Ascultă Radio Antena Satelor Live

Turte cu legume, coapte la țest

Turte cu legume - rețetă de sezon. Toamna este bogată în sărbători și târguri, pentru că timpul este prielnic culesului.

19 Septembrie 2018, 08:25

Din vii se strâng și ultimii ciorchini, iar mustul deja începe a curge în căni. Se degustă vinul ce încă nu a prins viață, așezându-se alături, așa cum îi stă bine, o pastramă de berbecuț ținută bine în baiț ca să se frăgezească și apoi friptă la foc aromat de lemne.

Legumele și fructele se adună coș după coș, iar după ce se sortează se adaugă proaspete în mâncăruri sau se așază la rece în lădițe, cât să te poți înfrupta din ele chiar și în toiul iernii. Altele însă se vor înghesui în borcane cu murături, zacuști de toate felurile (fiecare gospodină are rețeta sigură care nu poate da greș) sau zarzavat pentru ciorbe acre, taman bune după o petrecere de pomină. Vin la rând brânzeturile de tot felul, căci după coborârea oilor de la munte, fiecare gospodar primește cantitatea de brânză sorocită, prilej pentru a pregăti bulzuri sau plăcinte care-ți lasă gura apă, coapte pe vatră sau în țest.

Ei bine, la țest gătim și noi:

Turte cu legume - rețeta

Ai trebuință de două foi aluat simplu, din făină, apă și sare. Să ai la îndemână: 5 roșii, o ceapă albă, doi morcovi, o linguriță cu miere, un cățel de usturoi, două linguri cu ulei, un ardei capia copt, un ou, sare, piper, busuioc verde.

Aluatul se întinde pe un tocător și se întinde o foaie de dimensiunea unei tăvi de copt rotunde. Se mai face o panglică de 2-3 degete lățime. Foaia se pune în tava de copt și pe pereții ei și se bagă sub țest, 10 minute. Morcovii se curăță, se spală, se fierb 15 minute, apoi se taie bucățele și se călesc zece minute cu mierea și cu puțină apă. Se lasă la răcit, se amestecă împreună cu roșiile tocate cubulețe, ardeii capia tăiați mărunt, ceapa și usturoiul tocate. Se adaugă ulei, busuioc tocat, sare și piper. Se amestecă totul, se pune în tavă peste aluatul pe jumătate copt, iar panglica de aluat se pune de jur împrejur, astfel încât să lase doar o fereastră pe mijloc. Se unge cu ou și se dă iar sub țest, 15-20 de minute.

Din volumul - Simona Lazăr - „Rețete tradiționale românești”

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România