Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reteta zilei

Ciorbă de dovlecei (acrită cu aguridă) - rețeta lui Bacalbașa
Reteta zilei 04 Iulie 2015, 09:32

Ciorbă de dovlecei (acrită cu aguridă) - rețeta lui Bacalbașa

Ciorba de dovlecei cu aguridă răcorea lesne zilele de vară ale bătrânilor noștri, mai ales că se putea mânca și rece, luând-o...

Ciorbă de dovlecei (acrită cu aguridă) - rețeta lui Bacalbașa
Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)
Reteta zilei 02 Iulie 2015, 21:50

Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)

Caut un cuvant, unul singur, care sa inchida in el specificul bucatariei din Banat. Opulenta - as fi tentata sa zic. Dar daca...

Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)
Sturion cu spumă de unt (rețetă regală)
Reteta zilei 30 Iunie 2015, 10:37

Sturion cu spumă de unt (rețetă regală)

Cineva numea sturionii "liniștite ierbivore marine". Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte și era doar vorbă...

Sturion cu spumă de unt (rețetă regală)
Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos)
Reteta zilei 29 Iunie 2015, 08:55

Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos)

Se spune că, odată, un călugăr era nemulţu­mit de sine, pentru că nu se putea stăpîni de la a mînca mult. Ceruse sfatul...

Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos)
Lichior de leac din nucă verde, ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn
Reteta zilei 22 Iunie 2015, 05:13

Lichior de leac din nucă verde, ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn

Pe sub deal, pe sub pădure... mergem nu după mure, ci, de data asta, după nuci verzi. E anotimpul lor, şi, cel puţin în...

Lichior de leac din nucă verde, ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn
Pâine cu semințe (rețetă veche, din Moara Vlăsiei)
Reteta zilei 21 Iunie 2015, 07:20

Pâine cu semințe (rețetă veche, din Moara Vlăsiei)

A paine coapta in test ori in cuptorul incapator de caramida mirosea si casa bunicilor Elenei Manescu, din Moara Vlăsiei....

Pâine cu semințe (rețetă veche, din Moara Vlăsiei)
Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării
Reteta zilei 17 Iunie 2015, 06:00

Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării

Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus într-o vară în ospeţie într-o casă de sârbi de pe malul Istrului, la...

Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării
Dulceață de coacăze negre (rețetă veche)
Reteta zilei 13 Iunie 2015, 08:46

Dulceață de coacăze negre (rețetă veche)

Oricât ar părea de curios, strămoșii noștri daci și romani habar nu aveau de dulceață. Nici Ștefan cel Mare nu a mâncat...

Dulceață de coacăze negre (rețetă veche)
Calcan fript „pescărește” (rețetă de vacanță estivală)
Reteta zilei 12 Iunie 2015, 08:16

Calcan fript „pescărește” (rețetă de vacanță estivală)

Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest început de Cireșar, căci cine...

Calcan fript „pescărește” (rețetă de vacanță estivală)
Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine”
Reteta zilei 10 Iunie 2015, 05:46

Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine”

Balmoşului muşcelean, Bogdan Gîlculescu, unul dintre cei mai pătimași gurmeți din prima ceta de scaun a Țării Românești, îi...

Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine”
Înghețata cu caise a lui Emil Frederic
Reteta zilei 09 Iunie 2015, 03:54

Înghețata cu caise a lui Emil Frederic

Cine a adus înghețata în Țara Românească? La sfarsitul veacului al XIX-lea, spune Emil Frederic in al sau "Manual practic de...

Înghețata cu caise a lui Emil Frederic
Plăcinta dobrogeană a Chiraței (rețetă aromână)
Reteta zilei 08 Iunie 2015, 04:18

Plăcinta dobrogeană a Chiraței (rețetă aromână)

Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel...

Plăcinta dobrogeană a Chiraței (rețetă aromână)
Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu' Mazăre)
Reteta zilei 03 Iunie 2015, 03:48

Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu' Mazăre)

O legendă spune că satul Rucărului ar fi fost fondat de ostaşii lui Negru Vodă, care au primit drept mulţumire pentru...

Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu' Mazăre)
Brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad (rețetă din culoarul Rucăr-Bran)
Reteta zilei 31 Mai 2015, 09:15

Brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad (rețetă din culoarul Rucăr-Bran)

Îl întâlnesc adeseori prin târgurile cu bunătăți românești. Vine cu brânzeturi, telemea de oaie proaspătă, brânză de burduf...

Brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad (rețetă din culoarul Rucăr-Bran)
Borș „holtei” cu sfeclă roșie (rețetă terapeutică)
Reteta zilei 27 Mai 2015, 06:34

Borș „holtei” cu sfeclă roșie (rețetă terapeutică)

Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo bucăţică...

Borș „holtei” cu sfeclă roșie (rețetă terapeutică)
Saramură de lufar (rețetă de la malul mării)
Reteta zilei 21 Mai 2015, 09:25

Saramură de lufar (rețetă de la malul mării)

Vânt subţire în zori, valuri mai năprasnic înaintând spre ţărm... simţi cum marea şi ea se pregăteşte să iasă din primăvară,...

Saramură de lufar (rețetă de la malul mării)
Prăjitura cu bulion a Sorinei (rețetă ardelenească)
Reteta zilei 14 Mai 2015, 04:51

Prăjitura cu bulion a Sorinei (rețetă ardelenească)

De gustibus non discutabant! Dar... "Bogat amestec mai e si Transilvania!", tine sa sublinieze direct din prefata cartii ei...

Prăjitura cu bulion a Sorinei (rețetă ardelenească)
Prăjitură Greta Garbo, varianta ardeleană
Reteta zilei 12 Mai 2015, 20:23

Prăjitură Greta Garbo, varianta ardeleană

I se zice Prăjitura Greta Garbo, pentru că, s-ar părea, era foarte îndrăgită de celebra actriță de origine suedeză...

Prăjitură Greta Garbo, varianta ardeleană
Șalăul Duduiei (rețetă creată pentru Elena Lupescu)
Reteta zilei 07 Mai 2015, 06:45

Șalăul Duduiei (rețetă creată pentru Elena Lupescu)

O dată cu reeditarea „Dictaturii gastronomice” a lui Constantin Bacalbașa, cronicarul Bucureștilor de altădată intră tot mai...

Șalăul Duduiei (rețetă creată pentru Elena Lupescu)
Ciorbă de legume (rețeta nevestei lui Ion Lumânare)
Reteta zilei 27 Aprilie 2015, 04:13

Ciorbă de legume (rețeta nevestei lui Ion Lumânare)

Ion Lumânare, din Hotarele, e mândru de femeia lui și de bucatele pe care le gătește. Când i-am trecut pragul casei, ea -...

Ciorbă de legume (rețeta nevestei lui Ion Lumânare)
Șalăul meu (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
Reteta zilei 23 Aprilie 2015, 05:20

Șalăul meu (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Pe 23 aprilie, credinciosii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Gheorghe, simbolul statorniciei in credinta. General roman in...

Șalăul meu (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
Borş de găină cu tăiţei de casă, ca în Basarabia de Sud
Reteta zilei 21 Aprilie 2015, 07:23

Borş de găină cu tăiţei de casă, ca în Basarabia de Sud

Cele câteva zile petrecute în Basarabia de Sud, cu densitatea lor de întâmplări, cu oamenii pe care i-am întâlnit şi care...

Borş de găină cu tăiţei de casă, ca în Basarabia de Sud
Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos (darull părintelui Epifanios)
Reteta zilei 15 Aprilie 2015, 08:17

Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos (darull părintelui Epifanios)

Rețeta ce urmează mi-a fost „dăruită” de unul dintre cei mai cunoscuți monahi de pe Muntele Athos din zilele noastre. Nu, nu...

Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos (darull părintelui Epifanios)
Cozonaci (rețeta lui Christ Ionnin, de la 1865)
Reteta zilei 08 Aprilie 2015, 07:38

Cozonaci (rețeta lui Christ Ionnin, de la 1865)

Miercurea exista obiceiul de a se aduna pe un deal flacaii din sat. Ei striga tot ce au aflat de-a lungul anului despre...

Cozonaci (rețeta lui Christ Ionnin, de la 1865)
Miel în sos de iaurt, ca la machidoni
Reteta zilei 07 Aprilie 2015, 05:44

Miel în sos de iaurt, ca la machidoni

Suntem in cea de a doua zi a Saptamanii Mari, ce va incheia Postul Pastilor cu celebrarea Invierii lui Hristos. Se zice ca in...

Miel în sos de iaurt, ca la machidoni
Salată de primăvară cu păpădie, arpagic și tarhon
Reteta zilei 31 Martie 2015, 09:44

Salată de primăvară cu păpădie, arpagic și tarhon

O data cu primavara ne simtim inspirati sa gatim altfel. Dam mai multa importanta culorilor din farfurie. Verdele crud al...

Salată de primăvară cu păpădie, arpagic și tarhon
Piftie de cocoș cu vin (rețetă buzoiană)
Reteta zilei 24 Martie 2015, 07:07

Piftie de cocoș cu vin (rețetă buzoiană)

Piftia de pintenat se face dintr-un cocos matur - ca si "gaina batrana", responsabila pentru "zeama cea buna", cu cat cocosul...

Piftie de cocoș cu vin (rețetă buzoiană)
Budincă de spanac (rețetă de post)
Reteta zilei 23 Martie 2015, 06:33

Budincă de spanac (rețetă de post)

A trecut si echinoctiul de primavara (cu eclipsa lui de soare cu tot), zilele se tot lungesc si, o data cu vremea calda,...

Budincă de spanac (rețetă de post)
Cartofi cu ardei la cuptor (rețetă de post)
Reteta zilei 21 Martie 2015, 09:07

Cartofi cu ardei la cuptor (rețetă de post)

Rigorile postului se cer respectate... măcar în unele privințe, în ce privește carnea și brânzeturile, căci la lingura de...

Cartofi cu ardei la cuptor (rețetă de post)
Drob de ghebe (rețeta nașului meu)
Reteta zilei 13 Martie 2015, 05:58

Drob de ghebe (rețeta nașului meu)

În dorul drobului de miel, pe care îl va face cu pioasă aplecare spre bucate și spre cele sfinte, totodată, gospodina-și...

Drob de ghebe (rețeta nașului meu)
Mâncare de ceapă (rețetă buzoiană)
Reteta zilei 02 Martie 2015, 10:44

Mâncare de ceapă (rețetă buzoiană)

Dupa o saptamana bogata in evenimente si cu pericole la tot pasul, urmeaza o perioada mult mai calma in care viata reintra pe...

Mâncare de ceapă (rețetă buzoiană)
Mălainic sau turtă de mălai (rețetă tradițională din Hotarele)
Reteta zilei 26 Februarie 2015, 07:00

Mălainic sau turtă de mălai (rețetă tradițională din Hotarele)

E astăzi Joia Iepelor, când alte interdicții din Săptămâna Mare a Postului Paștilor trebuie respectate. Nu se folosesc...

Mălainic sau turtă de mălai (rețetă tradițională din Hotarele)
Prăjitură fiartă în lapte (rețetă pentru Duminica Lăsatului de Sec de Brânză)
Reteta zilei 22 Februarie 2015, 10:12

Prăjitură fiartă în lapte (rețetă pentru Duminica Lăsatului de Sec de Brânză)

În Duminica Lăsatului de Sec de Brânză se așază pe mese bucate din belșug, ca și cum ai mânca pentru mai multe zile la un...

Prăjitură fiartă în lapte (rețetă pentru Duminica Lăsatului de Sec de Brânză)
Cartofi cu brânză și smântână la cuptor (rețetă din Sita Buzăului)
Reteta zilei 21 Februarie 2015, 09:26

Cartofi cu brânză și smântână la cuptor (rețetă din Sita Buzăului)

Conform specialiştilor, cartoful este, la fel ca în trecut, o cultură de importanţă strategică, pentru că asigură siguranţa...

Cartofi cu brânză și smântână la cuptor (rețetă din Sita Buzăului)
Pâine de casă, ca la Valea Dragului
Reteta zilei 18 Februarie 2015, 09:36

Pâine de casă, ca la Valea Dragului

Vechea controversa a proportiei sarii in bucate se incheie o data cu aluaturile. Acestea nu pot fi nici prea sarate (decat...

Pâine de casă, ca la Valea Dragului
Curcan fript (rețeta lui J.C. Hințescu)
Reteta zilei 16 Februarie 2015, 09:05

Curcan fript (rețeta lui J.C. Hințescu)

Prieten cu Anton Pann și cu mulți cărturari români de la jumătatea veacului al XIX-lea, J.C. Hințescu era de fapt sas - pe...

Curcan fript (rețeta lui J.C. Hințescu)
Găluște cu prune, ca la Prejmer (rețetă săsească)
Reteta zilei 15 Februarie 2015, 08:06

Găluște cu prune, ca la Prejmer (rețetă săsească)

Nu e foarte usor sa patrunzi in caminul sasilor, la Prejmer. Pe cat de deschisi sunt cand ii intalnesti in inima cetatii, pe...

Găluște cu prune, ca la Prejmer (rețetă săsească)
Crap cu roșii (rețetă de pe balta Greaca)
Reteta zilei 13 Februarie 2015, 09:18

Crap cu roșii (rețetă de pe balta Greaca)

Li se spunea candva... „plamanii Dunarii”. Erau acele alveole de apa prin care fluviul „respira primavara ori toamna, cand...

Crap cu roșii (rețetă de pe balta Greaca)
Tolstolob umplut (rețetă de la mănăstirea basarabeană Hârjăuca)
Reteta zilei 01 Februarie 2015, 07:24

Tolstolob umplut (rețetă de la mănăstirea basarabeană Hârjăuca)

La Harjauca, pe Valea Ichelului, in Basarabia, manastirea veche de trei veacuri, am găsit-o pe Valentina Podgurschii, cea...

Tolstolob umplut (rețetă de la mănăstirea basarabeană Hârjăuca)
Potârnichi boierești (rețetă din alte timpuri)
Reteta zilei 28 Ianuarie 2015, 06:27

Potârnichi boierești (rețetă din alte timpuri)

Potârnichile! Păsăruici mari abia cât pumnul unui bărbat învățat cu munca la cîâmp ori la pădure. „Orătanie” la care nu avea...

Potârnichi boierești (rețetă din alte timpuri)
Saramură de pui (rețetă de neam bun, din Oltenia)
Reteta zilei 26 Ianuarie 2015, 05:52

Saramură de pui (rețetă de neam bun, din Oltenia)

Sfarsitul verii, in Oltenia... O gospodarie ca toate celelalte, cu toate ale ei, cu o umbra de vita, cu doi meri vajnici de...

Saramură de pui (rețetă de neam bun, din Oltenia)
„Tusnád libamell” (Piept de gâscă preparat ca la Tușnad)
Reteta zilei 25 Ianuarie 2015, 12:05

„Tusnád libamell” (Piept de gâscă preparat ca la Tușnad)

Într-o istorie a gastronomiei maghiare, în care am găsit o foarte interesantă teorie legată de poziţia bucătăriei din Ardeal...

„Tusnád libamell” (Piept de gâscă preparat ca la Tușnad)
La cuptor și „în solzii lui” - două rețete de crap din cartea lui Bacalbașa
Reteta zilei 21 Ianuarie 2015, 09:03

La cuptor și „în solzii lui” - două rețete de crap din cartea lui Bacalbașa

Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de...

La cuptor și „în solzii lui” - două rețete de crap din cartea lui Bacalbașa
Piept de rață la cuptor, cu varză acră (rețetă de la Hanul Ancuței)
Reteta zilei 21 Ianuarie 2015, 05:24

Piept de rață la cuptor, cu varză acră (rețetă de la Hanul Ancuței)

Este o reţetă foarte îndrăgită pe plaiurile răzeşilor, carnea de raţă potrivindu-se cel mai bine cu o varză călită acrişoară....

Piept de rață la cuptor, cu varză acră (rețetă de la Hanul Ancuței)
Ciorbă rădăuțeană (o rețetă cu legendă)
Reteta zilei 20 Ianuarie 2015, 06:28

Ciorbă rădăuțeană (o rețetă cu legendă)

Toate mâncărurile au o legendă a lor, numai că unele sunt atât de vechi, încât au fost uitate de mult. Alteori au uitat să...

Ciorbă rădăuțeană (o rețetă cu legendă)
Gogoși „Casă de viespe” (rețeta Mariei Maurer)
Reteta zilei 18 Ianuarie 2015, 06:59

Gogoși „Casă de viespe” (rețeta Mariei Maurer)

In vreme ce pregateam pentru tipar editia noua din "Cartea de bucate" a Mariei Maurer (1847), am fost intrebata cu ce se...

Gogoși „Casă de viespe” (rețeta Mariei Maurer)
Plăcintă dobrogeană (două rețete cu dichis)
Reteta zilei 17 Ianuarie 2015, 19:44

Plăcintă dobrogeană (două rețete cu dichis)

"Placinta dobrogeana cu branza e numai una, n-are zahar, si se mananca numai cu iaurt." Da, dar retetele sunt mai multe. Iar...

Plăcintă dobrogeană (două rețete cu dichis)
Ruladă cu brânză și stafide (rețetă rucăreană)
Reteta zilei 17 Ianuarie 2015, 06:33

Ruladă cu brânză și stafide (rețetă rucăreană)

Când am trecut de poarta Palatului Elisabeta, nici nu bănuiam experienţa inedită de care voi avea partea. Pornind de la...

Ruladă cu brânză și stafide (rețetă rucăreană)
Morcovi pentru zi de post (rețete din „Dictatura gastronomică”)
Reteta zilei 16 Ianuarie 2015, 19:30

Morcovi pentru zi de post (rețete din „Dictatura gastronomică”)

Este zi post şi, avea să îmi spună unul dintre amicii mei, istoricul literar Mircea Coloşenco, "teama cea mare a gospodinei...

Morcovi pentru zi de post (rețete din „Dictatura gastronomică”)
Ciorbă de „raci” umpluți (rețetă din Licuriciu)
Reteta zilei 15 Ianuarie 2015, 02:34

Ciorbă de „raci” umpluți (rețetă din Licuriciu)

„Racii” (ardei roșii, ziși și „ardei țigănești”, asemănători cu kapia, dar cu coaja mai subțire) se bagă în apă caldă să se...

Ciorbă de „raci” umpluți (rețetă din Licuriciu)
Brânzoaice de Brăila, după rețeta lui Radu Anton Roman
Reteta zilei 11 Ianuarie 2015, 11:50

Brânzoaice de Brăila, după rețeta lui Radu Anton Roman

Nu este o plăcintă umplută. Și, cu toate că e „de Brăila”, această rețetă aduce mult cu o variantă la „mlechnița”...

Brânzoaice de Brăila, după rețeta lui Radu Anton Roman