Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cele mai sănătoase combinații de alimente. Cum să ai o dietă echilibrată

Asocierea alimentară are anumite caracteristici de compatibilitate care, dacă nu sunt respectate, determină digestie lungă şi dificilă, cu fermentație şi generare de compuşi toxici: balonare abdominală, constipație, arsuri, malabsorbție, malnutriție, maladii diverse acute sau cronice.

07 Iunie 2016, 07:26

Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, explică ce se întâmplă în lipsa unei asocieri corecte a alimentelor și precizează cum să combinăm sănătos alimentele pentru nu a avea probleme digestive.

Ce trebuie să știm este faptul că enzimele digestive au o înaltă specificitate, fiecare enzimă digestivă acționează asupra unui anumit element nutriţional: proteazele asupra proteinelor, amilazele asupra amidonului, lipazele asupra lipidelor etc. în anumite condiții de PH, alcalin sau acid. Fiecare aliment este digerat în condiţii specifice.

Combinațiile nesănătoase ce efect au asupra digestiei?

Combinaţiile incorecte (proteine-făinoase) în primul rând blochează digestia şi mențin alimentele în stare semidigerată. Acest lucru conduce la procese de fermentație sau procese de putrefacție. Procesele de fermentaţie au drept consecinţă diaree, iar procesele de putrefacţie au drept consecinţă constipaţia. Cele două procese pot să ducă la înmulțirea bacteriilor negative la nivel intestinal.

Care sunt combinațiile nesănătoase de alimente?

Livia Nena, biolog–nutriționist: Combinaţia clasică nesănătoasă este cea dintre proteine şi făinoase. De asemenea, nici combinarea proteinelor între ele nu este sănătoasă din cauza diferenţei de timp necesar digestiei fiecarui tip de proteină, de exemplu: brânză cu carne, cașcaval cu carne.

Nu se vor consuma la aceeași masă carnea roșie sau albă, peştele sau preparatele compozite (rulade, mezeluri, pateuri) cu brânzeturile. De asemenea, nu se asociază proteinele din carne cu lapte, pentru că aciditatea sucului gastric în combinație cu proteina din lapte (cazeina) duce la precipitarea acesteia, a cazeinei, și se formează practic un înveliș izolator pe bucățile de carne, acestea nemaifiind digerate optim.

O altă combinație nesănătoasă: grăsimi şi alimente grase împreună cu alimente proteice.

Deci grăsimi (ulei, unt, untura) în combinație cu carne, ouă şi brânză. Printre combinațiile nesănătoase avem și alimente care conțin proteine de origine animală cu alimente amidonoase şi am să dau exemplul clasic: carnea cu cartofi (prăjiți, copți, piure etc.).

De asemenea, un alt exemplu de combinaţie neindicată ar fi carnea cu garnitură din paste făinoase sau carnea cu pâine.

De ce nu se amestecă carnea cu cartofi sau pâine?

Deoarece carnea cere sucuri gastrice acide pentru digestie, iar pâinea și amidonoasele cer sucuri gastrice alcaline. În momentul în care noi le mâncăm asociate, carnea cu amidonoasele sau făinoasele, digestia este stopată.

Dar carnea o putem combina cu salate?

Sigur că da.

Fructele se combină cu amidonoasele?

Nu se combină fructele şi zaharurile cu alimente amidonoase. La fel, asocierea alimentelor dulci (fructele care conțin fructoză) și zaharurile cu proteinele nu este recomandată! De asemenea, nu se combină alimente amidonoase cu băuturi şi alimente acide sau acre, sau cu alcool. Trebuie ştiut că alcoolul este un element care stopează digerarea alimentelor şi practic blochează enzimele digestive. Din cauza aceasta, alcoolul nu se combină şi nu se bea în timpul mesei.

Este corect să consumăm fructele cu o jumătate de oră înainte de masă?

Mai mult chiar. Deci fructele trebuie să fie numai și numai gustări, între mese. Între masa de dimineață şi masa de prânz, la două ore de la masa de dimineață se mănâncă o gustare din fructe. Este foarte corect în felul acesta, urmând două ore până la masa de prânz. Este indicat să existe două ore înainte de masa de fructe, două ore după masa de fructe.

Care sunt combinațiile sănătoase?

O să constatăm că aceste combinații nu corespund deloc cu ce mâncam în mod clasic. Dar faptul că nu se ține cont de aceste combinații se vede clar în atâtea probleme de digestie. Combinații sănătoase de alimente: leguminoasele (soia, fasole, mazăre, năut, linte etc.) sunt complementare cu amidonoasele (făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, porumb), împreună crescându-le valoarea biologică a proteinelor. Asocierea grăsimilor cu verdețuri este favorabilă, deoarece sărurile minerale din acestea ușurează scindarea lipidelor. Alimentele naturale integrale, în stare proaspătă sau, după caz, pregătite prin metode adecvate consumate în asocieri corecte ușurează digestia şi absorbția nutrienților, cu beneficii pentru sănătate şi calitatea vieții. Consumul de alimente naturale în asociație corectă, sub formă de mâncăruri simple în cantități rezonabile într-o dietă echilibrată şi diversificată, cu alternanța perioadelor de excludere săptămânală a grăsimilor şi proteinelor animale are efecte pozitive puternice asupra nivelului de energie fizică şi mentală. În ceea ce privește combinațiile sănătoase putem consuma, de exemplu, legume şi verdețuri cu proteine. Deci salatele cu proteine. Salatele verzi sau legumele (fasole, conopidă, broccoli, dovlecei) le putem asocia cu proteine (carne, lapte, ouă, brânză). Aceasta este o asociere benefică clasică. De asemenea, amidonoasele, cum ar fi cartoful, dar și făinoasele (pastele, pâinea), tot ce conține făină poate fi asociat la fel cu legume şi verdețuri.

Deci avem două mari categorii: A. proteinele și B. făinoasele. Asocierea acestora nu este o combinație benefică, însă fiecare categorie o putem combina cu verdețuri şi legume. Deci proteinele le putem combina cu verdețuri şi legume, iar făinoasele cu verdețuri şi legume. Atenție, zahărul şi fructele numai între mese! Produsele zaharoase și fructele între mese, pentru că atât fructoza, cât şi zaharoza determină fenomene de fermentație care nu sunt deloc benefice pentru sănătate.

Sursa: rador.ro

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Sanatos si verde 26 August 2024, 14:43

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății

În contextul actual, cu primele cazuri de COVID-19 deja înregistrate în luna august, este esențial să ne fortificăm...

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi
Sanatos si verde 21 August 2024, 18:17

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, face parte de mult timp din sfaturile nutriționale date pentru a reduce...

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi