Ascultă Radio Antena Satelor Live

Căpşunile, o minunăție a naturii – complex de vitamine şi minerale

Fie că se află în stare proaspătă sau congelată, nu există niciun dubiu că acest fruct popular are propietati de sănătate deosebite. Căpșuna, cunoscută științific ca Fragaria ananassa, își are originea în Europa în secolul al 18-lea. Este un hibrid a două specii de fragi din America de Nord și Chile. Ele sunt o sursă excelentă de vitamina C și mangan, și de asemenea conțin cantități de acid folic (B9) și potasiu.

06 Aprilie 2017, 07:47

Căpșunile sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși de plante, și pot avea beneficii pentru sănătatea inimii și pentru controlul zahărului din sânge.

Astăzi, există zeci de soiuri de capuni. Ele se clasează printre primele 10 fructe și legume pentru conținutul antioxidant. Studii recente privind conținutul de antioxidant al căpșunilor ne furnizează dovezi și mai puternice cu privire la capacitatea lor de a reduce riscul de boli cardiovasculare.

Căpșuna constă în principal din apă (91%) și carbohidrați (7,7%). Acestea conțin numai cantități mici de grăsime (0,3%) ss proteină (0,7%).

O ceașcă de căpșuni întregi (150 grame) conține mai puțin de 50 de calorii. (PM)

Căpșunile – fructe parfumate şi gustoase ale sezonului, cu o istorie de peste 2000 de ani – au o multitudine de beneficii terapeutice şi nutritive. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, precizează, în cadrul interviului, ce conţin căpşunile şi ce beneficii aduc organismului consumul acestora.

Atât planta, cât și fructele căpșunului sunt bogate în apă, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri (predomină levuloza, un tip de zahar ce face și permite consumarea lor de către diabetici, precum și fructoză, sorbitol și xilitol).

Am să vorbesc și de anumite principii bioactive conținute de căpșuni, cum ar fi: antocianinele (cianidine, pelargonidine) flavonoizi, acizi hidroxibenzoici, acizi hidroxicinamici, taninul și revseratrol.

Mai multe studii au confirmat că acești fitonutrienți din conținutul căpșunilor conlucrează într-un mod sinergic pentru a oferi organismului beneficii cardiovasculare. Printre efectele căpșunelor, demonstrate de cercetători în urma unor studii realizate pe o perioadă de cel puţin o lună, care au presupus consumul de 1-3 cești de căpșuni pe zi, se enumeră, de exemplu, efectul puternic antioxidant. Căpşunile reduc nivelul de colesterol din sânge, au efecte benefice pe circulația periferică, cerebrală, sunt antiinflamatoare.

Ce indicaţii terapeutice au căpşunile?

Căpşunile sunt indicate în: inflamația cronică, stresul oxidativ, lipsa antioxidanților din organism – toate aceste sunt de cele mai multe ori factorii principali care stau la baza dezvoltării unui cancer. Căpșunile au o serie întreagă de proprități grație cărora consumul de căpșuni poate să diminueze riscul apariției următoarelor tipuri de cancer: de sân, de colon, cervical și esofagian.

Printre fitonutrienții conținuți de căpșuni s-a demonstrat că acidul elagic luptă cel mai eficient împotiva cancerului prin diminuarea activității enzimelor răspunzătoare de producerea inflamației.

Cu alte cuvinte, proprietatea antiinflamatoare a căpșunilor duce la o reducere a riscului apariției cancerului, pentru că la baza apariției cancerului, de regulă, stă procesul inflamator.

Citeste continuarea pe rador.ro

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Sanatos si verde 26 August 2024, 14:43

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății

În contextul actual, cu primele cazuri de COVID-19 deja înregistrate în luna august, este esențial să ne fortificăm...

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi
Sanatos si verde 21 August 2024, 18:17

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, face parte de mult timp din sfaturile nutriționale date pentru a reduce...

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi