Ascultă Radio Antena Satelor Live

Proteinele vegetale sunt mai sănătoase decât proteinele animale

Consumul de fasole şi fructe cu coajă lemnoasă bogate în proteine vegetale poate ajuta femeile să rămână sănătoase pe măsură ce îmbătrânesc, potrivit unui nou studiu.

Proteinele vegetale sunt mai sănătoase decât proteinele animale
Foto: pixabay

08 Februarie 2024, 10:15

În special, femeile care consumă mai multe proteine vegetale sunt mai puţin predispuse la boli cronice şi sunt în general mai sănătoase. Persoanele care au inclus mai multe proteine în alimentaţia lor din surse precum fructe, legume, pâine, fasole, leguminoase şi paste au suferit într-o mai mică măsură de boli cardiovasculare, cancer şi diabet şi de scădere a funcţiei cognitive şi mentale. La polul opus, femeile care consumă mai multe proteine animale sunt mai predispuse la boli cronice. "Aportul de proteine la vârstă mijlocie este asociat cu o sănătate mai bună, într-o etapă ulterioară a vieţii. De asemenea, am descoperit că sursa de proteine contează. Obţinerea majorităţii proteinelor din surse vegetale la vârsta mijlocie, precum şi a cantităţii mici de proteine animale, se pare că promovează o sănătate bună. Cei care au consumat cantităţi mai mari de proteine animale au avut tendinţa de a dezvolta boli cronice şi nu au reuşit să obţină un o funcţie fizică îmbunătăţită, pe care o asociem de obicei cu consumul de proteine", a explicat dr. Andres Ardisson Korat, cercetător la Centrul pentru Îmbătrânire de la Universitatea Tufts din SUA. Aceste rezultate susţin recomandarea ca femeile să consume cea mai mare parte din proteine sub formă de fructe, legume, nuci şi seminţe, deşi trebuie să consume şi peşte şi proteine animale, datorită conţinutului lor de fier şi vitamina B12. "Aportul de proteine din dietă, în special de proteine vegetale, în timpul vârstei mijlocii joacă un rol important în promovarea îmbătrânirii sănătoase şi menţinerea rezultatelor pozitive asupra sănătăţii, mai târziu în viaţă", a subliniat Korat. Cercetătorii au examinat Harvard Nurses' Health Study, care a monitorizat sănătatea femeilor de profesie asistente medicale din 1984 până în 2016. La începutul proiectului, participantele la studiu aveau vârste cuprinse între 38 şi 59 de ani şi aveau o sănătate fizică şi psihică bună. S-a dovedit că femeile care au consumat mai multe proteine vegetale aveau cu 46% mai multe şanse de a fi sănătoase până la bătrâneţe. În acelaşi timp, cele care au preferat proteine animale din carne de vită, lactate, pui şi fructe de mare au avut şanse mai reduse cu 6% de a-şi menţine sănătatea pe măsură ce au îmbătrânit. Cercetările arată că proteinele vegetale sunt asociate mai mult cu o sănătate mintală bună, ulterior în viaţă. Consumul de proteine vegetale favorizează scăderea colesterolului rău, a tensiunii arteriale şi a sensibilităţii la insulină, în timp ce un consum mai mare de proteine animale duce la o intensificare a factorului de creştere asemănător insulinei, descoperit în cazul cancerului. În plus, proteina din lapte în sine nu a fost asociată semnificativ cu îmbunătăţirea stării de sănătate la bătrâneţe.

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:05

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon

Prunele uscate se remarcă drept un aliment valoros care protejează intestinul şi reduce riscul de cancer de colon. Aceste...

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 12:58

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie

Combinaţia simplă de lămâie, ghimbir şi curcuma cu apă caldă consumată dimineaţa ajută la ameliorarea disconfortului...

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
6 remedii naturiste pentru rozacee
Sanatos si verde 01 Iunie 2025, 00:23

6 remedii naturiste pentru rozacee

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin roșeață persistentă, vase de sânge vizibile, inflamații și...

6 remedii naturiste pentru rozacee
Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință
Sanatos si verde 13 Mai 2025, 11:16

Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință

Rostopasca (Chelidonium majus) este una dintre cele mai cunoscute plante cu proprietăți curative, folosită de secole în...

Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință