Ascultă Radio Antena Satelor Live

Turnedouri „Marele Voievod de Alba Iulia” (rețetă creată de bucătarul regal Iosif Strassman)

Nu sunt deloc puține rețetele pe care bucătarii Casei Regale a României le-au creat pornind de la evenimentele istorice sau în onoarea prinților și a regilor, fie că e vorba despre neamțul Edner, care gătea la Curtea de la București pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, fie că-l amintim pe Iosif Strassman, cel din urmă gastronom regal.

08 Noiembrie 2016, 00:55

Cu 80 de ani în urmă, voind a-i face un dar Marelui Voievod de Alba Iulia, Alteța Sa Regală Principele Mihai - fost și viitor rege al României, în acel context istoric -. Strassman creează rețeta pe care o voi aminti acum: Turnedourile Marele Voievod de Alba Iulia.

Ai nevoie de mușchi de vacă. gulii. bureți, carne de porc, crutoane prăjite, tarhon, roșii, sare, piper și cimbru, ou, unt, ceapă, o felie de franzelă și puțin sos spaniol.

Se fasonează guliile ca pentru umplut, carnea de porc se toacă și se amestecă foarte bine cu carnea tocată, cu franzela muiată și stoarsă, cu oul crud, cu sare și cu piper, după care se umplu aceste gulii și se pun într-o tavă care se dă la cuptor cu puțină supă de carne și cu unt. Turdenourile, sau medalioanele de mușchi de vacă, se frig cu unt, la tigaie, și se așază pe un platou peste crutoane. Se garnisesc cu guliile, cu bureții prăjiți în unt. Roșiile se sotează cu unt, cu sare, cu zahăr și cu cimbru și se pune câte o linguriță deasupra fiecărui turnedou.

Sosul se face în tigaia în care au fost fripte turnedourile, unde se mai adaugă puțin sos spaniol și se condimentează cu tarhon - specific pentru Ardeal -, servindu-se separat într-o sosieră.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion