Ascultă Radio Antena Satelor Live

Toci cu smântână, ca-n Ținutul Neamțului (rețete românești pe gustul tău)

Toci - în Ținutul Neamțului. Tocinei - în Bucovina. Oricare le-ar fi numele - și oricare ar fi diferențele de rețetă - preparatul acesta aparține zonei montane a Carpaților Răsăriteni și ne așază pe o hartă a gusturilor autohtone cu o vechime de cel puțin trei secole.

25 Ianuarie 2016, 22:00

Din varietatea de retete romanesti ce poartă aceste nume, am ales astăzi una simplu de gătit, savuroasă și provocatoare pentru papilele gustative.

Pentru o porție zdravănă de „Toci cu smântână” ai trebuință de două kile de cartofi - pe care să-i speli, să-i cureți și să-i dai pe răzătoarea mare. Îți mai trebuie juma' de cană de făină de grâu, cernută, ca să se afâneze, două ouă și o jumătate de pahar de ulei sare și o cană mare și încă jumătate de smântână.

În cartofii rași, după cum am spus, se adaugă făina și jumătate din cantitatea de ulei. Se amestecă, pentru a se omogeniza bine, și se potrivește gustul de sare. Tăvi mari de plăcinte se ung cu ulei, se așază într-însele compoziția pe bază de cartofi și se dă în cuptorul încălzit dinainte, ca să se coacă. Se lasă până se rumenesc și fac crustă deasupra.

Imediat ce tocii au fost scoși din cuptor, se taie cu cuțitul pătrate sau romburi, se scot cu grijă pe farfurie câte două, se toarnă smântână deasupra și se aduce la masă.

Tocii cu smântână sunt, în Moldova, o gustare caldă, între masa de prânz și cină, așa, pe la ora ceaiului englezesc... Se mai aduc și atunci când ai musafiri, în loc de plăcinte sau sărățele ori de alte pregăteli delicioase. Se potrivesc cu un ciocan (adică un păhăruț) de țuică de prună ori cu un păhar de vin roșu și tare, ca să dezlege limbile pe înserat.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă