Ascultă Radio Antena Satelor Live

Toci cu smântână, ca-n Ținutul Neamțului (rețete românești pe gustul tău)

Toci - în Ținutul Neamțului. Tocinei - în Bucovina. Oricare le-ar fi numele - și oricare ar fi diferențele de rețetă - preparatul acesta aparține zonei montane a Carpaților Răsăriteni și ne așază pe o hartă a gusturilor autohtone cu o vechime de cel puțin trei secole.

25 Ianuarie 2016, 22:00

Din varietatea de retete romanesti ce poartă aceste nume, am ales astăzi una simplu de gătit, savuroasă și provocatoare pentru papilele gustative.

Pentru o porție zdravănă de „Toci cu smântână” ai trebuință de două kile de cartofi - pe care să-i speli, să-i cureți și să-i dai pe răzătoarea mare. Îți mai trebuie juma' de cană de făină de grâu, cernută, ca să se afâneze, două ouă și o jumătate de pahar de ulei sare și o cană mare și încă jumătate de smântână.

În cartofii rași, după cum am spus, se adaugă făina și jumătate din cantitatea de ulei. Se amestecă, pentru a se omogeniza bine, și se potrivește gustul de sare. Tăvi mari de plăcinte se ung cu ulei, se așază într-însele compoziția pe bază de cartofi și se dă în cuptorul încălzit dinainte, ca să se coacă. Se lasă până se rumenesc și fac crustă deasupra.

Imediat ce tocii au fost scoși din cuptor, se taie cu cuțitul pătrate sau romburi, se scot cu grijă pe farfurie câte două, se toarnă smântână deasupra și se aduce la masă.

Tocii cu smântână sunt, în Moldova, o gustare caldă, între masa de prânz și cină, așa, pe la ora ceaiului englezesc... Se mai aduc și atunci când ai musafiri, în loc de plăcinte sau sărățele ori de alte pregăteli delicioase. Se potrivesc cu un ciocan (adică un păhăruț) de țuică de prună ori cu un păhar de vin roșu și tare, ca să dezlege limbile pe înserat.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion