Ascultă Radio Antena Satelor Live

Regimul alimentar în afecţiunile gastrice

Gastrita reprezintă inflamaţia mucoasei stomacului care, netratată la timp, se poate transforma în ulcer gastric (leziune la nivelul mucoasei stomacului) sau ulcer duodenal (leziune în mucoasa duodenului).

29 Decembrie 2015, 04:13

Tratarea gastritei şi a ulcerului implică, pe lângă tratamentul medicamentos, şi adoptarea unui anumit regim alimentar.

Livia Nena, biolog cu specializare în nutriţie, explică care sunt cauzele apariţiei afecţiunilor gastrice şi cum trebuie să fie alimentaţia bolnavilor de ulcer şi de gastrită hiperacidă.

Ca şi în cazul altor boli, mecanismul de producere a gastritei hiperacide constă în inflamarea mucoasei stomacale din cauza unei hipersecreţii de acid clorhidric şi enzime necesare digestiei. În general, cei afectaţi simt o arsură în capul pieptului şi sunt chinuiţi de recurgitaţii acide, adică senzaţia de arsură.

O altă senzaţie este una dureroasă, ca urmare a contractării violente a muşchilor stomacului din cauza acidităţii excesive.

Prin urmare, în primul şi în primul rând, chiar dacă nu este vorba de aliment, fumatul este unul dintre factorii care accesează apariţia bolii şi intensifică simptomele dureroase. Deci fumatul, clar, trebuie oprit. De asemenea, neglijarea simptomelor dureroase şi continuarea unei vieţi dezordonate, cu practicarea erorilor dietetice amintite mai sus, duce la instalarea bolii ulceroase.

Prin urmare, trebuie evitate toate alimentele care determină aciditatea, o secreţie mare de suc gastric.

Care sunt aceste alimente?

Acestea sunt, în general, cărnurile, pentru că acestea cer pentru digestie sucuri gastrice acide, în vreme ce făinoasele cer sucuri gastrice alcaline. Automat se trage concluzia că o persoană care are deja ulcer sau are predispoziţie spre această suferinţă trebuie să evite carnea, carnea de porc, chiar ouăle, pentru că şi digerarea lor cer sucuri gastrice acide.

Mesele trebuie să fie servite la ore regulate, fără abateri şi în linişte, adică persoana nu trebuie să fie nervoasă. Mâncarea trebuie să fie bine mestecată. De regulă, băuturile trebuie să fie nu foarte reci şi nu foarte fierbinţi, să fie la temperatura camerei.

Ce nu au voie să consume bolnavii de ulcer şi gastrită?

Alimentele interzise bolnavilor de gastrită hiperacidă şi ulcer sunt: condimentele (ardei iute, boia, piper, muştar), sare în exces, ciocolată, cafea, băuturi, cum sunt cele tari: rachiu, ţuică, lichior, palincă. Apele minerale trebuie evitate. De asemenea, sosurile nedietetice, cu rântaş, cu grăsimi încinse, cu condimente.

Grăsimile trebuie evitate, cum este slănina, cum este untura, margarina. Sunt o serie întreagă de alimente la care trebuie să fim foarte atenţi dacă avem această problemă, pentru că o criză de ulcer este una nedorită şi este foarte greu de suportat.

Bolnavii de ulcer şi gastrită au un regim alimentar, care este acesta

Se face un regim o săptămână: din 3 în 3 ore se bea o cană cu lapte cald, pe lângă alte alimente uşoare, cum ar fi oul fiert moale, supele de orez stercurate, arpacaşul, cu un adaos de unt de casă proaspăt, fulgi de ovăz, griş, frişcă proaspătă. Mâncărurile trebuie să fie moderate ca temperatură şi asta contează foarte mult. De exemplu, după două săptămâni se recomandă supe de zarzavat strecurate prin sită, perişoare dietetice fierte, diferite prăjituri dietetice (biscuiţi, pandişpan, ecler). Trebuie să se ţină cont, în această perioadă şi în general, ca mesele să fie puţine şi dese, să fie 2-3 mese pe zi şi două gustări.

De Crăciun, de exemplu, se pot abate, dar cu riscuri. Cei care au avut şi au un ulcer deschis, deci încă rană se abat cu consecinţe destul de mari. Cei care au un ulcer închis şi cei care au predilecţie la aşa ceva se pot abate, dar alimentele trebuie preparate mai mult copt, mai mult înăbuşit, nu prăjit.

Vă daţi seama că, în momentul în care ai rană la nivelul stomacului şi inflamată mucoasa stomacului, o băutură tare este sinucidere curată. Se poate bea un vin natural, un pahar maxim şi numai în timpul meselor, pentru că nu trebuie să fie pe stomacul gol, trebuie consumat ceva pentru că acest alcool trebuie să intre în stomac pe un pat de mâncare.

Sursa: rador.ro

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Sanatos si verde 26 August 2024, 14:43

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății

În contextul actual, cu primele cazuri de COVID-19 deja înregistrate în luna august, este esențial să ne fortificăm...

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi
Sanatos si verde 21 August 2024, 18:17

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, face parte de mult timp din sfaturile nutriționale date pentru a reduce...

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi