Anestezia epidurală – informații esențiale. Sfaturi pentru viitoarele mămici
Anestezia epidurală este o tehnică foarte des întâlnită în managementul durerii, cu o varietate de aplicații în domeniul medical și una dintre cele mai vechi tehnici din domeniul anesteziei. Aceasta poate fi folosită ca anestezic principal, dar o utilizare mai comună este ca adjuvant în diminuarea durerii în timpul unei proceduri medicale.

12 Februarie 2021, 16:21
Anestezia epidurală este o metodă de anestezie locală prin intermediul căreia este injectată o cantitate variabilă de anestezic în spațiul epidural (spațiu care înconjoară măduva spinării). Efectuată corect, este o tehnică sigură care oferă multiple beneficii. Este utilizabil ca anestezic unic pentru procedurile chirurgicale, reducând astfel nevoia de anestezie generală și de gestionare a căilor respiratorii, cu riscurile pe care aceasta le implică. De asemenea, reduce expunerea la anestezice volatile, precum și poate reduce necesarul de stupefiante, în timpul sau după o procedură și care, prin urmare, duce la scăderea incidenței efectelor secundare asociate acestora.
Cum se efectuează anestezia epidurală?
Dacă optați să aveți o epidurală, un medic anestezist va introduce un ac și un tub mic, numit cateter, în partea inferioară a spatelui. Acul este îndepărtat și cateterul lăsat la locul său pentru livrarea medicamentului (anestezicului) prin tub, în funcție de necesitate și de nivelul durerii. Se poate începe o epidurală în orice moment al travaliului – la început, la mijloc sau chiar spre sfârșit – în consultare cu medicul.
Care sunt complicațiile anesteziei epidurale?
Anestezia epidurală poate fi însoțită de următoarele complicații:
Hipotensiune ( scăderea tensiunii arteriale)
Greață, vărsături
Bronhoconstricție ( diminuarea diametrului bronhiilor din care pot cauza anumite dificultăți de respirație)
Durere de cap
Sindrom neurologic tranzitoriu (dureri de spate simetrice, iradiate către fese și picioare, fără componente sensibile sau motorii)
Leziunea nervilor cu posibilă neuropatie – pareza este extrem de rară
Hematom epidural
Abces epidural
Meningita
Osteomielita (inflamația și distrugerea osoasă)
Care este diferența dintre anestezia epidurală și rahianestezia?
Există două metode principale de efectuare a anesteziei: generală și regională. Anestezia regională este ascoiată cu mult mai puține riscuri decăt cea general și poate fi de mai multe tipuri: spinală ( care mai este cunoscută și sub denumirea de rahianestezie), epidurală ( sau peridurală) și combinată (rahi-peri).
Citeste continuarea AICI