Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reteta zilei

Borș cu fasole albă, în Postul Crăciunului
Reteta zilei 29 Noiembrie 2021, 04:55

Borș cu fasole albă, în Postul Crăciunului

In Postul Craciunului, crestinii se invrednicesc sa se abtina de la consumarea anumitor alimente precum carnea, ouale, branza...

Borș cu fasole albă, în Postul Crăciunului
Linte bătută (rețetă veche românească)
Reteta zilei 16 Noiembrie 2021, 22:23

Linte bătută (rețetă veche românească)

Fără îndoială, bucătăria românească mai are încă multe reţete neştiute, care abia aşteaptă să fie descoperite. Unele dintre...

Linte bătută (rețetă veche românească)
Csangó leves sau rețeta secretă de supă ceangăiască
Reteta zilei 26 Septembrie 2021, 10:50

Csangó leves sau rețeta secretă de supă ceangăiască

Gastronomia Ardealului a fost, în istorie, unul dintre marile câştiguri ale artei culinare. Ceea ce avem de făcut este să...

Csangó leves sau rețeta secretă de supă ceangăiască
Pâinea cu mălai - o rețetă din Calendarul săteanului din 1918
Reteta zilei 26 Septembrie 2021, 03:45

Pâinea cu mălai - o rețetă din Calendarul săteanului din 1918

Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor...

Pâinea cu mălai - o rețetă din Calendarul săteanului din 1918
Prăjitura cu miere, de Sânziene - rețetă și ritual
Reteta zilei 24 Iunie 2021, 06:59

Prăjitura cu miere, de Sânziene - rețetă și ritual

Ziua de 24 iunie, aflată în preajma solstițiului de vară (atunci când ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă),...

Prăjitura cu miere, de Sânziene - rețetă și ritual
Sarmale de Rusalii, în frunză de tei (rețeta lui Păstorel, adaptată)
Reteta zilei 17 Iunie 2021, 21:19

Sarmale de Rusalii, în frunză de tei (rețeta lui Păstorel, adaptată)

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale de Rusalii, în frunză de tei (rețeta lui Păstorel, adaptată)
Ciorbă de „foi în lapte”, ca la Gura Teghii
Reteta zilei 24 Aprilie 2021, 03:55

Ciorbă de „foi în lapte”, ca la Gura Teghii

O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: “Falnic şi luminos se ridică-n fundal blândul rege al atâtor înălţimi,...

Ciorbă de „foi în lapte”, ca la Gura Teghii
Pilaful mănăstiresc - rețetă culeasă de la călugării din Muntele Athos
Reteta zilei 23 Aprilie 2021, 03:58

Pilaful mănăstiresc - rețetă culeasă de la călugării din Muntele Athos

Viața la mănăstire presupune impunerea unor restricții, inclusiv în alimentație, pe care oamenii de rând le pot aplica atunci...

Pilaful mănăstiresc - rețetă culeasă de la călugării din Muntele Athos
Borș cu fasole, o rețetă de gătit în Postul Mare al Paștilor
Reteta zilei 22 Aprilie 2021, 04:02

Borș cu fasole, o rețetă de gătit în Postul Mare al Paștilor

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțină de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole, o rețetă de gătit în Postul Mare al Paștilor
Tortul de mere, o rețetă din copilăria... bunicilor
Reteta zilei 20 Aprilie 2021, 03:49

Tortul de mere, o rețetă din copilăria... bunicilor

Azi am să vă spun o poveste dulce, din Ardeal, extrasă dintr-o scrisoare primită mai demult de la Dorina Elena Vârdea, de...

Tortul de mere, o rețetă din copilăria... bunicilor
Șalău marinat, ca în satele din Lunca Dunării
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:14

Șalău marinat, ca în satele din Lunca Dunării

Simbolurile heraldice ale călărășenilor erau cândva peștele și snopul de grâu. Așezate împreună pe același scut. La Muzeul...

Șalău marinat, ca în satele din Lunca Dunării
Chifteluțe cu tarhon și sos de smântână
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:12

Chifteluțe cu tarhon și sos de smântână

Un scurt popas la Miercurea Sibiului, intr-o duminica ardeleana, mi-a adus o imbunatatire serioasa a caietului meu de retete...

Chifteluțe cu tarhon și sos de smântână
Păstrăv la cuptor - rețeta ultimului olar din Găleșoaia
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:11

Păstrăv la cuptor - rețeta ultimului olar din Găleșoaia

O dimineață sprintenă și masa plină cu bucate! În străchină de lut și pe tipsie așezate! Iar dacă ești în căutare de oale,...

Păstrăv la cuptor - rețeta ultimului olar din Găleșoaia
Sâlvoița din Câmpia Târnavelor - rețetă culeasă de la Anamaria Grigoruț
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:08

Sâlvoița din Câmpia Târnavelor - rețetă culeasă de la Anamaria Grigoruț

În spatiul acela binecuvantat de Dumnezeu, unde Podisul Tarnavelor intalneste coastele domoale ale Apusenilor, esti imbiat de...

Sâlvoița din Câmpia Târnavelor - rețetă culeasă de la Anamaria Grigoruț
Borș cu „lășcuțe” - rețetă din satele Năsăudului
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:07

Borș cu „lășcuțe” - rețetă din satele Năsăudului

În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă - chișca fiind...

Borș cu „lășcuțe” - rețetă din satele Năsăudului
Cum să faci... carne... din zarzavat? Rețeta Mariei Pârvulescu
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:04

Cum să faci... carne... din zarzavat? Rețeta Mariei Pârvulescu

Rascolind prin rafturile de carte veche culinara, am dat peste volumasul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici....

Cum să faci... carne... din zarzavat? Rețeta Mariei Pârvulescu
Borș „roșu” - o rețetă slavă, pentru zilele de post
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:00

Borș „roșu” - o rețetă slavă, pentru zilele de post

De o parte și de alta a Prutului, poveștile culinare se întrepătrund cu cele ale lumii slave. observăm, deopotrivă, influențe...

Borș „roșu” - o rețetă slavă, pentru zilele de post
O tocană de post, după rețeta lui Constantin Bacalbașa
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 03:57

O tocană de post, după rețeta lui Constantin Bacalbașa

În introducerea la „Dictatura gastronomică", jurnalistul și memorialistul Constantin Bacalbaşa nota: "Sunt cunoscute trei...

O tocană de post, după rețeta lui Constantin Bacalbașa
Frigărui de berbecuț - o rețetă „din bătrâni”
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 03:11

Frigărui de berbecuț - o rețetă „din bătrâni”

Nu știu cât e legendă și cât adevăr în "secretul" pe care vi-l voi devoala, dar se crede că în carnea de berbecuț se găsește...

Frigărui de berbecuț - o rețetă „din bătrâni”
Ghizmană de Grădiștea și alte povești gastronomice
Reteta zilei 31 Martie 2021, 20:57

Ghizmană de Grădiștea și alte povești gastronomice

A fost să ajungem în Grădiștea Călărașilor la vreme de prea lungă și întârziată iarnă. Totuși, oamenii locului ne-au...

Ghizmană de Grădiștea și alte povești gastronomice
Ce pui în oală, lângă fasolea verde? Cum găteau gospodinele, pe la 1888
Reteta zilei 23 Februarie 2021, 12:46

Ce pui în oală, lângă fasolea verde? Cum găteau gospodinele, pe la 1888

Fasole verde cu pui. O rețetă de o simplitate dezarmantă, sănătoasă și sățioasă! Alimentația sănătoasă este un concept des...

Ce pui în oală, lângă fasolea verde? Cum găteau gospodinele, pe la 1888
Balada nemțeană a puiului bine rumenit
Reteta zilei 23 Februarie 2021, 11:45

Balada nemțeană a puiului bine rumenit

„Fără îndoială, dintre toate legumele de pe lume, cel mai bun e… puiul. Și n-ai nevoie de nimica să faci din el cea mai...

Balada nemțeană a puiului bine rumenit
Ruladă de porc cu carne tocată - rețetă de făcut în Câșlegi
Reteta zilei 24 Ianuarie 2021, 22:14

Ruladă de porc cu carne tocată - rețetă de făcut în Câșlegi

Știu că aș putea spune orice poveste despre acest fel de mâncare – și m-ați crede, căci prea multe ați auzit de la mine și...

Ruladă de porc cu carne tocată - rețetă de făcut în Câșlegi
Sarmale cu dovlecei, ca la Călui
Reteta zilei 23 Ianuarie 2021, 15:38

Sarmale cu dovlecei, ca la Călui

Ce legendă frumoasă stă în spatele numelui acestui sat: Călui! O legendă pe care încerc azi să o „parfumez”, pentru voi, cu...

Sarmale cu dovlecei, ca la Călui
Crap cu sos de ceapă - rețetă bătrânească
Reteta zilei 22 Ianuarie 2021, 15:17

Crap cu sos de ceapă - rețetă bătrânească

În copilărie, mă lua bunica dinspre tată... la pescuit. Nu, nu cu undița, ci cu juvelnicul (ori poate o vârșă sau un...

Crap cu sos de ceapă - rețetă bătrânească
Supa „gospodărească” a lui Constantin Bacalbașa
Reteta zilei 21 Ianuarie 2021, 16:32

Supa „gospodărească” a lui Constantin Bacalbașa

La începutul secolului XX şi în special în perioada interbelică, bucătăria românească era în pas cu tendinţele europene,...

Supa „gospodărească” a lui Constantin Bacalbașa
Sarmale cu fasole albă, ca la Moreni
Reteta zilei 18 Ianuarie 2021, 22:08

Sarmale cu fasole albă, ca la Moreni

E minunat, aproape magic, cum o bucată de lemn prinde formă și har prin intermediul unor gesturi firești, ce poate nu au,...

Sarmale cu fasole albă, ca la Moreni
Învârtita cu mere crețești, pe placul lui Eminescu
Reteta zilei 15 Ianuarie 2021, 08:38

Învârtita cu mere crețești, pe placul lui Eminescu

Într-o zi ca aceasta, din miezul lui ianuarie, am vrea să avem puterea ca, dându-ne peste cap, să devenim contemporanii lui...

Învârtita cu mere crețești, pe placul lui Eminescu
Azima – rețeta pâinii care dă putere feților-frumoși
Reteta zilei 14 Ianuarie 2021, 14:27

Azima – rețeta pâinii care dă putere feților-frumoși

Două dictoane latine au traversat istoria. Unul dintre ele, Nihil Sine Deo (Nimic fără Dumnezeu) a fost așezat și de primul...

Azima – rețeta pâinii care dă putere feților-frumoși
Pâinea de Bobotează  (bucate ritualice)
Reteta zilei 03 Ianuarie 2021, 22:00

Pâinea de Bobotează (bucate ritualice)

Boboteaza este ultimul eveniment important care incheie Sarbatorile de iarna. Pentru crestinii ortodocsi, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează (bucate ritualice)
Sarmale cu păsat după rețeta bunicii mele
Reteta zilei 02 Ianuarie 2021, 16:38

Sarmale cu păsat după rețeta bunicii mele

Unii or să-mi spună că prea târziu am venit iarna asta cu rețeta de sarmale. Că, dumnealor, le-au făcut demult. Ba chiar...

Sarmale cu păsat după rețeta bunicii mele
Meniuri hazlii de Sărbători sau “Revelionul de Crăciun”
Reteta zilei 25 Decembrie 2020, 13:22

Meniuri hazlii de Sărbători sau “Revelionul de Crăciun”

Acum o sută de ani, Crăciunul era un bun prilej de glumă pe seama evenimentelor şi a personajelor importante din anul care...

Meniuri hazlii de Sărbători sau “Revelionul de Crăciun”
Plăcinta cu mere sântiliești a bunicii
Reteta zilei 20 Iulie 2020, 01:14

Plăcinta cu mere sântiliești a bunicii

In orasul fierbinte, sub o umbra subtire cat sa stea un om in picioare, o batrana imbie trecatorii cu mere. Mere santiliesti....

Plăcinta cu mere sântiliești a bunicii
Miedul (rețetă strămoșească)
Reteta zilei 10 Iulie 2020, 07:54

Miedul (rețetă strămoșească)

În secolul III î.Hr. dacii exportau miere și mied. O spune asta și naturalistul roman Aelianus. Băutura zeilor sau...

Miedul (rețetă strămoșească)
Balmoș ca la rucăreni (rețetă cu două variante)
Reteta zilei 09 Iulie 2020, 07:54

Balmoș ca la rucăreni (rețetă cu două variante)

La Rucăr, legenda spune că satul s-ar fi ridicat de pe vremea lui Negru Vodă, ai căror ostași ar fi primit drept mulțumire de...

Balmoș ca la rucăreni (rețetă cu două variante)
Tort de mere - rețetă din copilărie
Reteta zilei 30 Iunie 2020, 05:20

Tort de mere - rețetă din copilărie

De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am...

Tort de mere - rețetă din copilărie
Gelatina de portocale - desert princiar, la Palatul Cotroceni
Reteta zilei 26 Iunie 2020, 05:19

Gelatina de portocale - desert princiar, la Palatul Cotroceni

La Cotroceni, tanara familie princiara mostenitoare se mutase in martie 1896. Acolo, Principele Ferdinand si Principesa Maria...

Gelatina de portocale - desert princiar, la Palatul Cotroceni
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 25 Iunie 2020, 07:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Lufarul, „frate” cu chefalul... reţeta unei saramuri pontice
Reteta zilei 24 Iunie 2020, 07:30

Lufarul, „frate” cu chefalul... reţeta unei saramuri pontice

Suntem la mare. Vânt subţire în zori, valuri mai năprasnic înaintând spre ţărm... simţi cum marea şi ea se pregăteşte de...

Lufarul, „frate” cu chefalul... reţeta unei saramuri pontice
Tocană „ca la Bot'șăni” (rețetă din ținutul lui Eminescu)
Reteta zilei 15 Iunie 2020, 03:10

Tocană „ca la Bot'șăni” (rețetă din ținutul lui Eminescu)

De n-ar fi decât asta, și amintirea zilelor de la Baisa, în „ținutul Bot’șănilor”, ar fi luminoasă și caldă! Dar mai sunt și...

Tocană „ca la Bot'șăni” (rețetă din ținutul lui Eminescu)
Alivanca strămoșească (rețetă pentru Moșii de Rusalii)
Reteta zilei 05 Iunie 2020, 21:00

Alivanca strămoșească (rețetă pentru Moșii de Rusalii)

Sărbătoarea Rusaliilor este deosebit de importantă, dovadă că se întinde de-a lungul a trei zile, pline de ritualuri,...

Alivanca strămoșească (rețetă pentru Moșii de Rusalii)
Supă gospodărească - rețeta lui Constantin Bacalbașa
Reteta zilei 20 Mai 2020, 21:37

Supă gospodărească - rețeta lui Constantin Bacalbașa

La începutul secolului XX și în special în perioada interbelică, bucătăria românească era în pas cu tendinţele europene,...

Supă gospodărească - rețeta lui Constantin Bacalbașa
Pâine cu dovlecei și verdeață
Reteta zilei 03 Martie 2020, 00:40

Pâine cu dovlecei și verdeață

Făină, apă, sare şi un grăunte de drojdie... patru ingrediente care dau viaţă celui mai important preparat de pe mesele...

Pâine cu dovlecei și verdeață
Chiftele de somn
Reteta zilei 01 Martie 2020, 14:38

Chiftele de somn

Poveștile pescărești se împletesc întotdeauna cu amintirea unor mâncăruri gustoase, pe care adevărații pescari nu se sfiesc...

Chiftele de somn
Jambon ca la Beclean (rețeta lui Ioan Cornea)
Reteta zilei 28 Februarie 2020, 22:24

Jambon ca la Beclean (rețeta lui Ioan Cornea)

Într-o seară de februarie, mi-am descoperit un excelent partener de dialog în Ioan Cornea, ţăranul-vânător din Beclean de...

Jambon ca la Beclean (rețeta lui Ioan Cornea)
Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă
Reteta zilei 27 Februarie 2020, 22:23

Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă
Ostropel de mistreț (rețetă vânătorească)
Reteta zilei 26 Februarie 2020, 22:23

Ostropel de mistreț (rețetă vânătorească)

"Lumea vânătorilor" e un teritoriu închis. O lume paralelă, cu tainele și regulile ei. Dar bucătăria vânătorească e......

Ostropel de mistreț (rețetă vânătorească)
Plăcinta pe piatră (rețetă din Țara Moților)
Reteta zilei 25 Februarie 2020, 22:23

Plăcinta pe piatră (rețetă din Țara Moților)

Mult îmi mai place să vântur țara, în căutare de suflete bune și de rețete gustoase! Și tare mă încântă, când ajung în țara...

Plăcinta pe piatră (rețetă din Țara Moților)
„Păstrăvii Doamnei mele” (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
Reteta zilei 25 Februarie 2020, 15:23

„Păstrăvii Doamnei mele” (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Mi-am legat câțiva ani fin viață de efortul de a retipări, la trei sferturi de veac de la prima apariție, cartea de bucate a...

„Păstrăvii Doamnei mele” (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
Cornulețe cu nucă (ultima rețetă de dulce a iernii)
Reteta zilei 22 Februarie 2020, 22:22

Cornulețe cu nucă (ultima rețetă de dulce a iernii)

Două sunt motivele pentru care astăzi o să vă dau reţeta de "cornuleţe umplute cu mac" a bunicii. Mai întâi pentru că în...

Cornulețe cu nucă (ultima rețetă de dulce a iernii)
Pește pe orez, pentru Sâmbăta  morților
Reteta zilei 21 Februarie 2020, 22:22

Pește pe orez, pentru Sâmbăta morților

Sâmbetele sunt, în biserica ortodoxă, menite pomenirii celor duși din lume. La fel se întâmplă și în satele din Oltenia...

Pește pe orez, pentru Sâmbăta morților