La Rucăr, legenda spune că satul s-ar fi ridicat de pe vremea lui Negru Vodă, ai căror ostași ar fi primit drept mulțumire de...
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am...
La Cotroceni, tanara familie princiara mostenitoare se mutase in martie 1896. Acolo, Principele Ferdinand si Principesa Maria...
Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...
Suntem la mare. Vânt subţire în zori, valuri mai năprasnic înaintând spre ţărm... simţi cum marea şi ea se pregăteşte de...
De n-ar fi decât asta, și amintirea zilelor de la Baisa, în „ținutul Bot’șănilor”, ar fi luminoasă și caldă! Dar mai sunt și...
Sărbătoarea Rusaliilor este deosebit de importantă, dovadă că se întinde de-a lungul a trei zile, pline de ritualuri,...
La începutul secolului XX și în special în perioada interbelică, bucătăria românească era în pas cu tendinţele europene,...
Făină, apă, sare şi un grăunte de drojdie... patru ingrediente care dau viaţă celui mai important preparat de pe mesele...
Poveștile pescărești se împletesc întotdeauna cu amintirea unor mâncăruri gustoase, pe care adevărații pescari nu se sfiesc...
Într-o seară de februarie, mi-am descoperit un excelent partener de dialog în Ioan Cornea, ţăranul-vânător din Beclean de...
Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...
"Lumea vânătorilor" e un teritoriu închis. O lume paralelă, cu tainele și regulile ei. Dar bucătăria vânătorească e......
Mult îmi mai place să vântur țara, în căutare de suflete bune și de rețete gustoase! Și tare mă încântă, când ajung în țara...
Mi-am legat câțiva ani fin viață de efortul de a retipări, la trei sferturi de veac de la prima apariție, cartea de bucate a...
Două sunt motivele pentru care astăzi o să vă dau reţeta de "cornuleţe umplute cu mac" a bunicii. Mai întâi pentru că în...
Sâmbetele sunt, în biserica ortodoxă, menite pomenirii celor duși din lume. La fel se întâmplă și în satele din Oltenia...
Pentru a nu ştiu câta oară hălăduiesc prin Munţii Buzăului. Mă farmecă locul, mă cuceresc oamenii, mă ispitesc bucatele. La...
Încă din primele cărți de bucate care apar în România secolului al XIX-lea, găsim rețete care folosesc drept ingredient...
În spaţiul acela binecuvântat de Dumnezeu, unde Podişul Târnavelor întâlneşte coastele domoale ale Apusenilor, eşti îmbiat de...
Într-o istorie a gastronomiei maghiare, în care am găsit o foarte interesantă teorie legată de poziţia bucătăriei din Ardeal...
Uica (unchiul, pe bănăţeneşte) Mihai e mare figură, mare bucătar. Mare om! L-am întâlnit de câteva ori în viață și-am mâncat...
O ciorbă măcelărească e bine venită în aceste zile… în care, orice s-ar zice, tot carnea de porc e cea mai bună legumă! (Nu...
Gurmand și boem, jurnalistul Constantin Bacalbașa scria, la începutul anilor 30, una dintre cele mai interesante cărți de...
Avea dreptate un prieten. Daca vrei sa-ti faci pofta de mancare, stai si priveste pentru cateva minute vitrina unei...
Nu este o plăcintă umplută. Și, cu toate că e „de Brăila”, această rețetă aduce mult cu o variantă la „mlechnița”...
„Racii” (ardei roșii, ziși și „ardei țigănești”, asemănători cu kapia, dar cu coaja mai subțire) se bagă în apă caldă să se...
Când am trecut de poarta Palatului Elisabeta, nici nu bănuiam experienţa inedită de care voi avea partea.
In vreme ce pregateam pentru tipar editia noua din "Cartea de bucate" a Mariei Maurer (1847), am fost intrebata cu ce se...
Toate mâncărurile au o legendă a lor, numai că unele sunt atât de vechi, încât au fost uitate de mult. Alteori au uitat să...
Li se spunea candva... „plamanii Dunarii”. Erau acele alveole de apa prin care fluviul „respira primavara ori toamna, cand...
Nu e foarte usor sa patrunzi in caminul sasilor, la Prejmer. Pe cat de deschisi sunt cand ii intalnesti in inima cetatii, pe...
Rigorile postului se cer respectate... măcar în unele privințe, în ce privește carnea și brânzeturile, căci la lingura de...
Rețeta ce urmează mi-a fost „dăruită” de unul dintre cei mai cunoscuți monahi de pe Muntele Athos din zilele noastre. Nu, nu...
De gustibus non discutabant! Dar... "Bogat amestec mai e si Transilvania!", tine sa sublinieze direct din prefata cartii ei...
Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo bucăţică...
O legendă spune că satul Rucărului ar fi fost fondat de ostaşii lui Negru Vodă, care au primit drept mulţumire pentru...
Un obicei culinar uitat, de prin satele de câmpie: în miezul iernii, când crivățul zbura zăpada de deasupra întinsului de...
Știu că aș putea spune orice poveste despre acest fel de mâncare – și m-ați crede, căci prea multe ați auzit de la mine și...
Ca de fiecare dată când ne întâlnim și pornește povestea bucatelor ciobănești, musceleanul Bogdan Gîlculescu nu uită să ne...
Zice-se că lintea și bobul, surate cu mazărea și fasolea, s-ar fi aflat printre ingredientele bucătăriei strămoșilor daci. Și...
Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...
„Dictatura gastronomică” - tomul culinar al lui Constantin Bacalbașa, jurnalistul și gurmandul -, chiar dacă nu abundă în...
Nu-i deloc o mâncare pentru cei care țin dietă. E sățioasă (unii ar zice că-i „grasă” de-a dreptul), e plină de calorii. Nu-i...
Ouăle nemțești se fac - zicea Ecaterina Comșa, pe la începutul anilor 1900 - într-o tigaie de ochiuri (cu adâncitură pentru...
O singură carte de bucate a apărut în Principatele Române pe vremea lui Cuza, dar aceasta ne este sursă de inspirație în...
Fiind azi o sfântă zi de duminică și plăcându-le românilor a se-nfrupta din carne într-o zi ca asta, n-o să vă dau rețete din...
Ai nevoie musai de cele mai curate ingrediente românești, dacă vrei să gătești... rețete românești! De-aceea am și pornit în...
Raci cu maioneză - o rețetă clasică. Vă aduceți aminte vorba aia: că racii sunt buni în lunile care nu conțin în numele lor...
Plachie de stridii - e o curiozitate, azi, dar în veacul al XIX-lea, pe când stridiile de Marea Neagră (chiar dacă mai mici...
Un scurt popas la Miercurea Sibiului, într-o iarnă ardeleana, ne-a adus o îmbunătățire serioasă a caietului de rețete și...