Tărhană? Ce-o fi? Și ati auzit vreodata de mursă? Acea bautura dulce, pe care dacii, zice-se, o faceau cu mre si plante...
La inceputul secolului XX si in special in perioada interbelica, bucataria romaneasca era in pas cu tendinţele europene,...
Nu e gospodină în Dobrogea sau în tot întinsul sudic al României care să nu știe să gătească imam baialdî, adică vinete...
Sarmalute de miel, în frunze de tei! Nu se putea rețetă mai „de sezon” ca asta! Pentru că tocmai m-a sunat o veche prietenă –...
Fiind azi o sfântă zi de duminică și plăcându-le românilor a se-nfrupta din carne într-o zi ca asta, n-o să vă dau rețete din...
Plachie de stridii - e o curiozitate, azi, dar în veacul al XIX-lea, pe când stridiile de Marea Neagră (chiar dacă mai mici...
Raci cu maioneză - o rețetă clasică. Vă aduceți aminte vorba aia: că racii sunt buni în lunile care nu conțin în numele lor...
Ecaterina Steriady, coloneleasa care publica în 1871 prima ediția din cartea de bucate ce avea să devină best-sellerul unei...
Cărui copil nu-i plac dulciurile!? Şi cine poate alunga copilul din fiecare dintre noi, atunci când pe dinainte îţi trec...
De la Balotești, la dreapta, spre Mănăstirea Căldărușani. Drumul trece prin sate lungi, străjuite din zare de rămășițe din...
Reteta pe care v-o daruiesc astazi am primit-o si eu in dar de la Mama Luta din Ampoita, celebritate a satului de la poalele...
Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor...
Se spune că, odată, un călugăr era nemulţumit de sine, pentru că nu se putea stăpâni de la a mânca mult. Ceruse sfatul...
Pe la mine pe-acasă îi zicea ostropăț. Și-așa i-am zis și eu multă vreme, până ce am întâlnit varianta mai „citită”, literară...
Am spus-o - și o voi repeta mereu - nu de la turci au învățat românii a pregăti sarmale! Ce ne deosebeşte, poate, de alte...
Mereu în căutarea acelor retete romanesti de neuitat, pașii mă aduc și-n mănăstirile românești. “Dumnezeul marilor si al...
Gurmand și boem, jurnalistul Constantin Bacalbașa scria, la începutul anilor 30, una dintre cele mai interesante cărți de...
Știut e că știucilor - ca tuturor peștilor, de altfel - le place apa. Să înoate în ea! Dar dacă ar fi să mă întrebați pe mine...
Se facura aproape 50 de ani de cand Horezu fu numit 'capitala ceramicii romanesti'. Si pe drept cuvant primi (re)numele...
Tarhonul este foarte des folosit drept condiment în Transilvania. Mâncărurile cele mai cunoscute care sunt asezonate cu...
Guliile sunt un ingredient întâlnit frecvent pe masa ardelenilor și a bănățenilor, de la gulii umplute cu carne sau de post,...
În toate cele trei provincii românești, haiducii își duceau viața la limită, între statutul de „nelegiuți” și cel de „eroi”...
Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...
Ca de fiecare dată când aducem în discuție rețetele satelor transilvănene, nu putem să nu remarcăm că există un „repertoriu”...
În Transilvania tuturor posibilităților... culinare, amestecul de etnii a dus și la o gastronomie bogată și interesantă, cu...
Această rețetă a păstorilor de altădată se gătea cu precădere toamna, la întoarcerea turmelor de la locurile de pășunat de...
Ceangăii sunt un grup etnografic și lingvistic cu orgini controversate, ale cărui comunități se găsesc azi în trei regiuni...
Reteta de mititei e un subiect la ordinea zilei... de 1 Mai. Credeti cumva ca micii, mititeii sunt un preparat exclusiv al...
Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...
Oltenia e plină de bucate pe care oricat le-ai cauta nu le vei mai gasi in alta parte!
Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...
Pentru copii, o dată cu iarna vin şi cele mai mari bucurii. Zăpadă cu nemiluita, dacă dă Domnul, dulciuri ascunse în ghete...
Cu multă vreme în urmă, ultima zi a lunii noiembrie marca încheierea şi începerea unui an. O parte dintre ritualurile...
În gospodăriile ţărăneşti, când venea vremea mesei se strângeau toţi ai casei, lăsând deoparte orice altă treabă. Privegheaţi...
In Postul Craciunului, crestinii se invrednicesc sa se abtina de la consumarea anumitor alimente precum carnea, ouale, branza...
Fără îndoială, bucătăria românească mai are încă multe reţete neştiute, care abia aşteaptă să fie descoperite. Unele dintre...
Gastronomia Ardealului a fost, în istorie, unul dintre marile câştiguri ale artei culinare. Ceea ce avem de făcut este să...
Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor...
Ziua de 24 iunie, aflată în preajma solstițiului de vară (atunci când ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă),...
Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...
O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: “Falnic şi luminos se ridică-n fundal blândul rege al atâtor înălţimi,...
Viața la mănăstire presupune impunerea unor restricții, inclusiv în alimentație, pe care oamenii de rând le pot aplica atunci...
În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțină de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...
Azi am să vă spun o poveste dulce, din Ardeal, extrasă dintr-o scrisoare primită mai demult de la Dorina Elena Vârdea, de...
Simbolurile heraldice ale călărășenilor erau cândva peștele și snopul de grâu. Așezate împreună pe același scut. La Muzeul...
Un scurt popas la Miercurea Sibiului, intr-o duminica ardeleana, mi-a adus o imbunatatire serioasa a caietului meu de retete...
O dimineață sprintenă și masa plină cu bucate! În străchină de lut și pe tipsie așezate! Iar dacă ești în căutare de oale,...
În spatiul acela binecuvantat de Dumnezeu, unde Podisul Tarnavelor intalneste coastele domoale ale Apusenilor, esti imbiat de...
În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă - chișca fiind...
Rascolind prin rafturile de carte veche culinara, am dat peste volumasul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici....
De o parte și de alta a Prutului, poveștile culinare se întrepătrund cu cele ale lumii slave. observăm, deopotrivă, influențe...