Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fibrele: indicate pentru a pierde în greutate?

Invizibile în alimentația noastră, fibrele ocupă totuși un loc preponderent în alimentația noastră echilibrată, fără a ne furniza nici cea mai mică calorie.

Fibrele: indicate pentru a pierde în greutate?

05 Septembrie 2022, 04:04

Acesta este unul dintre motivele pentru care aceste fibre esențiale sunt un bun atu pentru slăbire.

Ce sunt fibrele?
Fibrele alimentare sunt substanțe care se găsesc numai în pereții celulari ai plantelor, adică cereale, legume, fructe și alge.
Compoziția lor este foarte complexă și variabilă în funcție de originea lor. Cu toate acestea, fibrele alimentare sunt clasificate în două grupe majore: solubile și insolubile.
Primele, după cum sugerează și numele lor, se dizolvă în apă. Insolubilele se umflă cu apă ca un burete. Toate formează un volum benefic pentru tractul digestiv. De aici și celălalt nume de „alimente în vrac”.
Nu există fibre alimentare în alimentele de origine animală (carne, pește, ouă, produse lactate), nici în ulei și vin (deși sunt de origine vegetală), nici în zahăr, nici în apă.
Deoarece suntem animale și nu plante, nu există fibre alimentare stocate în corpul nostru. Și totuși, ele sunt esențiale pentru noi.

Fibre, cum funcționează?
Spre deosebire de vaci, nu avem în organism o enzimă care să atace fibrele. Rezultate? Nu sunt digerate în stomac sau în intestinul subțire și ajung, intacte, în intestinul gros unde avansează încetul cu încetul.
Deoarece nu sunt degradate, fibrele alimentare nu furnizează calorii.
Dar în această călătorie, bacteriile intestinale au grijă de ele: fibrele încep să fermenteze. Și apoi eliberează produse secundare: un anumit tip de acizi grași și gaze.
Toată această activitate intestinală intensă are efecte benefice asupra sănătății noastre.

Beneficiile fibrelor
Datorită acțiunii lor asupra activității intestinului și volumului lor, fibrele sunt esențiale înainte de toate pentru a evita constipația. De asemenea, reduc riscul de a avea hemoroizi, diverticuli și, cel mai probabil, cancer de colon.
Diverse studii arată că fibrele alimentare au un efect pozitiv asupra zahărului din sânge prin încetinirea absorbției carbohidraților și, de asemenea, asupra prevenirii bolilor coronariene prin scăderea colesterolului.

Fibre: un bun supresor al poftei de mâncare pentru slăbire
Deoarece oferă volum în stomac, fibrele alimentare sunt sațioase.
Și ce se întâmplă când suntem săturați corespunzător? Mâncăm mai puțin pentru că nu ne mai este foame!
Procesul natural de sațietate se desfășoară fără nicio problemă și nu există riscul să mănânci peste nevoile tale de energie și, prin urmare, să te îngrași.
Iar daca ai cateva kilograme de slabit, simplul fapt de a creste proportiile de fructe si mai ales de legume care ofera fibre satioase le poate elimina usor.
Acesta este motivul pentru care fibrele alimentare sunt un bun bun pentru slăbire. Și fără pericol, prin simpla restabilire a unui echilibru nutrițional bun.

Fibre: cât și cum?
Necesarul de fibre este de 25 până la 30 g pe zi.
Chiar nu sunt greu de satisfăcut: este suficient să consumi 300 până la 400 g de legume și 150 până la 200 g de fructe în fiecare zi, fierte și crude.
Nimic mai ușor! O legumă cu carnea sau peștele la prânz, o supă groasă de legume la cină, legume crude sau o salată verde la aceste mese, câte o bucată de fructe la fiecare dintre ele (mic dejun, prânz și cină), și se joacă runda.
Dacă adoptăm o pâine integrală, bogată în fibre, dacă mâncăm din când în când legume care sunt și ele, creștem această cotă cu aceeași cantitate. Totul este profit.

fibre și apă
Pentru a-și îndeplini faptele bune, fibrele au nevoie de apă, fie pentru a se dizolva în ea, fie pentru a se umfla cu ea.
Desigur, fructele și legumele (mai ales în supă) sunt foarte bogate în ele. Dar acest lucru nu este suficient. Este deci necesar sa absorbiti suficiente lichide (apa, ceai, ceaiuri din plante), altfel exista riscul de balonare si constipatie. 800 ml până la 1 litru în timpul zilei: un castron cu ceai sau cafea la micul dejun, două-trei pahare de apă la fiecare masă, unul sau două între ele, ajungi repede acolo.

Foto: Pixabay

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?
Sanatos si verde 24 Februarie 2024, 11:44

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?

Oțetul este prezentat uneori ca un aliment sănătos, dar nu este ușor să faci diferența între mituri și beneficiile dovedite.

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?
Constipație: 8 alimente eficiente
Sanatos si verde 23 Februarie 2024, 12:02

Constipație: 8 alimente eficiente

Dificultatea de a avea o mișcare intestinală este o experiență inconfortabilă, jenantă și uneori dureroasă pentru mulți...

Constipație: 8 alimente eficiente
3 sfaturi pentru a evita hipoglicemia după o masă
Sanatos si verde 20 Februarie 2024, 12:15

3 sfaturi pentru a evita hipoglicemia după o masă

Hipoglicemia după o masă este cunoscută sub numele de hipoglicemie reactivă. Această hipoglicemie, cu simptomele sale bine...

3 sfaturi pentru a evita hipoglicemia după o masă
Scăderea colesterolului fără medicamente
Sanatos si verde 12 Februarie 2024, 14:24

Scăderea colesterolului fără medicamente

Alimentele bogate în colesterol, acizi grași saturați și nesaturați, omega 3 etc. Regimul anti-colesterol poate părea foarte...

Scăderea colesterolului fără medicamente
Tomate sau medicamente, împotriva colesterolului?
Sanatos si verde 11 Februarie 2024, 14:28

Tomate sau medicamente, împotriva colesterolului?

Ce s-ar întâmpla dacă licopenul, precum cel găsit în roșii, ar fi la fel de eficient ca și medicamentele în scăderea...

Tomate sau medicamente, împotriva colesterolului?
Proteinele vegetale sunt mai sănătoase decât proteinele animale
Sanatos si verde 08 Februarie 2024, 10:15

Proteinele vegetale sunt mai sănătoase decât proteinele animale

Consumul de fasole şi fructe cu coajă lemnoasă bogate în proteine vegetale poate ajuta femeile să rămână sănătoase pe măsură...

Proteinele vegetale sunt mai sănătoase decât proteinele animale
Fructele lunii februarie
Sanatos si verde 08 Februarie 2024, 10:00

Fructele lunii februarie

Varietatea fructelor şi legumelor locale este foarte redusă la sfârşitul iernii, dar fructele din ţările calde ne vin în...

Fructele lunii februarie
Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică
Sanatos si verde 02 Februarie 2024, 13:23

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică

Anterior, sfecla roșie era consumată în principal cu scop alimentar. În ultimii ani, sfecla a primit o atenție din ce în ce...

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică