Ascultă Radio Antena Satelor Live

10 sfaturi pentru a îmbătrâni frumos

Speranța noastră de viață este în continuă creștere. Dar cum putem promova "îmbătrânirea în condiții bune", menținându-ne sănătoși cât mai mult timp posibil? Deși nu există o pastilă anti-îmbătrânire miraculoasă, putem totuși să prevenim îmbătrânirea urmând câteva sfaturi de bun simț. Pentru că, așa cum subliniază Dr. Viguier, specialist în biologie nutrițională, "îmbătrânirea nu înseamnă declin".

10 sfaturi pentru a îmbătrâni frumos
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 21 Martie 2024, 16:58

Faceți exerciții fizice
Nu puteți îmbătrâni bine dacă stați pe loc", spune Dr. Viguier. Mersul în pas vioi cu legănatul brațelor sau mersul nordic este cel mai puternic exercițiu anti-îmbătrânire care există". Mersul pe jos timp de 30 până la 45 de minute pe zi este ideal. Ciclismul și înotul sunt recomandate pentru a stimula sistemul cardiovascular. Tai chi, qi gong, aqua aerobic, yoga, stretching, gimnastică de tip Pilates etc. vă mențin suplețea. Activitatea fizică nu este bună doar pentru corp, ci și pentru oxigenarea creierului. Dar fiți atenți: trebuie să faceți un control medical înainte de a începe.

Îmblânziți stresul
Știm acum că stresul cronic crește producția de cortizol și accelerează îmbătrânirea celulară. Deși este uneori dificil de eliminat, acesta poate fi pacificat. Scrierea spontană poate fi o metodă: "Scrieți un rezumat al zilei timp de 5 minute pe zi, îndrăznind să priviți cu luciditate șocurile emoționale prin care ați trecut, pentru a evita ruminațiile inutile", recomandă Dr. Viguier. Acest exercițiu poate fi făcut și o dată pe săptămână. Meditația, sofrologia, qi gong... toate vă pot ajuta să vă gestionați mai eficient emoțiile.

Faceți un bilanț
A îmbătrâni bine înseamnă să rămâi sănătos cât mai mult timp posibil, ceea ce presupune adoptarea unor obiceiuri preventive: faceți un test de sânge la fiecare 5 ani până la vârsta de 50 de ani, apoi la fiecare 3 ani după 60 de ani, la fiecare doi ani între 60 și 75 de ani și apoi la fiecare an. Un test de efort cardiovascular este recomandat la aceleași intervale. Optimizarea îmbătrânirii înseamnă, de asemenea, să nu uitați să vă vizitați regulat dentistul și oftalmologul și să urmați programele de depistare a cancerului, acolo unde acestea s-au dovedit a fi eficiente. Acesta este în special cazul cancerului de colon, unde se poate detecta sânge în scaun.

Învățați să respirați
Pentru a scăpa de oboseala nervoasă, tendința este spre meditație, dar "există tehnici mai simple", potrivit doctorului Viguier. Așezați-vă pe marginea unui scaun, cu spatele drept, puneți-vă mâinile pe coapse și închideți ochii: inspirați adânc și lăsați să iasă un mare suspin cu gura deschisă, apoi inspirați încet pe nas și expirați și mai ușor, tot pe nas. Respirați astfel timp de 5 minute, concentrându-vă atenția asupra respirației. Odată ce ați stăpânit tehnica, puteți face acest exercițiu oriunde, la serviciu, în tren sau chiar în picioare, în timpul unei plimbări în pădure.

Posturi scurte
În Statele Unite, se numește "F3" de la Free-Fast-Fasting sau "miracolul postului scurt". Ideea? Să postești timp de 16 ore o dată pe săptămână. "Seara, se ia un ceai de plante drenant sau purificator făcut din fenicul, de exemplu, și atât. A doua zi dimineață, luați un mic dejun bogat în proteine (ouă, somon afumat etc.) cu puțin zahăr și un prânz normal", explică doctorul Viguier. Acest minivacanță ajută la curățarea și la odihna organismului fără a fi foarte restrictiv și fără a vă pune în pericol, în ciuda vârstei dumneavoastră. Studiile arată, de asemenea, că a mânca doar atunci când vă este foame vă ajută să vă mențineți greutatea.

Mâncați fructe și legume
"O alimentație sănătoasă, adaptată pentru a îmbătrâni bine, trebuie să includă 30% alimente acidifiante și 70% alimente alcalinizante pentru a menține echilibrul acido-bazic", spune Dr. Viguier. În mod evident, trebuie să consumăm fructe și legume, care furnizează fibre, vitamine și antioxidanți (se recomandă consumul a 5 porții pe zi), ierburi și condimente, și să reducem grăsimile saturate (carne, mezeluri, brânzeturi maturate, mâncăruri industriale etc.), precum și zaharurile rafinate, al căror consum a crescut de cinci ori într-un secol. Excesul de zahăr ar putea provoca îmbătrânirea prematură a celulelor. Cei care mănâncă multă carne (peste 500 g pe săptămână) au un risc mai mare de cancer de colon, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Puneți puțin verde în farfurie
Slim-data este un nou indice alimentar dezvoltat de cercetători. Bazat, în esență, pe indicele glicemic (impactul asupra pancreasului și a secreției de insulină) și pe indicele enzimatic (modul în care fiecare aliment este digerat și asimilat), acesta reflectă efectul alimentelor asupra metabolismului nostru. Alimentele "verzi" au cel mai mic Slim-data, cele "portocalii" au un Slim-data mediu, iar cele "roșii" au un Slim-data ridicat. Sfat: amestecați culorile, cu o preferință pentru praz, spanac, varză, broccoli, dovlecei etc. Studiile efectuate pe șobolani de laborator indică faptul că broccoli ar putea avea un efect anticancerigen.

Antioxidanți țintă
Nu este nevoie să luați suplimente în exces pentru a îmbătrâni bine - o dietă echilibrată este suficientă pentru a vă acoperi nevoile. Fiți atenți la antioxidanți: "A declara război radicalilor liberi este la fel de periculos ca și ignorarea lor", spune Dr. Viguier. Ei sunt la fel de inseparabili și de indispensabili". Dacă este necesară o cură de tratament, cel mai bine este să optați pentru preparate care combină seleniu, mangan, vitaminele C, E, A, B2 și B3, spune specialistul. Nu luați suplimente alimentare fără sfatul medicului, deoarece dozele mari de antioxidanți pot fi dăunătoare pentru sănătate.

Stimulează-ți neuronii
Neuroștiința a demonstrat că reflexul anti-îmbătrânire înseamnă și să îți faci timp să te vezi cu prietenii și să împărtășești momente frumoase cu ei, să te joci, să citești, să te interesezi de ceilalți, să le faci servicii, să ai grijă de oamenii pe care îi iubești, să îți faci timp pentru tine, să fii fericit? Totul este permis: gătitul, jocul de cărți, dansul, darts, voluntariatul și așa mai departe. Pe scurt, a te răsfăța pe tine însuți este mai eficient decât orice drog pentru a-ți menține moralul ridicat și a rămâne tânăr. Stimulându-vă mintea și rămânând deschis la minte vă ajută, de asemenea, să vă păstrați memoria și să întârziați semnele bolii Alzheimer.

Folosiți bunul simț
Telomerul este o structură specializată necesară pentru a proteja capetele cromozomilor, care se scurtează odată cu vârsta. Telomeraza are puterea de a prelungi telomerul și de a-i restabili capacitatea de reparare. Telomeraza este, prin urmare, o direcție de cercetare anti-îmbătrânire, iar pe piață există produse destinate să o stimuleze. "Până în prezent, nicio substanță nu și-a dovedit activitatea asupra secreției de telomerază. Este un argument de marketing", avertizează Dr. Viguier. Cu alte cuvinte, medicamentul care să întârzie îmbătrânirea nu este pentru mâine. Așa că nu este nevoie să faceți risipă de bani pe produse pseudo-miraculoase.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 12:49

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor

Într-o lume plină de opțiuni de gustări și fructe, una dintre ele se distinge ca o adevărată bijuterie a nutriției - rodia.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 11:58

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății

Ceaiul este mult mai mult decât o simplă băutură reconfortantă, este un elixir al sănătății care ne surprinde cu beneficii...

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 10 Mai 2024, 14:02

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă

Cancerul gastric, o afecțiune gravă care afectează stomacul, este asociat adesea cu factori de mediu și stiluri de viață...

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 11:39

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede

Pierderea grăsimii abdominale este departe de a fi ușoară. Procesul necesită o revizuire a obiceiurilor alimentare și a...

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 07:54

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?

Sunteți un fan al jocurilor video de sport? Jurați pe tenisul virtual, iar golful pe o consolă nu are niciun secret pentru...

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Sanatos si verde 02 Mai 2024, 20:03

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?

Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o...

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Alimentața în postul Paștelui
Sanatos si verde 25 Aprilie 2024, 12:40

Alimentața în postul Paștelui

Persoanele care țin postul Paștelui fac acest lucru din motive spirituale, însă ar trebui avută în vedere și starea de...

Alimentața în postul Paștelui
Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale