Știut e că știucilor - ca tuturor peștilor, de altfel - le place apa. Să înoate în ea! Dar dacă ar fi să mă întrebați pe mine...
Se facura aproape 50 de ani de cand Horezu fu numit 'capitala ceramicii romanesti'. Si pe drept cuvant primi (re)numele...
Tarhonul este foarte des folosit drept condiment în Transilvania. Mâncărurile cele mai cunoscute care sunt asezonate cu...
Guliile sunt un ingredient întâlnit frecvent pe masa ardelenilor și a bănățenilor, de la gulii umplute cu carne sau de post,...
În toate cele trei provincii românești, haiducii își duceau viața la limită, între statutul de „nelegiuți” și cel de „eroi”...
Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...
Ca de fiecare dată când aducem în discuție rețetele satelor transilvănene, nu putem să nu remarcăm că există un „repertoriu”...
În Transilvania tuturor posibilităților... culinare, amestecul de etnii a dus și la o gastronomie bogată și interesantă, cu...
Această rețetă a păstorilor de altădată se gătea cu precădere toamna, la întoarcerea turmelor de la locurile de pășunat de...
Ceangăii sunt un grup etnografic și lingvistic cu orgini controversate, ale cărui comunități se găsesc azi în trei regiuni...
Reteta de mititei e un subiect la ordinea zilei... de 1 Mai. Credeti cumva ca micii, mititeii sunt un preparat exclusiv al...
Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...
Oltenia e plină de bucate pe care oricat le-ai cauta nu le vei mai gasi in alta parte!
Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...
Pentru copii, o dată cu iarna vin şi cele mai mari bucurii. Zăpadă cu nemiluita, dacă dă Domnul, dulciuri ascunse în ghete...
Cu multă vreme în urmă, ultima zi a lunii noiembrie marca încheierea şi începerea unui an. O parte dintre ritualurile...
În gospodăriile ţărăneşti, când venea vremea mesei se strângeau toţi ai casei, lăsând deoparte orice altă treabă. Privegheaţi...
In Postul Craciunului, crestinii se invrednicesc sa se abtina de la consumarea anumitor alimente precum carnea, ouale, branza...
Fără îndoială, bucătăria românească mai are încă multe reţete neştiute, care abia aşteaptă să fie descoperite. Unele dintre...
Gastronomia Ardealului a fost, în istorie, unul dintre marile câştiguri ale artei culinare. Ceea ce avem de făcut este să...
Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor...
Ziua de 24 iunie, aflată în preajma solstițiului de vară (atunci când ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă),...
Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...
O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: “Falnic şi luminos se ridică-n fundal blândul rege al atâtor înălţimi,...
Viața la mănăstire presupune impunerea unor restricții, inclusiv în alimentație, pe care oamenii de rând le pot aplica atunci...
În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțină de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...
Azi am să vă spun o poveste dulce, din Ardeal, extrasă dintr-o scrisoare primită mai demult de la Dorina Elena Vârdea, de...
Simbolurile heraldice ale călărășenilor erau cândva peștele și snopul de grâu. Așezate împreună pe același scut. La Muzeul...
Un scurt popas la Miercurea Sibiului, intr-o duminica ardeleana, mi-a adus o imbunatatire serioasa a caietului meu de retete...
O dimineață sprintenă și masa plină cu bucate! În străchină de lut și pe tipsie așezate! Iar dacă ești în căutare de oale,...
În spatiul acela binecuvantat de Dumnezeu, unde Podisul Tarnavelor intalneste coastele domoale ale Apusenilor, esti imbiat de...
În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă - chișca fiind...
Rascolind prin rafturile de carte veche culinara, am dat peste volumasul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici....
De o parte și de alta a Prutului, poveștile culinare se întrepătrund cu cele ale lumii slave. observăm, deopotrivă, influențe...
În introducerea la „Dictatura gastronomică", jurnalistul și memorialistul Constantin Bacalbaşa nota: "Sunt cunoscute trei...
Nu știu cât e legendă și cât adevăr în "secretul" pe care vi-l voi devoala, dar se crede că în carnea de berbecuț se găsește...
A fost să ajungem în Grădiștea Călărașilor la vreme de prea lungă și întârziată iarnă. Totuși, oamenii locului ne-au...
Fasole verde cu pui. O rețetă de o simplitate dezarmantă, sănătoasă și sățioasă! Alimentația sănătoasă este un concept des...
„Fără îndoială, dintre toate legumele de pe lume, cel mai bun e… puiul. Și n-ai nevoie de nimica să faci din el cea mai...
Știu că aș putea spune orice poveste despre acest fel de mâncare – și m-ați crede, căci prea multe ați auzit de la mine și...
Ce legendă frumoasă stă în spatele numelui acestui sat: Călui! O legendă pe care încerc azi să o „parfumez”, pentru voi, cu...
În copilărie, mă lua bunica dinspre tată... la pescuit. Nu, nu cu undița, ci cu juvelnicul (ori poate o vârșă sau un...
La începutul secolului XX şi în special în perioada interbelică, bucătăria românească era în pas cu tendinţele europene,...
E minunat, aproape magic, cum o bucată de lemn prinde formă și har prin intermediul unor gesturi firești, ce poate nu au,...
Într-o zi ca aceasta, din miezul lui ianuarie, am vrea să avem puterea ca, dându-ne peste cap, să devenim contemporanii lui...
Două dictoane latine au traversat istoria. Unul dintre ele, Nihil Sine Deo (Nimic fără Dumnezeu) a fost așezat și de primul...
Boboteaza este ultimul eveniment important care incheie Sarbatorile de iarna. Pentru crestinii ortodocsi, Botezul Domnului...
Unii or să-mi spună că prea târziu am venit iarna asta cu rețeta de sarmale. Că, dumnealor, le-au făcut demult. Ba chiar...
Acum o sută de ani, Crăciunul era un bun prilej de glumă pe seama evenimentelor şi a personajelor importante din anul care...
In orasul fierbinte, sub o umbra subtire cat sa stea un om in picioare, o batrana imbie trecatorii cu mere. Mere santiliesti....
În secolul III î.Hr. dacii exportau miere și mied. O spune asta și naturalistul roman Aelianus. Băutura zeilor sau...