Ascultă Radio Antena Satelor Live

Turte cu legume, coapte la țest

Turte cu legume - rețetă de sezon. Toamna este bogată în sărbători și târguri, pentru că timpul este prielnic culesului.

19 Septembrie 2018, 08:25

Din vii se strâng și ultimii ciorchini, iar mustul deja începe a curge în căni. Se degustă vinul ce încă nu a prins viață, așezându-se alături, așa cum îi stă bine, o pastramă de berbecuț ținută bine în baiț ca să se frăgezească și apoi friptă la foc aromat de lemne.

Legumele și fructele se adună coș după coș, iar după ce se sortează se adaugă proaspete în mâncăruri sau se așază la rece în lădițe, cât să te poți înfrupta din ele chiar și în toiul iernii. Altele însă se vor înghesui în borcane cu murături, zacuști de toate felurile (fiecare gospodină are rețeta sigură care nu poate da greș) sau zarzavat pentru ciorbe acre, taman bune după o petrecere de pomină. Vin la rând brânzeturile de tot felul, căci după coborârea oilor de la munte, fiecare gospodar primește cantitatea de brânză sorocită, prilej pentru a pregăti bulzuri sau plăcinte care-ți lasă gura apă, coapte pe vatră sau în țest.

Ei bine, la țest gătim și noi:

Turte cu legume - rețeta

Ai trebuință de două foi aluat simplu, din făină, apă și sare. Să ai la îndemână: 5 roșii, o ceapă albă, doi morcovi, o linguriță cu miere, un cățel de usturoi, două linguri cu ulei, un ardei capia copt, un ou, sare, piper, busuioc verde.

Aluatul se întinde pe un tocător și se întinde o foaie de dimensiunea unei tăvi de copt rotunde. Se mai face o panglică de 2-3 degete lățime. Foaia se pune în tava de copt și pe pereții ei și se bagă sub țest, 10 minute. Morcovii se curăță, se spală, se fierb 15 minute, apoi se taie bucățele și se călesc zece minute cu mierea și cu puțină apă. Se lasă la răcit, se amestecă împreună cu roșiile tocate cubulețe, ardeii capia tăiați mărunt, ceapa și usturoiul tocate. Se adaugă ulei, busuioc tocat, sare și piper. Se amestecă totul, se pune în tavă peste aluatul pe jumătate copt, iar panglica de aluat se pune de jur împrejur, astfel încât să lase doar o fereastră pe mijloc. Se unge cu ou și se dă iar sub țest, 15-20 de minute.

Din volumul - Simona Lazăr - „Rețete tradiționale românești”

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion