Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zamă de „păstări” (rețeta bunicii)

Copilăria mea era plină de regionalisme. Asta și pentru că vacanțele școlare mi le-am petrecut în satele bunicilor, despărțite doar de apa Tazlăului, peste care fusese aruncată o punte lată, susținută de stâlpi groși de fier.

27 August 2015, 16:07

Zvârlugă, cum eram la anii ăia, mi se pusese și-un nume pe măsură: gârițuș de pe Tazlău... adicătelea un peștișor nu mai lat decât degetul, care se zbătea fără hodină, iar când se-ntâmpla să-l prinzi, cu mâinile goale, te-nțepa ușurel, ca să te convigă să-l arunci înapoi.

Nu, nu o rețetă de pește am de gând să vă dau. Dar tot despre vară, vacanță și bunici e vorba. Și despre blidul cu zamă de „păstări”. Cum, nu știți ce-s „păstările”? La mine acasă așa se zicea la fasolea verde de arac, culeasă pentru o supă sau o ciorbă bună, taman în inima verii. Ruptă de pe arac și spălată în apă rece abia scoasă din fântână, fasolea verde era ușor de preparat și gata la vreme pentru masa de prânz, când aveau să se întoarcă bărbații casei de la cosit. Cum se prepară? Iată rețeta bunicii, așa cum mi-o aduc aminte:

Fasolea verde se ciupește ușor la capete și se rupe în două (așa va fierbe mai iute). Se pune la fiert, în apă clocotită, cu o ceapă tocată mărunt și un vârf de cuțit de sare. Când este fiartă - de-o iei ușor în dinții furculiței - adaugi roșii de grădină, tăiate felii, o lingură de ulei și-o mai lași pe foc un sfert de ceas. Pe vremea mea, fasolea trebuia să fie moale, fiartă bine-bine. Acum, la modă e să fie puțintel „al dente”, în stil italian.

De-i zi de post, zama de „păstări” se mănâncă așa, rece sau caldă, cu mămăligă ori cu pâine de casă. Dacă e zi de dulce, o poți drege cu smântână. Și cu mărar din belșug. Cât fructele n-au început a se coace - sunt crude și la mine în sat li se zice „gorgoaze” - atunci poți acri zama asta, cu caise, cu prune, cu zarzăre sau aguridă...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști