Ajungem absolut din întâmplare la Dunăre. Bântuisem pe un drum județean - sinonim cu "plin de gropi" - și intram pe DN 4...
E minunat, aproape magic, cum o bucată de lemn prinde formă și har prin intermediul unor gesturi firești, ce poate nu au,...
A fost un impuls de moment să părăsim șoseaua care unește Piatra Neamț de Humulești și saă ne abatem spre drumul vechi al...
O vizită în "ținutul păstrăvilor", la Bicaz, nu se putea încheia fără câteva sugestii despre cum se poate afuma peștele.
Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...
Rătăcesc, încă, prin ținutul Neamțului. Mi-s dragi locurile astea, de care nu m-aș depărta prea lesne (măcar cu gândul să mai...
În introducerea la celebra sa carte de bucate "Dictatura gastronomică", jurnalistul, memorialistul şi scriitorul Constantin...
„Fără îndoială, dintre toate legumele de pe lume, cel mai bun e... puiul. Și n-ai nevoie de nimica să faci din el cea mai...
Se făcură deja 50 de ani de când Horezu fu numit „capitala ceramicii românești”. Și pe drept cuvânt primi (re)numele ăsta,...
Marea dificultate pe care o întâmpină comunitățile iudaice din România este numărul tot mai restrâns al membrilor ei. Și,...
Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...
Acum un veac și mai bine, Ecaterina S. Comșa se adresa „Matroanelor române”, în prefața cărții sale de bucate, reamintindu-le...
La Prejmer încaă se mai păstrează rețetele de odinioară. Mâncăruri pe plită, din ingrediente aflate la îndemână în grădina...
Nu e gospodină în Dobrogea sau în tot întinsul sudic al României care să nu știe să gătească imam baialdî, adică vinete umplute.
Unii or să-mi spună că prea târziu am venit iarna asta cu rețeta de sarmale. Că, dumnealor, le-au făcut demult. Ba chiar...
Știu ca v-ați fi dorit o ciorbă de potroace, dar să vă zic un secret: În ziua-ntâi din an, la prânz, e musai să mănânci un...
Din Ardealul cel bogat în savori – un fel de Turn Babel al bucatelor, căci atâtea etnii și-au fiert mâncărurile tradiționale...
Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul, Nostradamus...
Îi afli adeseori în târguri, cu colecția lor de păpuși din lut, pictate după înățișarea personajelor lui Ion Creangă.
Călătorim în universul culinar al românilor - și-al lui Radu Anton Roman - pentru o... zară moață, fel de bucate care încă o...
La Buna Vestire (25 martie) incepe pamantul a prinde culoare verde, ieşind iarba şi toate celelalte plante. De asemenea,...
Pentru a cinsti memoria celor 40 de mucenici din Sevastia, în Moldova se pregătesc acum mucenicii, adică acei colaci în formă...
Și cine să fie un mai atent depozitar al caietului cu rețete românești dacă nu... mama?! Ei îi datorez cea mai bună rețetă de...
Azi vreau să vă dau și niscaiva sfaturi… bătrânești, de trebuință în bucătărie mai ales când te afli tânără gospodină, la...
Fără îndoială, bucătăria românească mai are încă multe reţete neştiute, care abia aşteaptă să fie descoperite. Unele dintre...
Placinta de căpriță! E mâncarea preferată a unui sat întreg. Și-i o rețetă cu poveste, așa cum îmi place mie! Dacă ar fi să...
Nu mi-aș fi închipuit s-o întâlnesc pe Artemisa - cu tot cu rețetele ei vânătorești - chiar la Poarta Apusenilor, pe Valea...
Secretele rețetelor tradiționale brănene sunt în siguranță... la noi pe pagină. N-o să aflați decât voi, cititorii, cum se...
Repovestim copilaria... Tanti Maria Frațilă, din Panade (comuna Sîncel, județul Alba), se-ntoarce cu-o viață de om în urmă,...
Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in...
Dacă nu știați, atunci... aflați acum: de Sfântul Dumitru, se mănâncă bucate din varză dulce și imediat după aceea purcezi să...
Zilele de toamnă, în satele de pe apa Tazlăului, vin una după cealaltă cu un rețetar fabulos. La Berzunți, „munticel” cu...
Pentru Bacalbașa putem spune că înaintea "dictaturii gastronomice" (nume pe care îl va purta cartea sa de bucate, publicată...
Acum un veac și mai bine, Ecaterina S. Comșa se adresa „Matroanelor române”, în prefața cărții sale de bucate, reamintindu-le...
Ați auzit vreodată de… crumpe pe plec? Dacă nu sunteți bănățeni – și nu puteți fi cu toții – atunci ce-l mai probabil e să nu...
O să îmi ziceți că stric orzul pe gâște... și ghebele pe borș. Că mai bine fac din ele zacuscă. Ori le pun la sare, să pot...
Turte cu legume - rețetă de sezon. Toamna este bogată în sărbători și târguri, pentru că timpul este prielnic culesului.
Toamna e, prin traditie, anotimpul muraturilor si-al conservelor de tot felul. Asa se face ca si toamna asta, ca-n toate cele...
Nu știm ce vârstă avea, de-o fi fost măritată ori de-o fi avut copii. Știm însă că Maria Maurer era atât de atașata de...
Într-o gospodărie din Florești, lângă Cluj, am mâncat într-o vară o supă de măcriș cu carne afumată. Ce bucătar român s-ar...
Odinioară, înainte de a se apuca de seceriș, gospodarii curățau toate acareturile din curte, inclusiv podurile, pentru că...
Se pare că obiceiul de a găti și consuma ciuperci, omul l-a avut încă din epoca primitivă. Și tot de pe atunci a descoperit...
Primii oameni care s-au bucurat de gustul deosebit al dulceții au fost locuitorii din Orientul Mijlociu. Acum câteva sute de...
Credința populară spune că Sfântul Petru e mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Sfântul Petru stă cu Sfântul Pavel în lună. Sfântul...
Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ştaif din centru, ori prin gospodăriile mai...
Cuvantul "dulceata" ar trebui scris cu liniuta de unire langa cuvantul "bunica". "Dulceata-de-bunica". Ori...
Se zice din batrani ca pe cei stinsi trebuie sa-i pomenesti pana la inmormantare si-apoi pana la 40 de zile, amintindu-i cu...
Unele credinţe populare stabilesc începutul verii chiar de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai). Tot această...
Jumări de ouă - poate veți crede despre această rețetă că nu e destul de sofisticată pentru a fi... regală. Dar ce ziceți de...
Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...
Dacă n-ai petrecut măcar o după-amiază întreagă la stână, dacă n-ai încercat măcar să mulgi oile ori căprițele, dacă n-ai...