Ascultă Radio Antena Satelor Live

10 sfaturi pentru a îmbătrâni frumos

Speranța noastră de viață este în continuă creștere. Dar cum putem promova "îmbătrânirea în condiții bune", menținându-ne sănătoși cât mai mult timp posibil? Deși nu există o pastilă anti-îmbătrânire miraculoasă, putem totuși să prevenim îmbătrânirea urmând câteva sfaturi de bun simț. Pentru că, așa cum subliniază Dr. Viguier, specialist în biologie nutrițională, "îmbătrânirea nu înseamnă declin".

10 sfaturi pentru a îmbătrâni frumos
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 21 Martie 2024, 16:58

Faceți exerciții fizice
Nu puteți îmbătrâni bine dacă stați pe loc", spune Dr. Viguier. Mersul în pas vioi cu legănatul brațelor sau mersul nordic este cel mai puternic exercițiu anti-îmbătrânire care există". Mersul pe jos timp de 30 până la 45 de minute pe zi este ideal. Ciclismul și înotul sunt recomandate pentru a stimula sistemul cardiovascular. Tai chi, qi gong, aqua aerobic, yoga, stretching, gimnastică de tip Pilates etc. vă mențin suplețea. Activitatea fizică nu este bună doar pentru corp, ci și pentru oxigenarea creierului. Dar fiți atenți: trebuie să faceți un control medical înainte de a începe.

Îmblânziți stresul
Știm acum că stresul cronic crește producția de cortizol și accelerează îmbătrânirea celulară. Deși este uneori dificil de eliminat, acesta poate fi pacificat. Scrierea spontană poate fi o metodă: "Scrieți un rezumat al zilei timp de 5 minute pe zi, îndrăznind să priviți cu luciditate șocurile emoționale prin care ați trecut, pentru a evita ruminațiile inutile", recomandă Dr. Viguier. Acest exercițiu poate fi făcut și o dată pe săptămână. Meditația, sofrologia, qi gong... toate vă pot ajuta să vă gestionați mai eficient emoțiile.

Faceți un bilanț
A îmbătrâni bine înseamnă să rămâi sănătos cât mai mult timp posibil, ceea ce presupune adoptarea unor obiceiuri preventive: faceți un test de sânge la fiecare 5 ani până la vârsta de 50 de ani, apoi la fiecare 3 ani după 60 de ani, la fiecare doi ani între 60 și 75 de ani și apoi la fiecare an. Un test de efort cardiovascular este recomandat la aceleași intervale. Optimizarea îmbătrânirii înseamnă, de asemenea, să nu uitați să vă vizitați regulat dentistul și oftalmologul și să urmați programele de depistare a cancerului, acolo unde acestea s-au dovedit a fi eficiente. Acesta este în special cazul cancerului de colon, unde se poate detecta sânge în scaun.

Învățați să respirați
Pentru a scăpa de oboseala nervoasă, tendința este spre meditație, dar "există tehnici mai simple", potrivit doctorului Viguier. Așezați-vă pe marginea unui scaun, cu spatele drept, puneți-vă mâinile pe coapse și închideți ochii: inspirați adânc și lăsați să iasă un mare suspin cu gura deschisă, apoi inspirați încet pe nas și expirați și mai ușor, tot pe nas. Respirați astfel timp de 5 minute, concentrându-vă atenția asupra respirației. Odată ce ați stăpânit tehnica, puteți face acest exercițiu oriunde, la serviciu, în tren sau chiar în picioare, în timpul unei plimbări în pădure.

Posturi scurte
În Statele Unite, se numește "F3" de la Free-Fast-Fasting sau "miracolul postului scurt". Ideea? Să postești timp de 16 ore o dată pe săptămână. "Seara, se ia un ceai de plante drenant sau purificator făcut din fenicul, de exemplu, și atât. A doua zi dimineață, luați un mic dejun bogat în proteine (ouă, somon afumat etc.) cu puțin zahăr și un prânz normal", explică doctorul Viguier. Acest minivacanță ajută la curățarea și la odihna organismului fără a fi foarte restrictiv și fără a vă pune în pericol, în ciuda vârstei dumneavoastră. Studiile arată, de asemenea, că a mânca doar atunci când vă este foame vă ajută să vă mențineți greutatea.

Mâncați fructe și legume
"O alimentație sănătoasă, adaptată pentru a îmbătrâni bine, trebuie să includă 30% alimente acidifiante și 70% alimente alcalinizante pentru a menține echilibrul acido-bazic", spune Dr. Viguier. În mod evident, trebuie să consumăm fructe și legume, care furnizează fibre, vitamine și antioxidanți (se recomandă consumul a 5 porții pe zi), ierburi și condimente, și să reducem grăsimile saturate (carne, mezeluri, brânzeturi maturate, mâncăruri industriale etc.), precum și zaharurile rafinate, al căror consum a crescut de cinci ori într-un secol. Excesul de zahăr ar putea provoca îmbătrânirea prematură a celulelor. Cei care mănâncă multă carne (peste 500 g pe săptămână) au un risc mai mare de cancer de colon, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Puneți puțin verde în farfurie
Slim-data este un nou indice alimentar dezvoltat de cercetători. Bazat, în esență, pe indicele glicemic (impactul asupra pancreasului și a secreției de insulină) și pe indicele enzimatic (modul în care fiecare aliment este digerat și asimilat), acesta reflectă efectul alimentelor asupra metabolismului nostru. Alimentele "verzi" au cel mai mic Slim-data, cele "portocalii" au un Slim-data mediu, iar cele "roșii" au un Slim-data ridicat. Sfat: amestecați culorile, cu o preferință pentru praz, spanac, varză, broccoli, dovlecei etc. Studiile efectuate pe șobolani de laborator indică faptul că broccoli ar putea avea un efect anticancerigen.

Antioxidanți țintă
Nu este nevoie să luați suplimente în exces pentru a îmbătrâni bine - o dietă echilibrată este suficientă pentru a vă acoperi nevoile. Fiți atenți la antioxidanți: "A declara război radicalilor liberi este la fel de periculos ca și ignorarea lor", spune Dr. Viguier. Ei sunt la fel de inseparabili și de indispensabili". Dacă este necesară o cură de tratament, cel mai bine este să optați pentru preparate care combină seleniu, mangan, vitaminele C, E, A, B2 și B3, spune specialistul. Nu luați suplimente alimentare fără sfatul medicului, deoarece dozele mari de antioxidanți pot fi dăunătoare pentru sănătate.

Stimulează-ți neuronii
Neuroștiința a demonstrat că reflexul anti-îmbătrânire înseamnă și să îți faci timp să te vezi cu prietenii și să împărtășești momente frumoase cu ei, să te joci, să citești, să te interesezi de ceilalți, să le faci servicii, să ai grijă de oamenii pe care îi iubești, să îți faci timp pentru tine, să fii fericit? Totul este permis: gătitul, jocul de cărți, dansul, darts, voluntariatul și așa mai departe. Pe scurt, a te răsfăța pe tine însuți este mai eficient decât orice drog pentru a-ți menține moralul ridicat și a rămâne tânăr. Stimulându-vă mintea și rămânând deschis la minte vă ajută, de asemenea, să vă păstrați memoria și să întârziați semnele bolii Alzheimer.

Folosiți bunul simț
Telomerul este o structură specializată necesară pentru a proteja capetele cromozomilor, care se scurtează odată cu vârsta. Telomeraza are puterea de a prelungi telomerul și de a-i restabili capacitatea de reparare. Telomeraza este, prin urmare, o direcție de cercetare anti-îmbătrânire, iar pe piață există produse destinate să o stimuleze. "Până în prezent, nicio substanță nu și-a dovedit activitatea asupra secreției de telomerază. Este un argument de marketing", avertizează Dr. Viguier. Cu alte cuvinte, medicamentul care să întârzie îmbătrânirea nu este pentru mâine. Așa că nu este nevoie să faceți risipă de bani pe produse pseudo-miraculoase.

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:43

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă

Buzele crăpate pot fi nu doar inestetice, dar și dureroase uneori. Această problemă comună poate fi cauzată de expunerea la...

De ce crapă și se usucă buzele și cum poți rezolva această problemă
Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:15

Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete

Suplimentele alimentare au devenit o parte integrantă a vieții moderne, promițând să completeze dietele noastre și să ne...

Suplimentele alimentare: Ce trebuie să știi despre promisiunile de pe etichete
Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 12:07

Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea

Ciocolata neagră, un deliciu apreciat de mulți, nu este doar o plăcere gustativă, ci și un aliment cu multiple beneficii...

Ciocolata neagră, deliciul care îți poate îmbunătății sănătatea
Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric
Sanatos si verde 25 Iunie 2024, 11:38

Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric

Cartofii, adesea asociați cu alimentele de confort și preparatele culinare bogate în carbohidrați, au fost mult timp...

Un aliat inedit pentru sănătatea inimii și reducerea riscului de cancer gastric
Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Sanatos si verde 19 Iunie 2024, 13:54

Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă

Vara, dieta noastră este diferită de cea din timpul iernii - ar trebui să includă alimente mai uşoare, care conţin multe...

Zece alimente pe care trebuie să le mâncaţi pe caniculă
Sanatos si verde 16 Iunie 2024, 23:30

Cum îi ajutăm pe copii să se hidrateze?

Pentru copii, ca și pentru adulți, reflexul de a se hidrata regulat este esențial. Dar pentru a-i ajuta să crească așa cum...

Cum îi ajutăm pe copii să se hidrateze?
Plantele verii benefice sănătății
Sanatos si verde 07 Iunie 2024, 15:57

Plantele verii benefice sănătății

Plantele medicinale pot fi considerate, fără teama de a greși, o adevărată minune a naturii. Înainte ca medicina să evolueze,...

Plantele verii benefice sănătății
Sare contra răceală
Sanatos si verde 05 Iunie 2024, 11:32

Sare contra răceală

E sezonul virozelor și vrând nevrând nu prea putem fenta răcelile în această perioadă. Avem însă la îndemână multe remedii...

Sare contra răceală