Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă

Cancerul gastric, o afecțiune gravă care afectează stomacul, este asociat adesea cu factori de mediu și stiluri de viață nesănătoase. Cu toate acestea, cercetările recente au demonstrat că adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase poate reduce semnificativ riscul de apariție a acestei boli.

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
Foto: Pixabay

Articol de Petruț Mazilu, 10 Mai 2024, 14:02

O alimentație bogată în fructe și legume proaspete, bogate în antioxidanți și substanțe nutritive, poate juca un rol vital în prevenirea cancerului gastric.

Consumul regulat de fibre, care se găsesc în legume, fructe și cereale integrale, poate ajuta la menținerea sănătății stomacului și la prevenirea inflamației, un factor de risc pentru cancer.

Printre factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului gastric se numără:

Infecția cu bacteriile Helicobacter pylori;

Fumatul;

Consumul excesiv de alcool;

Alimentația săracă în fructe și legume;

Consumul excesiv de carne procesată sau afumată;

Antecedentele familiale de cancer gastric.

Simptomele cancerului gastric pot include pierderea în greutate, senzația de greutate în stomac, durerea abdominală, indigestia, greața, vărsăturile și sângerarea din tractul digestiv. Diagnosticul se face în urma unui examen fizic, a unor teste de laborator și imagistice și a unei biopsii.

Tratamentul cancerului gastric depinde de stadiul bolii și poate include chirurgie, radioterapie și/sau chimioterapie.

Este important să se efectueze examene medicale regulate și să se respecte un stil de viață sănătos, care să includă o dietă echilibrată, pentru a reduce riscul de apariție a acestei afecțiuni.

Potrivit unor studii realizate de cercetători chinezi, includerea în dietă a unor cantităţi importante de legume cum ar fi conopida, cartoful şi ceapa reduce riscul de apariţie a cancerului gastric.

De asemenea, apariţia cancerului la ficat poate fi prevenită consumând destul de des varză albă şi varză de Bruxelles, precum şi ţelină.

Toate aceste legume conţin o cantitate mare de vitamina C, care este un important antioxidant.

Vitamina C este unul din micronutrienţii esenţiali pentru organismul uman, având rol antioxidant, intervenind în catalizarea reacţiilor chimice.

Consumul de cartofi poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate, printre care:

Sursă de carbohidrați - Cartofii sunt o sursă bună de carbohidrați complecși, care furnizează energie pe termen lung. Aceștia conțin și fibre, care ajută la menținerea sănătății digestive.

Conțin vitamine și minerale - Cartofii conțin o gamă largă de vitamine și minerale esențiale pentru sănătate, inclusiv vitamina C, vitamina B6, potasiu, fier și magneziu.

Sunt sățioși - Datorită conținutului lor ridicat de fibre și carbohidrați complecși, cartofii sunt alimente care ajută la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp.

Ajută la reglarea tensiunii arteriale - Potasiul din cartofi ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Pot contribui la menținerea sănătății creierului - Cartofii conțin o substanță numită colină, care poate ajuta la menținerea sănătății creierului și a funcției cognitive.

Cancerul gastric are tendința să se dezvolte lent de-a lungul mai multor ani. Înainte de a se dezvolta, modificările pre-canceroase apar adesea în interiorul căptușelii interioare (mucoasei) stomacului.

Aceste modificări precoce provoacă rareori simptome și, prin urmare, deseori sunt nedetectate.

Cancerul începe când celulele din organism încep să scape de sub control. Celulele din aproape orice parte a corpului pot provoca cancer și se pot răspândi în alte zone ale corpului.

Oamenii de stiintă nu stiu exact ceea ce face ca celulele canceroase să inceapă sa se dezvolte in stomac.

Au aflat in schimb care sunt cauzele aparitiei bolii. Una dintre ele este infecția cu o bacterie comună, H. pylori, care cauzează ulcere.

De asemenea, inflamația în intestine numită gastrită sau anemia de lungă durată, poate creste riscul de a dezvolta cancer.

Alte lucruri care joacă un rol în creșterea riscului includ fumat, obezitate, dieta bogata in alimente afumate, murate sau sărate, genetică, expunerea la azbest.

Etichete : cancer gastric dieta
Cum îți semnalizează corpul că ai un deficit de vitamina D și ce e de făcut
Sanatos si verde 28 Octombrie 2025, 10:13

Cum îți semnalizează corpul că ai un deficit de vitamina D și ce e de făcut

"Vitamina soarelui", esențială nu doar pentru oase, ci și pentru echilibrul imunitar și mental, este deseori neglijată. Ne...

Cum îți semnalizează corpul că ai un deficit de vitamina D și ce e de făcut
Hidratarea corectă, cel mai simplu obicei pentru o viață echilibrată
Sanatos si verde 27 Octombrie 2025, 10:16

Hidratarea corectă, cel mai simplu obicei pentru o viață echilibrată

Apa este esențială pentru viață, însă mulți o neglijează. Corpul nostru este alcătuit în proporție de 60–70% din apă, iar o...

Hidratarea corectă, cel mai simplu obicei pentru o viață echilibrată
Somnul, medicul tăcut: De ce 7-9 ore de odihnă sunt esențiale pentru creier și imunitate
Sanatos si verde 22 Octombrie 2025, 11:49

Somnul, medicul tăcut: De ce 7-9 ore de odihnă sunt esențiale pentru creier și imunitate

Deși organismul uman semnalează constant nevoia de odihnă, mulți adulți ignoră acest semnal, transformând lipsa de somn...

Somnul, medicul tăcut: De ce 7-9 ore de odihnă sunt esențiale pentru creier și imunitate
Trucuri pentru un aer curat în casă: Cum să te protejezi de poluanții invizibili
Sanatos si verde 14 Octombrie 2025, 10:36

Trucuri pentru un aer curat în casă: Cum să te protejezi de poluanții invizibili

Calitatea aerului pe care îl respirăm în interior este de multe ori mai slabă decât cea de afară, din cauza poluanților...

Trucuri pentru un aer curat în casă: Cum să te protejezi de poluanții invizibili
Fermentația: Tradiție culinară și știință modernă pentru sănătatea digestivă
Sanatos si verde 22 Septembrie 2025, 09:26

Fermentația: Tradiție culinară și știință modernă pentru sănătatea digestivă

Ceea ce a început ca o metodă simplă de conservare a alimentelor, folosită de mii de ani de diverse civilizații, a fost...

Fermentația: Tradiție culinară și știință modernă pentru sănătatea digestivă
"Bateria" corpului și a minții: De ce ignorăm cel mai important pilon al sănătății noastre
Sanatos si verde 15 Septembrie 2025, 09:49

"Bateria" corpului și a minții: De ce ignorăm cel mai important pilon al sănătății noastre

Somnul este adesea perceput ca o simplă pauză a activității, un interval pasiv între două zile active. Această perspectivă...

"Bateria" corpului și a minții: De ce ignorăm cel mai important pilon al sănătății noastre
Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic
Sanatos si verde 13 Septembrie 2025, 10:32

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic

Într-o lume din ce în ce mai aglomerată și dominată de stres, abordările holistice ale sănătății mintale câștigă teren....

Terapia prin artă, o fereastră spre vindecarea interioară și echilibrul psihic
Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare
Sanatos si verde 04 Septembrie 2025, 15:13

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare

În era digitală, ecranele de smartphone-uri, tablete și computere au devenit o parte indispensabilă a vieții noastre. De la...

Impactul luminii albastre asupra somnului și sănătății oculare