Ascultă Radio Antena Satelor Live

Turtă dulce pentru Sân Nicoară (rețete românești pe gustul tău)

Retetele românești ne sunt aproape mai ales la ceas de sărbătoare. Să pregătim, dar, ziua de mâine, cea a Sfântului Nicolae, cu... turtă dulce, din caietul cu retete romanesti.

05 Decembrie 2015, 09:42

Că veni vorba de turta dulce, de dăruit – și de ronțăit – în ziua Sfântului Ierarh Nicolae! Rețeta de-acu o am de la ăl mai mare meșter de turtă dulce din țară – de la Onu Avram, argeșeanul. Și chiar dacă povestea noastră de azi curge mai mult pe apa Jijiei, în Moldova, eu am ales rețeta aceasta ca fiind, după zisa tuturor, cea mai grozavă dintre toate!

Ai trebuință de făină, zahăr, amoniac, bicarbonat, apă şi ingrediente specifice pentru fiecare zonă a ţării (cuişoare, piper, scorţişoară).
Pui la fiert apă cu zahăr şi arome – la moldoveni li-i drag cu scorțișoară! După ce s-a răcit siropul astfel obţinut, îl amesteci bine cu făină, cu amoniac şi bicarbonat și-apoi îl iei la frământat: cât mai mult, până îți obosește mâna. Îl lași de seara până-n dimineață… să se odihnească.

Apoi, după douăsprezece ceasuri, întinzi aluatul. Mai groscior! Îl decupezi în forma care-ți place și încălzeşti cuptorul. Ai grijă, nu pe-acela de ars oale! Aşezi aluatul în tavă, tava o dai la cuptor, cu foc domopl, până când turta dulce se rumeneşte.

La sfârşit, artistul din tine iese la iveală: cu un amestec de apă, zahăr și coloranți naturali, pictezi fiecare bucată de turtă și… sufli viață peste ea!

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă