Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zamă de „păstări” (rețeta bunicii)

Copilăria mea era plină de regionalisme. Asta și pentru că vacanțele școlare mi le-am petrecut în satele bunicilor, despărțite doar de apa Tazlăului, peste care fusese aruncată o punte lată, susținută de stâlpi groși de fier.

27 August 2015, 16:07

Zvârlugă, cum eram la anii ăia, mi se pusese și-un nume pe măsură: gârițuș de pe Tazlău... adicătelea un peștișor nu mai lat decât degetul, care se zbătea fără hodină, iar când se-ntâmpla să-l prinzi, cu mâinile goale, te-nțepa ușurel, ca să te convigă să-l arunci înapoi.

Nu, nu o rețetă de pește am de gând să vă dau. Dar tot despre vară, vacanță și bunici e vorba. Și despre blidul cu zamă de „păstări”. Cum, nu știți ce-s „păstările”? La mine acasă așa se zicea la fasolea verde de arac, culeasă pentru o supă sau o ciorbă bună, taman în inima verii. Ruptă de pe arac și spălată în apă rece abia scoasă din fântână, fasolea verde era ușor de preparat și gata la vreme pentru masa de prânz, când aveau să se întoarcă bărbații casei de la cosit. Cum se prepară? Iată rețeta bunicii, așa cum mi-o aduc aminte:

Fasolea verde se ciupește ușor la capete și se rupe în două (așa va fierbe mai iute). Se pune la fiert, în apă clocotită, cu o ceapă tocată mărunt și un vârf de cuțit de sare. Când este fiartă - de-o iei ușor în dinții furculiței - adaugi roșii de grădină, tăiate felii, o lingură de ulei și-o mai lași pe foc un sfert de ceas. Pe vremea mea, fasolea trebuia să fie moale, fiartă bine-bine. Acum, la modă e să fie puțintel „al dente”, în stil italian.

De-i zi de post, zama de „păstări” se mănâncă așa, rece sau caldă, cu mămăligă ori cu pâine de casă. Dacă e zi de dulce, o poți drege cu smântână. Și cu mărar din belșug. Cât fructele n-au început a se coace - sunt crude și la mine în sat li se zice „gorgoaze” - atunci poți acri zama asta, cu caise, cu prune, cu zarzăre sau aguridă...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion