Ascultă Radio Antena Satelor Live

Căpşunile, o minunăție a naturii – complex de vitamine şi minerale

Fie că se află în stare proaspătă sau congelată, nu există niciun dubiu că acest fruct popular are propietati de sănătate deosebite. Căpșuna, cunoscută științific ca Fragaria ananassa, își are originea în Europa în secolul al 18-lea. Este un hibrid a două specii de fragi din America de Nord și Chile. Ele sunt o sursă excelentă de vitamina C și mangan, și de asemenea conțin cantități de acid folic (B9) și potasiu.

06 Aprilie 2017, 07:47

Căpșunile sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși de plante, și pot avea beneficii pentru sănătatea inimii și pentru controlul zahărului din sânge.

Astăzi, există zeci de soiuri de capuni. Ele se clasează printre primele 10 fructe și legume pentru conținutul antioxidant. Studii recente privind conținutul de antioxidant al căpșunilor ne furnizează dovezi și mai puternice cu privire la capacitatea lor de a reduce riscul de boli cardiovasculare.

Căpșuna constă în principal din apă (91%) și carbohidrați (7,7%). Acestea conțin numai cantități mici de grăsime (0,3%) ss proteină (0,7%).

O ceașcă de căpșuni întregi (150 grame) conține mai puțin de 50 de calorii. (PM)

Căpșunile – fructe parfumate şi gustoase ale sezonului, cu o istorie de peste 2000 de ani – au o multitudine de beneficii terapeutice şi nutritive. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, precizează, în cadrul interviului, ce conţin căpşunile şi ce beneficii aduc organismului consumul acestora.

Atât planta, cât și fructele căpșunului sunt bogate în apă, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri (predomină levuloza, un tip de zahar ce face și permite consumarea lor de către diabetici, precum și fructoză, sorbitol și xilitol).

Am să vorbesc și de anumite principii bioactive conținute de căpșuni, cum ar fi: antocianinele (cianidine, pelargonidine) flavonoizi, acizi hidroxibenzoici, acizi hidroxicinamici, taninul și revseratrol.

Mai multe studii au confirmat că acești fitonutrienți din conținutul căpșunilor conlucrează într-un mod sinergic pentru a oferi organismului beneficii cardiovasculare. Printre efectele căpșunelor, demonstrate de cercetători în urma unor studii realizate pe o perioadă de cel puţin o lună, care au presupus consumul de 1-3 cești de căpșuni pe zi, se enumeră, de exemplu, efectul puternic antioxidant. Căpşunile reduc nivelul de colesterol din sânge, au efecte benefice pe circulația periferică, cerebrală, sunt antiinflamatoare.

Ce indicaţii terapeutice au căpşunile?

Căpşunile sunt indicate în: inflamația cronică, stresul oxidativ, lipsa antioxidanților din organism – toate aceste sunt de cele mai multe ori factorii principali care stau la baza dezvoltării unui cancer. Căpșunile au o serie întreagă de proprități grație cărora consumul de căpșuni poate să diminueze riscul apariției următoarelor tipuri de cancer: de sân, de colon, cervical și esofagian.

Printre fitonutrienții conținuți de căpșuni s-a demonstrat că acidul elagic luptă cel mai eficient împotiva cancerului prin diminuarea activității enzimelor răspunzătoare de producerea inflamației.

Cu alte cuvinte, proprietatea antiinflamatoare a căpșunilor duce la o reducere a riscului apariției cancerului, pentru că la baza apariției cancerului, de regulă, stă procesul inflamator.

Citeste continuarea pe rador.ro

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac