Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reteta zilei

Lubene cu lapte (rețetă din Chiojd)
Reteta zilei 20 Februarie 2020, 22:22

Lubene cu lapte (rețetă din Chiojd)

Pentru a nu ştiu câta oară hălăduiesc prin Munţii Buzăului. Mă farmecă locul, mă cuceresc oamenii, mă ispitesc bucatele. La...

Lubene cu lapte (rețetă din Chiojd)
Trei rețete de anghinare din România antebelică
Reteta zilei 19 Februarie 2020, 22:22

Trei rețete de anghinare din România antebelică

Încă din primele cărți de bucate care apar în România secolului al XIX-lea, găsim rețete care folosesc drept ingredient...

Trei rețete de anghinare din România antebelică
Ciudir ca la Bucerdea Vinoasă
Reteta zilei 18 Februarie 2020, 22:21

Ciudir ca la Bucerdea Vinoasă

În spaţiul acela binecuvântat de Dumnezeu, unde Podişul Târnavelor întâlneşte coastele domoale ale Apusenilor, eşti îmbiat de...

Ciudir ca la Bucerdea Vinoasă
Gâscă pe varză, ca la Tușnad (rețetă din vremea lui Franz Josef)
Reteta zilei 17 Februarie 2020, 22:21

Gâscă pe varză, ca la Tușnad (rețetă din vremea lui Franz Josef)

Într-o istorie a gastronomiei maghiare, în care am găsit o foarte interesantă teorie legată de poziţia bucătăriei din Ardeal...

Gâscă pe varză, ca la Tușnad (rețetă din vremea lui Franz Josef)
Clătită gătită „pe șvăbește”
Reteta zilei 16 Februarie 2020, 22:21

Clătită gătită „pe șvăbește”

Uica (unchiul, pe bănăţeneşte) Mihai e mare figură, mare bucătar. Mare om! L-am întâlnit de câteva ori în viață și-am mâncat...

Clătită gătită „pe șvăbește”
Ciorbă măcelărească
Reteta zilei 16 Februarie 2020, 15:16

Ciorbă măcelărească

O ciorbă măcelărească e bine venită în aceste zile… în care, orice s-ar zice, tot carnea de porc e cea mai bună legumă! (Nu...

Ciorbă măcelărească
Friptură țărănească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
Reteta zilei 15 Februarie 2020, 15:00

Friptură țărănească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Gurmand și boem, jurnalistul Constantin Bacalbașa scria, la începutul anilor 30, una dintre cele mai interesante cărți de...

Friptură țărănească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
Ștrudel de mere - rețetă veche săsească, din Criț
Reteta zilei 14 Februarie 2020, 15:00

Ștrudel de mere - rețetă veche săsească, din Criț

Avea dreptate un prieten. Daca vrei sa-ti faci pofta de mancare, stai si priveste pentru cateva minute vitrina unei...

Ștrudel de mere - rețetă veche săsească, din Criț
Brânzoaice de Brăila, după rețeta lui Radu Anton Roman
Reteta zilei 13 Februarie 2020, 15:00

Brânzoaice de Brăila, după rețeta lui Radu Anton Roman

Nu este o plăcintă umplută. Și, cu toate că e „de Brăila”, această rețetă aduce mult cu o variantă la „mlechnița”...

Brânzoaice de Brăila, după rețeta lui Radu Anton Roman
Ciorbă de „raci” umpluți (rețetă din Licuriciu)
Reteta zilei 12 Februarie 2020, 15:00

Ciorbă de „raci” umpluți (rețetă din Licuriciu)

„Racii” (ardei roșii, ziși și „ardei țigănești”, asemănători cu kapia, dar cu coaja mai subțire) se bagă în apă caldă să se...

Ciorbă de „raci” umpluți (rețetă din Licuriciu)
Ruladă cu brânză și stafide (rețetă rucăreană)
Reteta zilei 12 Februarie 2020, 14:59

Ruladă cu brânză și stafide (rețetă rucăreană)

Când am trecut de poarta Palatului Elisabeta, nici nu bănuiam experienţa inedită de care voi avea partea.

Ruladă cu brânză și stafide (rețetă rucăreană)
Gogoși „Casă de viespe” (rețeta Mariei Maurer)
Reteta zilei 10 Februarie 2020, 14:59

Gogoși „Casă de viespe” (rețeta Mariei Maurer)

In vreme ce pregateam pentru tipar editia noua din "Cartea de bucate" a Mariei Maurer (1847), am fost intrebata cu ce se...

Gogoși „Casă de viespe” (rețeta Mariei Maurer)
Ciorbă rădăuțeană (o rețetă cu legendă)
Reteta zilei 09 Februarie 2020, 14:59

Ciorbă rădăuțeană (o rețetă cu legendă)

Toate mâncărurile au o legendă a lor, numai că unele sunt atât de vechi, încât au fost uitate de mult. Alteori au uitat să...

Ciorbă rădăuțeană (o rețetă cu legendă)
Crap cu roșii (rețetă de pe balta Greaca)
Reteta zilei 09 Februarie 2020, 14:58

Crap cu roșii (rețetă de pe balta Greaca)

Li se spunea candva... „plamanii Dunarii”. Erau acele alveole de apa prin care fluviul „respira primavara ori toamna, cand...

Crap cu roșii (rețetă de pe balta Greaca)
Găluște cu prune, ca la Prejmer (rețetă săsească)
Reteta zilei 07 Februarie 2020, 14:58

Găluște cu prune, ca la Prejmer (rețetă săsească)

Nu e foarte usor sa patrunzi in caminul sasilor, la Prejmer. Pe cat de deschisi sunt cand ii intalnesti in inima cetatii, pe...

Găluște cu prune, ca la Prejmer (rețetă săsească)
Cartofi cu ardei la cuptor (rețetă de post)
Reteta zilei 06 Februarie 2020, 14:58

Cartofi cu ardei la cuptor (rețetă de post)

Rigorile postului se cer respectate... măcar în unele privințe, în ce privește carnea și brânzeturile, căci la lingura de...

Cartofi cu ardei la cuptor (rețetă de post)
Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos (darull părintelui Epifanios)
Reteta zilei 04 Februarie 2020, 14:57

Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos (darull părintelui Epifanios)

Rețeta ce urmează mi-a fost „dăruită” de unul dintre cei mai cunoscuți monahi de pe Muntele Athos din zilele noastre. Nu, nu...

Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos (darull părintelui Epifanios)
Prăjitura cu bulion a Sorinei (rețetă ardelenească)
Reteta zilei 03 Februarie 2020, 14:57

Prăjitura cu bulion a Sorinei (rețetă ardelenească)

De gustibus non discutabant! Dar... "Bogat amestec mai e si Transilvania!", tine sa sublinieze direct din prefata cartii ei...

Prăjitura cu bulion a Sorinei (rețetă ardelenească)
Borș „holtei” cu sfeclă roșie (rețetă terapeutică)
Reteta zilei 02 Februarie 2020, 14:56

Borș „holtei” cu sfeclă roșie (rețetă terapeutică)

Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo bucăţică...

Borș „holtei” cu sfeclă roșie (rețetă terapeutică)
Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu' Mazăre)
Reteta zilei 01 Februarie 2020, 14:56

Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu' Mazăre)

O legendă spune că satul Rucărului ar fi fost fondat de ostaşii lui Negru Vodă, care au primit drept mulţumire pentru...

Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu' Mazăre)
Sarmale cu grâu zdrobit (rețetă din Stelnica)
Reteta zilei 01 Februarie 2020, 14:23

Sarmale cu grâu zdrobit (rețetă din Stelnica)

Un obicei culinar uitat, de prin satele de câmpie: în miezul iernii, când crivățul zbura zăpada de deasupra întinsului de...

Sarmale cu grâu zdrobit (rețetă din Stelnica)
Ruladă de porc cu carne tocată
Reteta zilei 31 Ianuarie 2020, 10:54

Ruladă de porc cu carne tocată

Știu că aș putea spune orice poveste despre acest fel de mâncare – și m-ați crede, căci prea multe ați auzit de la mine și...

Ruladă de porc cu carne tocată
Tochitura musceleană (rețetă românească veche)
Reteta zilei 30 Ianuarie 2020, 13:23

Tochitura musceleană (rețetă românească veche)

Ca de fiecare dată când ne întâlnim și pornește povestea bucatelor ciobănești, musceleanul Bogdan Gîlculescu nu uită să ne...

Tochitura musceleană (rețetă românească veche)
Ciulama de bob (rețete românești de altădată)
Reteta zilei 29 Ianuarie 2020, 13:30

Ciulama de bob (rețete românești de altădată)

Zice-se că lintea și bobul, surate cu mazărea și fasolea, s-ar fi aflat printre ingredientele bucătăriei strămoșilor daci. Și...

Ciulama de bob (rețete românești de altădată)
Laptele de șteandru - o rețetă de la stână
Reteta zilei 28 Ianuarie 2020, 13:39

Laptele de șteandru - o rețetă de la stână

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Laptele de șteandru - o rețetă de la stână
Ceapă înăbușită - rețeta lui Constantin Bacalbașa
Reteta zilei 27 Ianuarie 2020, 06:09

Ceapă înăbușită - rețeta lui Constantin Bacalbașa

„Dictatura gastronomică” - tomul culinar al lui Constantin Bacalbașa, jurnalistul și gurmandul -, chiar dacă nu abundă în...

Ceapă înăbușită - rețeta lui Constantin Bacalbașa
Zupă de cârnați cu groșcior
Reteta zilei 26 Ianuarie 2020, 05:53

Zupă de cârnați cu groșcior

Nu-i deloc o mâncare pentru cei care țin dietă. E sățioasă (unii ar zice că-i „grasă” de-a dreptul), e plină de calorii. Nu-i...

Zupă de cârnați cu groșcior
Ouă românești, secretul bine păstrat de la 1900
Reteta zilei 25 Ianuarie 2020, 13:53

Ouă românești, secretul bine păstrat de la 1900

Ouăle nemțești se fac - zicea Ecaterina Comșa, pe la începutul anilor 1900 - într-o tigaie de ochiuri (cu adâncitură pentru...

Ouă românești, secretul bine păstrat de la 1900
Iepure cu măsline, ca-n vremea lui Vodă Cuza
Reteta zilei 24 Ianuarie 2020, 14:06

Iepure cu măsline, ca-n vremea lui Vodă Cuza

O singură carte de bucate a apărut în Principatele Române pe vremea lui Cuza, dar aceasta ne este sursă de inspirație în...

Iepure cu măsline, ca-n vremea lui Vodă Cuza
Mușchi de vacă cu smântână - rețeta Ecaterinei Steriady, de la 1871
Reteta zilei 23 Ianuarie 2020, 13:47

Mușchi de vacă cu smântână - rețeta Ecaterinei Steriady, de la 1871

Fiind azi o sfântă zi de duminică și plăcându-le românilor a se-nfrupta din carne într-o zi ca asta, n-o să vă dau rețete din...

Mușchi de vacă cu smântână - rețeta Ecaterinei Steriady, de la 1871
Cornulețe fragede, cu osânză (rețeta buzoiană a unui bihorean)
Reteta zilei 22 Ianuarie 2020, 14:41

Cornulețe fragede, cu osânză (rețeta buzoiană a unui bihorean)

Ai nevoie musai de cele mai curate ingrediente românești, dacă vrei să gătești... rețete românești! De-aceea am și pornit în...

Cornulețe fragede, cu osânză (rețeta buzoiană a unui bihorean)
Raci cu maioneză - rețeta Ecaterinei Steriady (colonelu), din 1871
Reteta zilei 21 Ianuarie 2020, 13:24

Raci cu maioneză - rețeta Ecaterinei Steriady (colonelu), din 1871

Raci cu maioneză - o rețetă clasică. Vă aduceți aminte vorba aia: că racii sunt buni în lunile care nu conțin în numele lor...

Raci cu maioneză - rețeta Ecaterinei Steriady (colonelu), din 1871
Plachie de stridii - rețeta Ecaterinei Steriady (colonelu), de la 1871
Reteta zilei 20 Ianuarie 2020, 13:30

Plachie de stridii - rețeta Ecaterinei Steriady (colonelu), de la 1871

Plachie de stridii - e o curiozitate, azi, dar în veacul al XIX-lea, pe când stridiile de Marea Neagră (chiar dacă mai mici...

Plachie de stridii - rețeta Ecaterinei Steriady (colonelu), de la 1871
Chiftele ardelenești cu sos și tarhon
Reteta zilei 19 Ianuarie 2020, 08:00

Chiftele ardelenești cu sos și tarhon

Un scurt popas la Miercurea Sibiului, într-o iarnă ardeleana, ne-a adus o îmbunătățire serioasă a caietului de rețete și...

Chiftele ardelenești cu sos și tarhon
Conserva de oblete - rețetă de la Dunăre
Reteta zilei 18 Ianuarie 2020, 13:50

Conserva de oblete - rețetă de la Dunăre

Ajungem absolut din întâmplare la Dunăre. Bântuisem pe un drum județean - sinonim cu "plin de gropi" - și intram pe DN 4...

Conserva de oblete - rețetă de la Dunăre
Sarmale cu fasole albă
Reteta zilei 17 Ianuarie 2020, 14:05

Sarmale cu fasole albă

E minunat, aproape magic, cum o bucată de lemn prinde formă și har prin intermediul unor gesturi firești, ce poate nu au,...

Sarmale cu fasole albă
Poale-n brâu, ca-n Pădurea de argint
Reteta zilei 16 Ianuarie 2020, 13:58

Poale-n brâu, ca-n Pădurea de argint

A fost un impuls de moment să părăsim șoseaua care unește Piatra Neamț de Humulești și saă ne abatem spre drumul vechi al...

Poale-n brâu, ca-n Pădurea de argint
Păstrăv afumat, ca-n ținutul Neamtului
Reteta zilei 14 Ianuarie 2020, 14:17

Păstrăv afumat, ca-n ținutul Neamtului

O vizită în "ținutul păstrăvilor", la Bicaz, nu se putea încheia fără câteva sugestii despre cum se poate afuma peștele.

Păstrăv afumat, ca-n ținutul Neamtului
Borș moldovenesc de legume
Reteta zilei 13 Ianuarie 2020, 14:26

Borș moldovenesc de legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc de legume
Mâncare de gâscă cu castraveți murați
Reteta zilei 12 Ianuarie 2020, 14:30

Mâncare de gâscă cu castraveți murați

Rătăcesc, încă, prin ținutul Neamțului. Mi-s dragi locurile astea, de care nu m-aș depărta prea lesne (măcar cu gândul să mai...

Mâncare de gâscă cu castraveți murați
Tocana vegetariană a lui Bacalbașa
Reteta zilei 11 Ianuarie 2020, 14:35

Tocana vegetariană a lui Bacalbașa

În introducerea la celebra sa carte de bucate "Dictatura gastronomică", jurnalistul, memorialistul şi scriitorul Constantin...

Tocana vegetariană a lui Bacalbașa
Puiul dietetic - rețetă din copilărie
Reteta zilei 10 Ianuarie 2020, 09:52

Puiul dietetic - rețetă din copilărie

„Fără îndoială, dintre toate legumele de pe lume, cel mai bun e... puiul. Și n-ai nevoie de nimica să faci din el cea mai...

Puiul dietetic - rețetă din copilărie
Mâncare de prune uscate cu orez
Reteta zilei 09 Ianuarie 2020, 10:01

Mâncare de prune uscate cu orez

Se făcură deja 50 de ani de când Horezu fu numit „capitala ceramicii ro­mânești”. Și pe drept cuvânt primi (re)numele ăsta,...

Mâncare de prune uscate cu orez
Știucă umplută (rețeta în varianta mănăstirească)
Reteta zilei 08 Ianuarie 2020, 10:04

Știucă umplută (rețeta în varianta mănăstirească)

Marea dificultate pe care o întâmpină comunitățile iudaice din România este numărul tot mai restrâns al membrilor ei. Și,...

Știucă umplută (rețeta în varianta mănăstirească)
Orez cu carne de pește și busuioc (pentru masa de Sfântul Ioan)
Reteta zilei 07 Ianuarie 2020, 10:13

Orez cu carne de pește și busuioc (pentru masa de Sfântul Ioan)

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Orez cu carne de pește și busuioc (pentru masa de Sfântul Ioan)
Clapon umplut, ca la 1900
Reteta zilei 06 Ianuarie 2020, 09:48

Clapon umplut, ca la 1900

Acum un veac și mai bine, Ecaterina S. Comșa se adresa „Matroanelor române”, în prefața cărții sale de bucate, reamintindu-le...

Clapon umplut, ca la 1900
Supă de vită cu „pernițe”
Reteta zilei 05 Ianuarie 2020, 10:17

Supă de vită cu „pernițe”

La Prejmer încaă se mai păstrează rețetele de odinioară. Mâncăruri pe plită, din ingrediente aflate la îndemână în grădina...

Supă de vită cu „pernițe”
Imambaialdî - rețetă dobrogeană
Reteta zilei 04 Ianuarie 2020, 10:23

Imambaialdî - rețetă dobrogeană

Nu e gospodină în Dobrogea sau în tot întinsul sudic al României care să nu știe să gătească imam baialdî, adică vinete umplute.

Imambaialdî - rețetă dobrogeană
Sarmale cu păsat - rețeta bunicii
Reteta zilei 02 Ianuarie 2020, 11:11

Sarmale cu păsat - rețeta bunicii

Unii or să-mi spună că prea târziu am venit iarna asta cu rețeta de sarmale. Că, dumnealor, le-au făcut demult. Ba chiar...

Sarmale cu păsat - rețeta bunicii
Ciorbă de An Nou
Reteta zilei 01 Ianuarie 2020, 10:47

Ciorbă de An Nou

Știu ca v-ați fi dorit o ciorbă de potroace, dar să vă zic un secret: În ziua-ntâi din an, la prânz, e musai să mănânci un...

Ciorbă de An Nou
Șnițele ardelenești de porc cu cartofi și laște
Reteta zilei 14 Septembrie 2019, 21:39

Șnițele ardelenești de porc cu cartofi și laște

Din Ardealul cel bogat în savori – un fel de Turn Babel al bucatelor, căci atâtea etnii și-au fiert mâncărurile tradiționale...

Șnițele ardelenești de porc cu cartofi și laște