Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tochitura moldovenească a Niculinei Măric

Tochitura moldoveneasca! Reteta aceasta este atat de populara pe plaiurile moldovenesti, incat nu exista gospodina care sa nu stie sa o pregateasca. Secretul este sa se foloseasca si ceva afumatura pentru un gust mai dichisit.

22 Noiembrie 2022, 20:58

Intre ingrediente se afla 500 g carne de porc, 250 g carnati afumati, 250 g ficat de porc si doi rinichi de porc potriviti ca marime.

Inainte de a va zice cum se pregatește, sa o amintim aici pe gospodina de la care am aflat reteta. Și asta pentru ca mi-e tare draga dumneaei și nu obosesc sa o tot pomenesc, ori de cate ori mi se ofera prilejul. Acesta doamna minunata este Niculina Maric, soata pictorului naiv Ioan Maric, cel despre care nu obosesc sa spun ca este un Chagall al artei naive romanesti. De aproape o jumatate de secol ii este alaturi și, daca pictorul adora bucatele domniei sale și nimic nu are a-i reprosa, atunci inseamna ca tare gustoase trebuie sa fie. De-aceea, zic, se cuvine sa avem incredere și sa urmam intocmai indicatiile pentru aceasta...

Tochitura moldoveneasca a Niculinei Maric

Mai intai se curata si se spala toata carnea, iar rinichii se lasa in apa rece cu sare, ca sa se elimine sangele. Este o operațiune pe care e musai sa nu o sari!Se incinge untura intr-o cratita (se poate folosi si un ceaun, pentru ca este mai spornic) si se calesc toate bucatile de carne taiata bucatele.

Cand carnea este aproape gata se pun vreo 10 catei de usturoi, ca sa-i dea gust, apoi se presara sare si piper. Se mai lasa acolo, sa forfoteasca nitel. Se scoate carnea pe farfurii, iar deasupra fiecareia se pune cate un ou ochi si branza rasa din abundenta. Musai se asaza alaturi o mamaliga vartoasa. Dintr-aceea numai buna de tăiat cu ata, si o cana cu vin rosu rece.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion