasca a Niculinei Maric

Mai intai se curata si se spala toata carnea, iar rinichii se lasa in apa rece cu sare, ca sa se elimine sangele. Este o operațiune pe care e musai sa nu o sari!Se incinge untura intr-o cratita (se poate folosi si un ceaun, pentru ca este mai spornic) si se calesc toate bucatile de carne taiata bucatele.

Cand carnea este aproape gata se pun vreo 10 catei de usturoi, ca sa-i dea gust, apoi se presara sare si piper. Se mai lasa acolo, sa forfoteasca nitel. Se scoate carnea pe farfurii, iar deasupra fiecareia se pune cate un ou ochi si branza rasa din abundenta. Musai se asaza alaturi o mamaliga vartoasa. Dintr-aceea numai buna de tăiat cu ata, si o cana cu vin rosu rece.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume