Ascultă Radio Antena Satelor Live

Kiwi – urâţel, dar gustos şi plin de sănătate!

Unul dintre principiile pe care tot mai multă lume se bazează pentru a-și menține organismul sănătos este acela al unei alimentații corecte, iar acest lucru presupune și consumul de fructe și legume.

23 Iulie 2015, 05:14

Kiwi-ul este unul dintre cele mai apreciate fructe de către nutriționiști, fiind considerat de mulți fructul perfect. Culoarea maro nu îl face prea atrăgător. Şi, în plus, este şi păros. Dar ce se ascunde în interior? Un verde minunat, un fruct neted, care se topeşte în gură, un gust nemaipomenit. Kiwi este o surpriză plăcută!

Cartea de vizită

Istoria acestor fructe, cunoscute şi sub numele de “agrișe chinezeşti” sau cu denumirea de origine, Yang Tao (mura sau strugurele gâştei), începe în Valea Chang Kiang, în urmă cu 700 de ani. Aici micuţele fructe erau considerate delicatese, fiind apreciate datorită culorii asemănătoare smaraldului şi savorii: o combinaţie între gustul căpşunilor, pepenelui galben şi nectarinelor. Kiwi era considerat, în special, un fruct tonic pentru copii.

În anul 1847, un membru al Societății Regale de Horticultură din Marea Britanie a trimis primele semințe în afara granițelor țării de origine. În 1906 a fost plantată și în Noua Zeelandă, unde a rodit prima dată în 1910. Aici fructul a fost “rebotezat” cu numele de astăzi, după numele păsării naționale, probabil datorită asemănării cu forma și culoarea penajului.

În pădurile din care este originară, planta care face kiwi (Actinidia chinesis) poate fi descrisă ca un arbust cu vițe lungi, viguroase și lemnoase, asemănătoare lianelor, cu aspect de arbust cățărător. Adesea un astfel de arbust acoperă o zonă de 3-4,5 m lățime, 5-7 m lungime și 2,7-3,6 m înălțime.

De aceea, atunci când este cultivată, planta are nevoie absolută de un spalier. În câmp, planta se cultivă pe araci înalți de 1,7-2 m, legați între ei cu sârmă. Planta de kiwi este foarte sensibilă la ger și la vânt, preferând solurile umede, umbroase și puțin calcaroase.

Fructul are o formă ovaloidă, de mărimea unui măr mijlociu (7-10 cm lungime și o greutate de circa 80-100 g). Astăzi kiwi se cultivă în Noua Zeelandă, SUA, Italia, Japonia, Franța, Grecia, Spania, Australia și Chile.

Toate mineralele într-un fruct

Kiwi este un fruct cu proprietăţi curative de netăgăduit. Cel puţin 10 boli pot fi ţinute departe dacă vom consuma zilnic fructe de kiwi. Chiar dacă nu este originar de pe plaiurile noastre, nu e cu nimic mai prejos decât faimosul măr, iar în unele privinţe îl şi întrece.

Cine are nevoie de kiwi? Oricine, pentru că, în afară de calităţile lui vindecătoare, acest fruct are şi un rol dovedit în profilaxia diferitelor afecţiuni. Aşa că, nicio zi fără kiwi şi n-o să vă mai plângeţi de nimic!

Conform unor studii recente, kiwi este unul dintre fructele cu cele mai multe substanţe nutritive. De exemplu, e bogat în luteină, o substanţă apreciată din ce în ce mai mult pentru eficacitatea ei în reducerea riscului de apariţie a cancerului, a bolilor de inimă şi în prevenirea cataractei.

Kiwi este considerat a fi, după porumb, fructul cu cea mai bogată sursă de luteină. Cuprul este un mineral cu rol vital în procesul de creştere a copiilor pentru că ajută la întărirea oaselor, la dezvoltarea creierului şi la întărirea sistemului imunitar. Găsim cupru din plin tot în fructul de kiwi. Acesta mai conţine potasiu, mai mult decât au bananele.

Acest element ajută la funcţionarea eficientă a inimii şi la controlul presiunii arteriale. Alte minerale şi substanţe din fructul verde, acrişor: magneziu, fier, calciu, vitaminele E, B6, C, acid folic, magneziu, crom, potasiu. Nu uitaţi că seminţele de kiwi sunt cele care încorporează toţi nutrienţii: proteine, vitamine, minerale.

Citeste continuarea pe ziarulunirea.ro

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde