Ascultă Radio Antena Satelor Live

Proteinele vegetale sunt mai sănătoase decât proteinele animale

Consumul de fasole şi fructe cu coajă lemnoasă bogate în proteine vegetale poate ajuta femeile să rămână sănătoase pe măsură ce îmbătrânesc, potrivit unui nou studiu.

Proteinele vegetale sunt mai sănătoase decât proteinele animale
Foto: pixabay

08 Februarie 2024, 10:15

În special, femeile care consumă mai multe proteine vegetale sunt mai puţin predispuse la boli cronice şi sunt în general mai sănătoase. Persoanele care au inclus mai multe proteine în alimentaţia lor din surse precum fructe, legume, pâine, fasole, leguminoase şi paste au suferit într-o mai mică măsură de boli cardiovasculare, cancer şi diabet şi de scădere a funcţiei cognitive şi mentale. La polul opus, femeile care consumă mai multe proteine animale sunt mai predispuse la boli cronice. "Aportul de proteine la vârstă mijlocie este asociat cu o sănătate mai bună, într-o etapă ulterioară a vieţii. De asemenea, am descoperit că sursa de proteine contează. Obţinerea majorităţii proteinelor din surse vegetale la vârsta mijlocie, precum şi a cantităţii mici de proteine animale, se pare că promovează o sănătate bună. Cei care au consumat cantităţi mai mari de proteine animale au avut tendinţa de a dezvolta boli cronice şi nu au reuşit să obţină un o funcţie fizică îmbunătăţită, pe care o asociem de obicei cu consumul de proteine", a explicat dr. Andres Ardisson Korat, cercetător la Centrul pentru Îmbătrânire de la Universitatea Tufts din SUA. Aceste rezultate susţin recomandarea ca femeile să consume cea mai mare parte din proteine sub formă de fructe, legume, nuci şi seminţe, deşi trebuie să consume şi peşte şi proteine animale, datorită conţinutului lor de fier şi vitamina B12. "Aportul de proteine din dietă, în special de proteine vegetale, în timpul vârstei mijlocii joacă un rol important în promovarea îmbătrânirii sănătoase şi menţinerea rezultatelor pozitive asupra sănătăţii, mai târziu în viaţă", a subliniat Korat. Cercetătorii au examinat Harvard Nurses' Health Study, care a monitorizat sănătatea femeilor de profesie asistente medicale din 1984 până în 2016. La începutul proiectului, participantele la studiu aveau vârste cuprinse între 38 şi 59 de ani şi aveau o sănătate fizică şi psihică bună. S-a dovedit că femeile care au consumat mai multe proteine vegetale aveau cu 46% mai multe şanse de a fi sănătoase până la bătrâneţe. În acelaşi timp, cele care au preferat proteine animale din carne de vită, lactate, pui şi fructe de mare au avut şanse mai reduse cu 6% de a-şi menţine sănătatea pe măsură ce au îmbătrânit. Cercetările arată că proteinele vegetale sunt asociate mai mult cu o sănătate mintală bună, ulterior în viaţă. Consumul de proteine vegetale favorizează scăderea colesterolului rău, a tensiunii arteriale şi a sensibilităţii la insulină, în timp ce un consum mai mare de proteine animale duce la o intensificare a factorului de creştere asemănător insulinei, descoperit în cazul cancerului. În plus, proteina din lapte în sine nu a fost asociată semnificativ cu îmbunătăţirea stării de sănătate la bătrâneţe.

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 11:54

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității

Merele, considerate adesea un aliment de bază datorită disponibilității și versatilității lor, sunt mai mult decât o gustare...

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 09:28

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă

Începând de astăzi, timp de două săptămâni, emisiunea „Viața la Țară” lansează campania intitulată „Sănătatea din bucate”....

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate