Ascultă Radio Antena Satelor Live

Turtă dulce pentru Sân Nicoară (rețete românești pe gustul tău)

Retetele românești ne sunt aproape mai ales la ceas de sărbătoare. Să pregătim, dar, ziua de mâine, cea a Sfântului Nicolae, cu... turtă dulce, din caietul cu retete romanesti.

05 Decembrie 2015, 09:42

Că veni vorba de turta dulce, de dăruit – și de ronțăit – în ziua Sfântului Ierarh Nicolae! Rețeta de-acu o am de la ăl mai mare meșter de turtă dulce din țară – de la Onu Avram, argeșeanul. Și chiar dacă povestea noastră de azi curge mai mult pe apa Jijiei, în Moldova, eu am ales rețeta aceasta ca fiind, după zisa tuturor, cea mai grozavă dintre toate!

Ai trebuință de făină, zahăr, amoniac, bicarbonat, apă şi ingrediente specifice pentru fiecare zonă a ţării (cuişoare, piper, scorţişoară).
Pui la fiert apă cu zahăr şi arome – la moldoveni li-i drag cu scorțișoară! După ce s-a răcit siropul astfel obţinut, îl amesteci bine cu făină, cu amoniac şi bicarbonat și-apoi îl iei la frământat: cât mai mult, până îți obosește mâna. Îl lași de seara până-n dimineață… să se odihnească.

Apoi, după douăsprezece ceasuri, întinzi aluatul. Mai groscior! Îl decupezi în forma care-ți place și încălzeşti cuptorul. Ai grijă, nu pe-acela de ars oale! Aşezi aluatul în tavă, tava o dai la cuptor, cu foc domopl, până când turta dulce se rumeneşte.

La sfârşit, artistul din tine iese la iveală: cu un amestec de apă, zahăr și coloranți naturali, pictezi fiecare bucată de turtă și… sufli viață peste ea!

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion