Cica era o vreme pe cand si Dumnezeu-Tatal, si sfintii umblau pe pamant. Ba unii isi aveau casele, ia, langa ale noastre, pe...
Reteta de „papusi de dragavei” am primit-o de la una dintre maicutele ce roboteau la cuhnia Manastirii Brancoveni, din Olt....
Toci - in Tinutul Neamtului. Tocinei - in Bucovina. Oricare le-ar fi numele - si oricare ar fi diferentele de reteta -...
Viata la manastire presupune impunerea unor restrictii, inclusiv in alimentatie, pe care oamenii de rand le pot aplica atunci...
Daca la 6 ianuarie, de Boboteaza, se deschidea cerul, iar apele capatau puteri tamaduitoare, la 7 ianuarie, de Sfantul Ioan...
Rascolind prin rafturile de carte veche culinara, am dat peste volumasul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici....
Nu avem pretentia de a intocmi o biobibliografie exhaustiva a lui Constantin Bacalbasa, cel care ne-a lasat cea mai completa...
Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de...
Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...
De la gazdele noastre din Campulung, am plecat intr-o dimineata numai soare… fara dinti… si nedand crezare celor care...
Gustoase sunt si zilele de post, mai ales atunci cand biserica si inalții ierarhi randuiesc... dezlegari, spre desfatarea...
Pe 12 decembrie, crestinatatea ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei. S-a nascut in a doua...
Povestile pescaresti se impletesc intotdeauna cu amintirea unor mancaruri gustoase, pe care adevaratii pescari nu se sfiesc...
Incet, dar sigur, cartofii s-au strecurat in toate gospodăriile şi sunt de foarte multe ori la indemăna tuturor atunci cănd...
Ce poate fi mai plăcut decăt să intraţi in casă, după ce aţi străbătut prin pfrig lungul drum către casă, să vă aşezaţi la...
In timpul Postului Craciunului, pestele devine alimentul preferat, intrerupand monotonia preparatelor din legume. Nu putem...
"Principiul «alimentaţiei naturale» a pus podişcă peste prăpastie, a dat linişte îngrijoraţilor şi a rezolvat controversa cu...
Cu multă vreme în urmă, ultima zi a lunii noiembrie marca încheierea şi începerea unui an. O parte dintre ritualurile...
Maine incepe postul cel mare al Craciunulu. insa inainte de intrarea in aceasta perioada de pregatire sufleteasca si...
Nu sunt deloc puține rețetele pe care bucătarii Casei Regale a României le-au creat pornind de la evenimentele istorice sau...
Sâmbetele sunt, în biserica ortodoxă, menite pomenirii celor duși din lume. La fel se întâmplă și în satele din Oltenia...
În spatiul acela binecuvantat de Dumnezeu, unde Podisul Tarnavelor intalneste coastele domoale ale Apusenilor, esti imbiat de...
Dupa peregrinarile din ultima vreme, dupa ce am intrat in cateva gospodarii si am gustat din bucatele cele alese, preparate...
Un sat aproape de Dunare. Trec uneori pe acolo, cand ma pridideste dorul de Ostrov si de Pacuiul lui Soare. Intamplarea face...
Preuteasa parintelui Ignatie a fost dintotdeauna femeie vrednica. Tinea casa cu mana de fier, cuhnia, pe cei cinci prunci...
În Bucovina, smântâna - bat-o vina! - e cea dintâi în toate. Și-n bucate! Sau, mă rog, în bucate vine mai la urmă, când...
În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă - chișca fiind...
Un scurt popas la Miercurea Sibiului, intr-o duminica ardeleana, mi-a adus o imbunatatire serioasa a caietului meu de retete...
Chit că Ecaterina S. Comșa, absolventă a Institutului Damen-Stift din Viena (cum se recomanda), avea origini în Banatul...
O după-amiază de vară, cândva pe la sfârşitul anilor '90. Aerul, deasupra asfaltului de capitală balcanică, tremura "blurat"....
Ne-am obișnuit să asociem prazul bucătăriei oltenești și, în bună măsură, nu greșim dacă vom crede asta. Însă praz se mănâncă...
Zice românul că până la Sfinții Apostoli Petru și Pavel nici o ființă de parte femeiască n-are voie să mănânce mere. Cică...
Au intrat în istoria gastronomiei mondiale sub numele de „frații Troisgros”, deși este impropriu spus așa, fiind vorba despre...
Rămânem în universul culinar al românilor - și-al lui Radu Anton Roman - pentru o... zară moață, fel de bucate care încă o...
A treia joi după Rusalii. Zi de jucat. De ritual. De paparude. Să vină ploaia, să ne ude. Divinitate precreștină, dacică, se...
O dimineață sprintenă și masa plină cu bucate! În străchină de lut și pe tipsie așezate! Iar dacă ești în căutare de oale,...
O dimineață savuoasă și masa plină cu brozbuțe! Așa, ca-n sat la Hărnicești. Nu, nu mă țin de basne (glume, minciuni - n.n.)...
Sfantul Petru este cel mai de seama dintre toti sfintii, pentru ca doar el tine cheile Raiului, deschizand poarta doar celor...
Dacă tot e zi de luni, eu zic să începem cu o mâncare aflată în fruntea listei de bucate pentru masa de prânz. Cu ce adică?...
După tradiția satului românesc, astăzi încep „Joile domnești”, timp de nouă săptămâni la rând, cu interdicții ce trebuie...
Simbolurile heraldice ale călărășenilor erau cândva peștele și snopul de grâu. Așezate împreună pe același scut. La Muzeul...
„Un sos balcanic” - îl numește Radu Anton Roman - neîncercând să-i afle rădăcinile adânci (deși o oarece indicație dă, după...
In Oltenia vechilor retete romanesti deprindem a gati, in zi de post, bucate de facut in zilele de dulce. In "Tara Prazului"...
Și unde altundeva ai putea să cauți adevăratele retete romanesti de post, dacă nu în satele noastre, dacă nu în cuhnia...
Odinioară, cam pe vremea când "plămânii Dunării" (lacurile şi bălţile ce "însoţeau" fluviul în drumul lui către Marea cea...
Iată-ne și în cea de a două zi din Săptămâna Curată, cea în care Postul Paștilor intră abrupt în existența noastră, cu...
Suntem astăzi în Lunea Curată, cea dintâi zi din lungul post al Paștilor, șapte săptămâni fără carne, fără lactate și cu...
Perioadele de restricții alimentare - cum sunt cele ale posturilor de peste an - sunt și o probă de creativitate, pentru...
Ați observat poate, călătorind prin lume, că feluri de mâncare cu rețete identice - sau pe aproape -, de o vechime...
Îmi propusesem să aleg - din amintire sau din vechiul caiet al bunicii - o altă rețetă pentru ziua de azi. Însă întâlnirea -...
Rămânând în zodia zemurilor românești, pe care le numim, după influență și tipic, când ciorbă, când borș, când supă ori chiar...