Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reteta zilei

Rețeta zilei: Ciorbă haiducească cu afumătură, cârnați și tarhon
Reteta zilei 06 Octombrie 2022, 08:53

Rețeta zilei: Ciorbă haiducească cu afumătură, cârnați și tarhon

În toate cele trei provincii românești, haiducii își duceau viața la limită, între statutul de „nelegiuți” și cel de „eroi”...

Rețeta zilei: Ciorbă haiducească cu afumătură, cârnați și tarhon
Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de pește, cu tarhon
Reteta zilei 05 Octombrie 2022, 14:10

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de pește, cu tarhon

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de pește, cu tarhon
Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de vită
Reteta zilei 04 Octombrie 2022, 10:02

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de vită

Ca de fiecare dată când aducem în discuție rețetele satelor transilvănene, nu putem să nu remarcăm că există un „repertoriu”...

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de vită
Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de pui
Reteta zilei 03 Octombrie 2022, 08:42

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de pui

În Transilvania tuturor posibilităților... culinare, amestecul de etnii a dus și la o gastronomie bogată și interesantă, cu...

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de pui
Rețeta zilei: Gulyas ardelenesc de oaie
Reteta zilei 02 Octombrie 2022, 08:02

Rețeta zilei: Gulyas ardelenesc de oaie

Această rețetă a păstorilor de altădată se gătea cu precădere toamna, la întoarcerea turmelor de la locurile de pășunat de...

Rețeta zilei: Gulyas ardelenesc de oaie
Rețeta zilei: Supă ceangăiască
Reteta zilei 01 Octombrie 2022, 07:31

Rețeta zilei: Supă ceangăiască

Ceangăii sunt un grup etnografic și lingvistic cu orgini controversate, ale cărui comunități se găsesc azi în trei regiuni...

Rețeta zilei: Supă ceangăiască
Rețeta de mititei... a unui bucatar regal (pentru 1 Mai)
Reteta zilei 30 Aprilie 2022, 21:00

Rețeta de mititei... a unui bucatar regal (pentru 1 Mai)

Reteta de mititei e un subiect la ordinea zilei... de 1 Mai. Credeti cumva ca micii, mititeii sunt un preparat exclusiv al...

Rețeta de mititei... a unui bucatar regal (pentru 1 Mai)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 21 Aprilie 2022, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Rețeta de aur a Olteniei: „carnea la garniță”!
Reteta zilei 13 Ianuarie 2022, 03:56

Rețeta de aur a Olteniei: „carnea la garniță”!

Oltenia e plină de bucate pe care oricat le-ai cauta nu le vei mai gasi in alta parte!

Rețeta de aur a Olteniei: „carnea la garniță”!
Ciorbă măcelărească cu zeamă de castraveți, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2021, 07:26

Ciorbă măcelărească cu zeamă de castraveți, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Ciorbă măcelărească cu zeamă de castraveți, de Ignat
Melcișori cu stafide pentru Moș Nicolae
Reteta zilei 05 Decembrie 2021, 22:35

Melcișori cu stafide pentru Moș Nicolae

Pentru copii, o dată cu iarna vin şi cele mai mari bucurii. Zăpadă cu nemiluita, dacă dă Domnul, dulciuri ascunse în ghete...

Melcișori cu stafide pentru Moș Nicolae
Salată de pește cu mujdei, pentru Sfântul Andrei
Reteta zilei 29 Noiembrie 2021, 22:47

Salată de pește cu mujdei, pentru Sfântul Andrei

Cu multă vreme în urmă, ultima zi a lunii noiembrie marca încheierea şi începerea unui an. O parte dintre ritualurile...

Salată de pește cu mujdei, pentru Sfântul Andrei
Gogoși dospite, un desert... țărănesc
Reteta zilei 29 Noiembrie 2021, 07:11

Gogoși dospite, un desert... țărănesc

În gospodăriile ţărăneşti, când venea vremea mesei se strângeau toţi ai casei, lăsând deoparte orice altă treabă. Privegheaţi...

Gogoși dospite, un desert... țărănesc
Borș cu fasole albă, în Postul Crăciunului
Reteta zilei 29 Noiembrie 2021, 04:55

Borș cu fasole albă, în Postul Crăciunului

In Postul Craciunului, crestinii se invrednicesc sa se abtina de la consumarea anumitor alimente precum carnea, ouale, branza...

Borș cu fasole albă, în Postul Crăciunului
Linte bătută (rețetă veche românească)
Reteta zilei 16 Noiembrie 2021, 22:23

Linte bătută (rețetă veche românească)

Fără îndoială, bucătăria românească mai are încă multe reţete neştiute, care abia aşteaptă să fie descoperite. Unele dintre...

Linte bătută (rețetă veche românească)
Csangó leves sau rețeta secretă de supă ceangăiască
Reteta zilei 26 Septembrie 2021, 10:50

Csangó leves sau rețeta secretă de supă ceangăiască

Gastronomia Ardealului a fost, în istorie, unul dintre marile câştiguri ale artei culinare. Ceea ce avem de făcut este să...

Csangó leves sau rețeta secretă de supă ceangăiască
Pâinea cu mălai - o rețetă din Calendarul săteanului din 1918
Reteta zilei 26 Septembrie 2021, 03:45

Pâinea cu mălai - o rețetă din Calendarul săteanului din 1918

Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor...

Pâinea cu mălai - o rețetă din Calendarul săteanului din 1918
Prăjitura cu miere, de Sânziene - rețetă și ritual
Reteta zilei 24 Iunie 2021, 06:59

Prăjitura cu miere, de Sânziene - rețetă și ritual

Ziua de 24 iunie, aflată în preajma solstițiului de vară (atunci când ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă),...

Prăjitura cu miere, de Sânziene - rețetă și ritual
Sarmale de Rusalii, în frunză de tei (rețeta lui Păstorel, adaptată)
Reteta zilei 17 Iunie 2021, 21:19

Sarmale de Rusalii, în frunză de tei (rețeta lui Păstorel, adaptată)

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale de Rusalii, în frunză de tei (rețeta lui Păstorel, adaptată)
Șalău marinat, ca în satele din Lunca Dunării
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:14

Șalău marinat, ca în satele din Lunca Dunării

Simbolurile heraldice ale călărășenilor erau cândva peștele și snopul de grâu. Așezate împreună pe același scut. La Muzeul...

Șalău marinat, ca în satele din Lunca Dunării
Chifteluțe cu tarhon și sos de smântână
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:12

Chifteluțe cu tarhon și sos de smântână

Un scurt popas la Miercurea Sibiului, intr-o duminica ardeleana, mi-a adus o imbunatatire serioasa a caietului meu de retete...

Chifteluțe cu tarhon și sos de smântână
Păstrăv la cuptor - rețeta ultimului olar din Găleșoaia
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:11

Păstrăv la cuptor - rețeta ultimului olar din Găleșoaia

O dimineață sprintenă și masa plină cu bucate! În străchină de lut și pe tipsie așezate! Iar dacă ești în căutare de oale,...

Păstrăv la cuptor - rețeta ultimului olar din Găleșoaia
Sâlvoița din Câmpia Târnavelor - rețetă culeasă de la Anamaria Grigoruț
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:08

Sâlvoița din Câmpia Târnavelor - rețetă culeasă de la Anamaria Grigoruț

În spatiul acela binecuvantat de Dumnezeu, unde Podisul Tarnavelor intalneste coastele domoale ale Apusenilor, esti imbiat de...

Sâlvoița din Câmpia Târnavelor - rețetă culeasă de la Anamaria Grigoruț
Borș cu „lășcuțe” - rețetă din satele Năsăudului
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:07

Borș cu „lășcuțe” - rețetă din satele Năsăudului

În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă - chișca fiind...

Borș cu „lășcuțe” - rețetă din satele Năsăudului
Cum să faci... carne... din zarzavat? Rețeta Mariei Pârvulescu
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:04

Cum să faci... carne... din zarzavat? Rețeta Mariei Pârvulescu

Rascolind prin rafturile de carte veche culinara, am dat peste volumasul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici....

Cum să faci... carne... din zarzavat? Rețeta Mariei Pârvulescu
Borș „roșu” - o rețetă slavă, pentru zilele de post
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 04:00

Borș „roșu” - o rețetă slavă, pentru zilele de post

De o parte și de alta a Prutului, poveștile culinare se întrepătrund cu cele ale lumii slave. observăm, deopotrivă, influențe...

Borș „roșu” - o rețetă slavă, pentru zilele de post
O tocană de post, după rețeta lui Constantin Bacalbașa
Reteta zilei 19 Aprilie 2021, 03:57

O tocană de post, după rețeta lui Constantin Bacalbașa

În introducerea la „Dictatura gastronomică", jurnalistul și memorialistul Constantin Bacalbaşa nota: "Sunt cunoscute trei...

O tocană de post, după rețeta lui Constantin Bacalbașa
Trei rețete de anghinare din România antebelică
Reteta zilei 19 Februarie 2020, 22:22

Trei rețete de anghinare din România antebelică

Încă din primele cărți de bucate care apar în România secolului al XIX-lea, găsim rețete care folosesc drept ingredient...

Trei rețete de anghinare din România antebelică
Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene)
Reteta zilei 23 Iunie 2019, 21:00

Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene)

Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul, Nostradamus...

Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene)
Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă)
Reteta zilei 31 Mai 2019, 21:34

Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă)

Îi afli adeseori în târguri, cu colecția lor de păpuși din lut, pictate după înățișarea personajelor lui Ion Creangă.

Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă)
Zară moață (rețeta lui Radu Anton Roman)
Reteta zilei 01 Aprilie 2019, 02:22

Zară moață (rețeta lui Radu Anton Roman)

Călătorim în universul culinar al românilor - și-al lui Radu Anton Roman - pentru o... zară moață, fel de bucate care încă o...

Zară moață (rețeta lui Radu Anton Roman)
Păstrăvi mănăstirești, pentru Buna Vestire
Reteta zilei 24 Martie 2019, 22:27

Păstrăvi mănăstirești, pentru Buna Vestire

La Buna Vestire (25 martie) incepe pamantul a prinde culoare verde, ieşind iarba şi toate celelalte plante. De asemenea,...

Păstrăvi mănăstirești, pentru Buna Vestire
Mucenici moldovenești ca pe Valea Tazlăului
Reteta zilei 08 Martie 2019, 22:31

Mucenici moldovenești ca pe Valea Tazlăului

Pentru a cinsti memoria celor 40 de mucenici din Sevastia, în Moldova se pregătesc acum mucenicii, adică acei colaci în formă...

Mucenici moldovenești ca pe Valea Tazlăului
Rețeta de pâine de casă a mamei (rețete românești pe gustul meu)
Reteta zilei 07 Martie 2019, 22:00

Rețeta de pâine de casă a mamei (rețete românești pe gustul meu)

Și cine să fie un mai atent depozitar al caietului cu rețete românești dacă nu... mama?! Ei îi datorez cea mai bună rețetă de...

Rețeta de pâine de casă a mamei (rețete românești pe gustul meu)
Mâncare de varză dulce cu carne de porc (rețetă din secuime)
Reteta zilei 06 Martie 2019, 09:56

Mâncare de varză dulce cu carne de porc (rețetă din secuime)

Azi vreau să vă dau și niscaiva sfaturi… bătrânești, de trebuință în bucătărie mai ales când te afli tânără gospodină, la...

Mâncare de varză dulce cu carne de porc (rețetă din secuime)
Linte bătută (rețetă foarte veche)
Reteta zilei 26 Februarie 2019, 08:40

Linte bătută (rețetă foarte veche)

Fără îndoială, bucătăria românească mai are în­că multe reţete neştiute, care abia aşteaptă să fie descoperite. Unele dintre...

Linte bătută (rețetă foarte veche)
Placinta de căpriță (rețetă veche din Hotarele)
Reteta zilei 01 Februarie 2019, 04:55

Placinta de căpriță (rețetă veche din Hotarele)

Placinta de căpriță! E mâncarea preferată a unui sat întreg. Și-i o rețetă cu poveste, așa cum îmi place mie! Dacă ar fi să...

Placinta de căpriță (rețetă veche din Hotarele)
Friptură de urs (rețeta prințesei... prințului-vânător)
Reteta zilei 08 Ianuarie 2019, 22:00

Friptură de urs (rețeta prințesei... prințului-vânător)

Nu mi-aș fi închipuit s-o întâlnesc pe Artemisa - cu tot cu rețetele ei vânătorești - chiar la Poarta Apusenilor, pe Valea...

Friptură de urs (rețeta prințesei... prințului-vânător)
Tocană de vițel, ca la Bran
Reteta zilei 07 Ianuarie 2019, 22:00

Tocană de vițel, ca la Bran

Secretele rețetelor tradiționale brănene sunt în siguranță... la noi pe pagină. N-o să aflați decât voi, cititorii, cum se...

Tocană de vițel, ca la Bran
Caltaboș ca-n Apuseni
Reteta zilei 23 Decembrie 2018, 07:14

Caltaboș ca-n Apuseni

Repovestim copilaria... Tanti Maria Frațilă, din Panade (comuna Sîncel, județul Alba), se-ntoarce cu-o viață de om în urmă,...

Caltaboș ca-n Apuseni
Tocană mănăstirească (rețeta maicii Domitiana)
Reteta zilei 09 Decembrie 2018, 22:04

Tocană mănăstirească (rețeta maicii Domitiana)

Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in...

Tocană mănăstirească (rețeta maicii Domitiana)
Varză murată la butoi (rețeta și secretele ei)
Reteta zilei 27 Octombrie 2018, 08:52

Varză murată la butoi (rețeta și secretele ei)

Dacă nu știați, atunci... aflați acum: de Sfântul Dumitru, se mănâncă bucate din varză dulce și imediat după aceea purcezi să...

Varză murată la butoi (rețeta și secretele ei)
Mâncare de ciuperci ca la Berzunți
Reteta zilei 22 Octombrie 2018, 21:58

Mâncare de ciuperci ca la Berzunți

Zilele de toamnă, în satele de pe apa Tazlăului, vin una după cealaltă cu un rețetar fabulos. La Berzunți, „munticel” cu...

Mâncare de ciuperci ca la Berzunți
Frigăruile lui Aghiuță (rețeta lui Bacalbașa)
Reteta zilei 09 Octombrie 2018, 01:35

Frigăruile lui Aghiuță (rețeta lui Bacalbașa)

Pentru Bacalbașa putem spune că înaintea "dictaturii gastronomice" (nume pe care îl va purta cartea sa de bucate, publicată...

Frigăruile lui Aghiuță (rețeta lui Bacalbașa)
Clapon umplut cu tocătură (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 03 Octombrie 2018, 04:51

Clapon umplut cu tocătură (rețete românești pe gustul tău)

Acum un veac și mai bine, Ecaterina S. Comșa se adresa „Matroanelor române”, în prefața cărții sale de bucate, reamintindu-le...

Clapon umplut cu tocătură (rețete românești pe gustul tău)
Crumpe pe plec (rețetă bănățeană)
Reteta zilei 27 Septembrie 2018, 21:39

Crumpe pe plec (rețetă bănățeană)

Ați auzit vreodată de… crumpe pe plec? Dacă nu sunteți bănățeni – și nu puteți fi cu toții – atunci ce-l mai probabil e să nu...

Crumpe pe plec (rețetă bănățeană)
Borș de ghebe (rețetă simplă de toamnă)
Reteta zilei 23 Septembrie 2018, 15:24

Borș de ghebe (rețetă simplă de toamnă)

O să îmi ziceți că stric orzul pe gâște... și ghebele pe borș. Că mai bine fac din ele zacuscă. Ori le pun la sare, să pot...

Borș de ghebe (rețetă simplă de toamnă)
Turte cu legume, coapte la țest
Reteta zilei 19 Septembrie 2018, 08:25

Turte cu legume, coapte la țest

Turte cu legume - rețetă de sezon. Toamna este bogată în sărbători și târguri, pentru că timpul este prielnic culesului.

Turte cu legume, coapte la țest
Castraveți murați (rețeta mătușii Maria din Obor)
Reteta zilei 08 Septembrie 2018, 06:30

Castraveți murați (rețeta mătușii Maria din Obor)

Toamna e, prin traditie, anotimpul muraturilor si-al conservelor de tot felul. Asa se face ca si toamna asta, ca-n toate cele...

Castraveți murați (rețeta mătușii Maria din Obor)
Iepure cu sos de sardele (rețeta Mariei Maurer)
Reteta zilei 15 August 2018, 04:32

Iepure cu sos de sardele (rețeta Mariei Maurer)

Nu știm ce vârstă avea, de-o fi fost măritată ori de-o fi avut copii. Știm însă că Maria Maurer era atât de atașata de...

Iepure cu sos de sardele (rețeta Mariei Maurer)
Supă de măcriș cu carne afumată
Reteta zilei 17 Iulie 2018, 06:24

Supă de măcriș cu carne afumată

Într-o gospodărie din Florești, lângă Cluj, am mâncat într-o vară o supă de măcriș cu carne afumată. Ce bucătar român s-ar...

Supă de măcriș cu carne afumată