Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ghimbirul: un stimulent al vitalității!

De culoare crem deschis, ghimbirul, tuberculul unei plante cu flori, este un aliat pentru a rămâne în formă maximă. Mai ales în plină iarnă...

Ghimbirul: un stimulent al vitalității!
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 18 Decembrie 2023, 15:02

Care sunt beneficiile ghimbirului?
Probabil că l-ați văzut la raionul de fructe și legume din supermarketul dumneavoastră, dar nu ați îndrăznit niciodată să-l cumpărați.
Și totuși, dincolo de gustul său distinctiv și aromat, ghimbirul este plin de beneficii pentru organism. Asiaticii și indienii sunt convinși de acest lucru de mii de ani, folosindu-l fără moderație pentru a vindeca sau a ameliora numeroase afecțiuni.
În primul rând, ghimbirul are proprietăți antioxidante care permit organismului să combată radicalii liberi care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii și bolile cardiovasculare.
De asemenea, această rădăcină este foarte apreciată pentru acțiunea sa digestivă, deoarece poate calma o serie de mici afecțiuni (greață, gaze, dureri abdominale, balonare).
Ajută digestia în general prin stimularea secreției biliare și este foarte apreciată de femeile însărcinate.
Folosit sub formă de ulei de masaj, ghimbirul ar avea, de asemenea, o acțiune antireumatismală.

Ghimbirul: un energizant înainte de toate!
Ghimbirul revitalizează chiar și cele mai obosite organisme.
Este, așadar, ideal pentru a combate afecțiunile de iarnă.
Un bun decoct de ghimbir poate pune capăt unei răceli, cu condiția să reacționați imediat ce apar primele simptome.
Iar dacă nu vă simțiți foarte drăgălașă, ghimbirul îi poate da bărbatului dvs. un impuls.
Se spune că acest tubercul ar avea proprietăți afrodisiace.
Rădăcina sau rizomul conține un ulei esențial cu derivați terpenici, ingrediente active numite gingeroli, despre care se spune că ar avea un efect pozitiv asupra fertilității masculine prin creșterea producției de spermă!
Ghimbirul își datorează reputația sulfuroasă doamnei du Barry, preferata lui Ludovic al XV-lea, care dădea câte puțin fiecăruia dintre iubiții săi, după cum aflăm din cartea lui Pascale de Lomas, Mes petites recettes magiques au gingembre, publicată la editura Leduc.

Cum trebuie folosit ghimbirul?
În primul rând sub formă de infuzie.
Este suficient să radeți câteva fulgi de ghimbir sau să adăugați puțină pulbere uscată în apă clocotită.
Un gram este suficient, deoarece aroma sa este deja înțepătoare.
Se lasă la infuzat în apă fierbinte timp de 10 minute, apoi se strecoară înainte de a savura o ceașcă.
Pentru un decoct, de data aceasta tăiați ghimbirul proaspăt în felii și aruncați-l în apă rece, pe care o aduceți la fierbere timp de 10 minute.
Se strecoară și se adaugă puțină zeamă de lămâie și o lingură de miere.
Poate fi adăugat în anumite mâncăruri ca condiment (sub formă de pulbere) sau proaspăt (ras) ca condiment pentru a da mai multă savoare mâncării.
Se potrivește foarte bine în produsele de patiserie (turtă dulce, turtă dulce), precum și în supe și în cărnurile albe.

Cum se păstrează ghimbirul?
Congelează tuberculul sau înfășoară-l în folie alimentară.
Se va păstra timp de câteva săptămâni.
Dacă îl păstrați în stare proaspătă, cel mai bine este să îl consumați în termen de 15 zile, dar evitați să-l puneți în frigider.
Ghimbirul sub formă de pudră poate fi păstrat într-o cutie ermetică (deoarece își pierde rapid aroma) și ferit de lumină.

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Sanatos si verde 04 Septembrie 2025, 15:13

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare

În era digitală, ecranele de smartphone-uri, tablete și computere au devenit o parte indispensabilă a vieții noastre. De la...

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Sanatos si verde 01 Septembrie 2025, 10:13

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos

Longevitatea nu înseamnă doar să trăiești mai mult, ci și să trăiești mai bine. Sănătatea, vitalitatea și bucuria de a fi...

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Sanatos si verde 31 August 2025, 13:08

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago

Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente afecțiuni moderne, afectând atât persoanele active, cât și pe cele...

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Sanatos si verde 29 August 2025, 08:18

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv

Graba de dimineață face ca mulți copii să plece la școală fără să mănânce nimic sau, și mai rău, cu un croissant și un suc...

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Sanatos si verde 26 August 2025, 13:56

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate

Plantele medicinale care favorizează somnul odihnitor, susțin sănătatea ficatului și bilei și întăresc imunitatea au fost...

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Sanatos si verde 21 August 2025, 09:37

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat

Apa este elementul esențial al vieții, un adevăr pe care îl știm cu toții, dar pe care îl ignorăm adesea în rutina de zi cu...

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură